TSA-16 remont

Dyskusje na temat popularnych małych tokarek hobbystycznych.

Autor tematu
zibi201
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 20
Posty: 287
Rejestracja: 13 gru 2013, 20:07
Lokalizacja: Poznań

TSA-16 remont

#1

Post napisał: zibi201 » 15 lut 2016, 22:59

Witam
Jakiś czas temu (prawie dwa lata) zakupiłem TSA-16 od jednego z forumowiczów. Z braku miejsca i czasu stała sobie nieużywana od tamtej pory. Teraz zabrałem się za jej ogarnianie i ponieważ mam wiele pytań, a będę miał pewnie jeszcze więcej zdecydowałem się założyć nowy temat.
Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
Oto ona (sorrki za jakość).
U poprzedniego właściciela
Obrazek
Teraz
Obrazek
Dostałem z nią konik do wiercenia, noże składane, nowy uchwyt z niezależnymi szczękami, głowicę rewolwerową do konika, silnik widoczny na zdjęciu (trochę duży moim zdaniem), uchwyt wiertarski do konika, dwie różne podtrzymki, drugie szczęki do uchwytu, trochę starych noży i dwa radełka. Brak przekładni i kół zmianowych.
Dokupiłem do niej przekładnię (niestety brakuje jednego koła...) i dostałem od jednego z forumowiczów stały kieł.
Pytanie 1
Dostałem do niej przy zakupie noże składane 10 (założony w imaku na zdjęciu). Wiem, że fabrycznie zalecane są 8. Czy ten imak był przerabiany? Czy poprostu nóż wejdzie, ale nie będzie w osi?
Pytanie 2
W zbiorniczku przy łożysku ślizgowym mam smar. Domyślam się, że powinien tam być olej, ale czy leje się go tam normalnie, czy oryginalnie był tam jakiś "knot"?
Obrazek
Pytanie 3
Mam dziwną tarczę zabierakową. A) Czy ona się do czegoś przyda czy będzie bić i kupić nową? B) Jak ją odkręcić?
Obrazek
Obrazek
Pytanie 4
Dostałem z tą tokarką nowy uchwyt z niezależnymi szczękami, jak poniżej. Da się go zamocować do mojej tokarki za pomocą jakiejś tarczy zabierakowej? Przyda mi się do czegoś czy lepiej poszukać oryginalnej planszajby?
Obrazek

Póki co to najważniejsze pytania jakie mam na start :)



Tagi:

Awatar użytkownika

rc36
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 25
Posty: 1860
Rejestracja: 11 kwie 2014, 01:25
Lokalizacja: Bydgoszcz

#2

Post napisał: rc36 » 16 lut 2016, 00:05

zibi201 pisze:Dostałem do niej przy zakupie noże składane 10 (założony w imaku na zdjęciu). Wiem, że fabrycznie zalecane są 8. Czy ten imak był przerabiany?
Noż 1010 wejdzie w oryginalny imak, ale będzie za wysoko.
zibi201 pisze:W zbiorniczku przy łożysku ślizgowym mam smar. Domyślam się, że powinien tam być olej, ale czy leje się go tam normalnie, czy oryginalnie był tam jakiś "knot"?
Powinien być knot.
zibi201 pisze:Mam dziwną tarczę zabierakową. A) Czy ona się do czegoś przyda czy będzie bić i kupić nową? B) Jak ją odkręcić?
Kupić nową tarczę.
zibi201 pisze:Da się go zamocować do mojej tokarki za pomocą jakiejś tarczy zabierakowej?
Trzeba do nowego zabieraka dorobić przejściówkę która z jednej strony będzie pasowała do zabieraka, a z drugiej do uchwytu. W miejscu zaznaczonym na foto trzeba puknąć za pomocą punktaka i pierścień powinien się odkręcić, gwint jest prawy.
Załączniki
x4_47934_13912.jpg.pagespeed.ic.I228gZkB-l.jpg


Autor tematu
zibi201
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 20
Posty: 287
Rejestracja: 13 gru 2013, 20:07
Lokalizacja: Poznań

#3

Post napisał: zibi201 » 16 lut 2016, 10:25

Dzięki bardzo za odpowiedź.
Jeszcze jedno pytanie, o którym zapomniałem wczesniej. W części widocznej po podniesieniu osłony wrzeciennika (z kołami zębatymi) powinien być smar czy olej? U mnie wszystko jest zatopione w smarze. Ogólnie myślałem, że skończy się na małym przeglądzie, a widzę powoli że czek amnie kompletne rozbieranie, czyszczenie, naprawy i składanie...

