TSA-16 remont
Re: TSA-16 remont

Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 32
Bicie wewnątrz stożka najmniej Ciebie interesuje bo zarówno uchwyt tokarski jak i adapter zacisków swoją bazę maja na zewnętrznej części wrzeciona . Z tymi dwoma dychami niewiele zrobisz bo obawiam się , ze wrzeciono zepsujesz przy próbie prostowania . Olej to , taki urok tej maszyny . Moje obie tez nie są idealne a robią dobrze . Załóż koła i wtedy zobacz jak chodzi całość . Nie jest powiedziane ze koła są proste i być może nie odczujesz tego .
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 5
Podepnę się 
Niedawno nabyłem tę maszynę. Ogólnie jest w stanie dobrym, ale mam kilka pytań bo jest to moja pierwsza tokarka na własność.
1. W momencie załączenia nakrętki dzielonej śruba pociągowa przesuwa się do góry. Czy jest to poprawny objaw?
2. Przy rozłączonym posuwie kręcąc korbą suportu górna część nakrętki dzielonej haczy o śrubę pociągową. Czy należy się tym przejmować czy może jest to urok tych maszyn?
Nadmieniam, iż śruba pociągowa oraz nakrętka dzielona były dorabiane nowe, ponieważ oryginalna śruba była wytarta.
Pozdrawiam

Niedawno nabyłem tę maszynę. Ogólnie jest w stanie dobrym, ale mam kilka pytań bo jest to moja pierwsza tokarka na własność.
1. W momencie załączenia nakrętki dzielonej śruba pociągowa przesuwa się do góry. Czy jest to poprawny objaw?
2. Przy rozłączonym posuwie kręcąc korbą suportu górna część nakrętki dzielonej haczy o śrubę pociągową. Czy należy się tym przejmować czy może jest to urok tych maszyn?
Nadmieniam, iż śruba pociągowa oraz nakrętka dzielona były dorabiane nowe, ponieważ oryginalna śruba była wytarta.
Pozdrawiam
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 33
wojtas.87 pisze: W momencie załączenia nakrętki dzielonej śruba pociągowa przesuwa się do góry. Czy jest to poprawny objaw?
Śruba nie powinna się unosić ani opuszczać po zapięciu nakrętki, a haczenie nakrętki o śrubę po rozpięciu jest niedopuszczalne.
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 5
Czy winna może być źle dorobiona nakrętka dzielona? Maszyna jest cała oryginalna poza nakrętką i śrubą pociągową, a pracy przed ich zmianą nie widziałem.