Uwaga ucze sie Rhino ;-)

Rhino 3D

Autor tematu
oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 19
Posty: 5363
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

#11

Post napisał: oprawcafotografii » 03 sie 2014, 10:03

Czy da sie jakos wyswietlac rozmoary obiektow czyli dl*szer*wys?
Jest paleta WLASCIWOSCI ale wyswietla rozne inne rzeczy...

Chodzi o to, zeby jak wybiore obiekt / kilka obiektow program podawal wymiary...

q



Tagi:


Bbuli
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 9
Posty: 853
Rejestracja: 10 mar 2007, 19:43
Lokalizacja: Rumia

#12

Post napisał: Bbuli » 03 sie 2014, 12:04

Nie.


Autor tematu
oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 19
Posty: 5363
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

#13

Post napisał: oprawcafotografii » 05 sie 2014, 07:35

Trafilem na problem - nie jestem w stanie polaczyc obiektow uzywajac "laczenia plynnego".

Ilustracja - tak wygladaja dwa obiekty:

Obrazek

Lacze boolean, robie laczenie plynne i niespodzianka:

Obrazek

Co ciekawe gdy jeden z obiektow obroce wieksza plaszczyzna
problemu nie ma:

Obrazek

Przypuszczam, ze cos jest nie tak z jednym z obiektow, ale co
niestety nie potrafie zdiagnozowac...

Gdyby komus chcialo sie otworzyc plik to jest tutaj:

http://www.skanowanie.com.pl/tmp/problem.3dm

Jakub


kak
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1224
Rejestracja: 21 sie 2008, 17:46
Lokalizacja: Dania

#14

Post napisał: kak » 05 sie 2014, 13:53

Z tego co wiem Rhino nigdy nie był dobry do zaokrąglania rogów i kantów.
Znam kogoś kto robi gitary i rysuje wszystko w Rhino a zaokrąglenia na koniec w Solidworks.

Może zaokrąglenie wychodzi poza model. Próbowałeś mniejszy promień?


Autor tematu
oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 19
Posty: 5363
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

#15

Post napisał: oprawcafotografii » 05 sie 2014, 13:58

Ta, jasne. Zawsze cos sie sypie.

Przypuszczam, ze ta krzywa wyciagana jest niekosherna ;)
Sprobuje ja inaczej narysowac / skonstruowac...

q

Awatar użytkownika

maz
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 4
Posty: 893
Rejestracja: 20 cze 2007, 22:55
Lokalizacja: Blachownia
Kontakt:

#16

Post napisał: maz » 05 sie 2014, 14:06

Da się to narysować w kilka sposobów np: można zrobić promień łączenia zmienny, nawet trzeba, bo na jednym z elementów brakuje ciałka.
Można też zrobić 2 krzywe, które można połączyć ze sobą powierzchnią i też na kilka sposobów.

do sprawdzenia wielkości obiektów są inne funkccje.
Analiza - obwiednia prostokąta
Kazde parametry sa idealne, czasami tylko narzedzia sa malo wytrzymale :-)
Kazdy wymiar da sie osiagnac, czasami wystaczy docisnac mocniej urzadzenie pomiarowe ;-)


kak
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1224
Rejestracja: 21 sie 2008, 17:46
Lokalizacja: Dania

#17

Post napisał: kak » 05 sie 2014, 19:24

Właśnie próbowałem. Jak zaokrąglenia nie zachodzą na siebie, to nie ma problemu.
Trzeba promień zmniejszyć.

Obrazek

Awatar użytkownika

frezowacze
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 6
Posty: 224
Rejestracja: 19 lut 2008, 00:55
Lokalizacja: Krak

#18

Post napisał: frezowacze » 05 sie 2014, 19:36

moze tak

no problem

[ Dodano: 2014-08-05, 19:46 ]
tak
Załączniki
Clipboard01.jpg


Autor tematu
oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 19
Posty: 5363
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

#19

Post napisał: oprawcafotografii » 05 sie 2014, 20:04

kak pisze:Właśnie próbowałem. Jak zaokrąglenia nie zachodzą na siebie, to nie ma problemu.
Trzeba promień zmniejszyć.

To raczej kwestia innych obiektow laczonych - te moje sa problematyczne ;)

q

[ Dodano: 2014-08-05, 20:06 ]
frezowacze pisze:moze tak :)
Mogloby byc, o ile bede wiedzial jak to sie robi ;-)

Widze ze wyciales w bryle wiekszy otwor, tylko co dalej tego nie wiem :(

q

Awatar użytkownika

frezowacze
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 6
Posty: 224
Rejestracja: 19 lut 2008, 00:55
Lokalizacja: Krak

#20

Post napisał: frezowacze » 05 sie 2014, 20:22

tak + odsunąłem o jakaś odległość

następnie po prowadnicach (krawędziach powstałych ) przeprowadziłem narysowany łuk

Wyciągnięcie po 2 ścieżkach
Ostatnio zmieniony 05 sie 2014, 20:27 przez frezowacze, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Rhino 3D”