Awatar użytkownika

rc36
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 25
Posty: 1860
Rejestracja: 11 kwie 2014, 01:25
Lokalizacja: Bydgoszcz

#4

Post napisał: rc36 » 16 lut 2016, 12:17

Trybiki o których piszesz smaruje się smarem stałym, zrób zdjęcie tej planszajby od strony mocowania, wydaje mi się że jest tam gwint 14x2,5.

Awatar użytkownika

pioterek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 19
Posty: 1703
Rejestracja: 27 gru 2012, 02:40
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie

#5

Post napisał: pioterek » 16 lut 2016, 13:36

Wrzeciono wykonane
jest z otworem przelotowym fi 17,5mm

http://metal.palka.name/book/export/html/3


Autor tematu
zibi201
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 20
Posty: 287
Rejestracja: 13 gru 2013, 20:07
Lokalizacja: Poznań

#6

Post napisał: zibi201 » 16 lut 2016, 16:01

Uchwyt jest gdzieś zakopany pod stertą przydasiów :P
Ale to bedzie to:
http://www.itechnika.pl/pl/akcesoria-do ... -luna.html
"Gwint osadzenia M24x3 / M33x3,5" Nie wiem którą wersję mam.
Czemu on jest opisany jako uchwyt do drewna?

Awatar użytkownika

rc36
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 25
Posty: 1860
Rejestracja: 11 kwie 2014, 01:25
Lokalizacja: Bydgoszcz

#7

Post napisał: rc36 » 16 lut 2016, 16:10

To znaczy, że ten uchwyt jest inny niż mój, mój ma gwint 14x2,5 i dorobiłem do niego trzpień morsa mk3.

Obrazek


Andrzej 40
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 85
Posty: 1915
Rejestracja: 11 wrz 2008, 16:04
Lokalizacja: Poznań

#8

Post napisał: Andrzej 40 » 16 lut 2016, 16:36

rc36 pisze:W miejscu zaznaczonym na foto trzeba puknąć za pomocą punktaka i pierścień powinien się odkręcić, gwint jest prawy.
Nakrętkę mocującą tarczę zabierakową uchwytu odkręca się kluczem hakowym 55mm a nie młotkiem!
Przelot wrzeciona wynosi 16mm (TSA16). Gwint tarczy zabierakowej (i nakrętki mocującej) M48x2.

[ Dodano: 2016-02-16, 16:53 ]
zibi201 pisze: http://www.itechnika.pl/pl/akcesoria-do ... -luna.html
"Gwint osadzenia M24x3 / M33x3,5" Nie wiem którą wersję mam.
Czemu on jest opisany jako uchwyt do drewna?
Odnośnie opisu "do drewna" to nie wiadomo dlaczego, bo wygląda identycznie jak np. do OUS1, z tym, że gwint inny i średnica o 10mm mniejsza. Do TSA trudno będzie go zamocować.
Jeszcze smar w obudowie wrzeciennika (pod klapką )- nikomu i w niczym nie przeszkadza jeśli nie ma w nim opiłków. Przenika tam przy smarowaniu tylnych łożysk. Przy okazji smaruje koła zębate nawrotnicy.


stronk
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 3
Rejestracja: 16 lut 2016, 17:16
Lokalizacja: bytom/krakow

#9

Post napisał: stronk » 16 lut 2016, 17:18

Witam sorki ze sie podepne do tematu jaki najwiekszy przedmiot mozna obrabiac na tej tokarce

Awatar użytkownika

rc36
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 25
Posty: 1860
Rejestracja: 11 kwie 2014, 01:25
Lokalizacja: Bydgoszcz

#10

Post napisał: rc36 » 16 lut 2016, 17:36

Ok. fi 150 na gotowo, ale to raczej teoria biorąc pod uwagę wiotkość tej maszyny.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Tokarka Nutool 550, Zuch, OUS, TSA, TSB, Mini Lathe i inne małe tokarki”