Uwaga ucze sie Rhino ;-)

Rhino 3D

Autor tematu
oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 19
Posty: 5363
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

#21

Post napisał: oprawcafotografii » 05 sie 2014, 20:24

frezowacze pisze:moze tak...
Moze :)
Rozkminilem jak to zrobiles - cos jeszcze ze mnie bedzie :)

Obrazek

Teraz postaram sie wmiare ostateczna wersje zrobic...

q



Tagi:

Awatar użytkownika

frezowacze
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 6
Posty: 224
Rejestracja: 19 lut 2008, 00:55
Lokalizacja: Krak

#22

Post napisał: frezowacze » 05 sie 2014, 20:29

dasz rade!!!!
Załączniki
pr1.jpg


Autor tematu
oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 19
Posty: 5363
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

#23

Post napisał: oprawcafotografii » 05 sie 2014, 20:36

Juz podrobiles moj produkt? ;)

Czym renderujesz? Ladnie wyglada...

q

Awatar użytkownika

frezowacze
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 6
Posty: 224
Rejestracja: 19 lut 2008, 00:55
Lokalizacja: Krak

#24

Post napisał: frezowacze » 05 sie 2014, 20:43

jeszcze nie ale się staram
KEYSHOT


Autor tematu
oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 19
Posty: 5363
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

#25

Post napisał: oprawcafotografii » 05 sie 2014, 21:09

Ladne, troche drogie. Moze kiedys kupie...

Moglbys z ciekawosci zrobic render tych bryl uzywajac jako materialu
wlokna weglowego - pewnie jest dostepne...

Finalnie powinno to byc cos <> tak, czyli bardziej miekko.
Jeszcze bede nad tym pracowal...

Obrazek

Dzieki za pomoc :)

q

[ Dodano: 2014-08-05, 22:02 ]
Aaaaa przy okazji mam prosbe o pomoc przy prostej pewnie rzeczy -
wyrownywanie obiektow wzgledem siebie.

Chodzi mi o to, jak wybrac ktory obiekt ma byc "master"?
W Corelu dzialalo to tak, ze o pozycji decydowal ostatni wybrany obiekt -
wczesniej zaznaczone rownaly sie do niego.
W Rhino nie moge sie polapac jat osiagnac taki sam efekt...

Z gory dzieki.

Awatar użytkownika

Zienek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 3361
Rejestracja: 13 gru 2008, 19:32
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

#26

Post napisał: Zienek » 06 sie 2014, 11:19

BTW Rhino dla studentów to jakieś 700 złotych z tego co wiem, więc studenciaki planujące modelowanie mogą pomyśleć.
Keyshot jakieś 2500?

Awatar użytkownika

frezowacze
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 6
Posty: 224
Rejestracja: 19 lut 2008, 00:55
Lokalizacja: Krak

#27

Post napisał: frezowacze » 07 sie 2014, 20:21

Artcam 2013 + keyshot 4

Obrazek

Awatar użytkownika

triera
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1452
Rejestracja: 16 paź 2005, 01:26
Lokalizacja: Świecie

#28

Post napisał: triera » 07 sie 2014, 20:34

Geomagic Design + KeyShot 5

Obrazek

Awatar użytkownika

maz
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 4
Posty: 893
Rejestracja: 20 cze 2007, 22:55
Lokalizacja: Blachownia
Kontakt:

#29

Post napisał: maz » 07 sie 2014, 20:44

Przykład
Załączniki
01.jpg
p1
02.jpg
02.jpg (11.65 KiB) Przejrzano 949 razy
Kazde parametry sa idealne, czasami tylko narzedzia sa malo wytrzymale :-)
Kazdy wymiar da sie osiagnac, czasami wystaczy docisnac mocniej urzadzenie pomiarowe ;-)


Autor tematu
oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 19
Posty: 5363
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

#30

Post napisał: oprawcafotografii » 26 sie 2014, 18:06

To znowu ja :)

Rysowac i modelowac cos tam sie juz nauczylem ;) czas zmaterializowac
rysunek, czyli wyfrezowac ;-)

Przyklad - powiedzmy ze chce zrobic sobie kopyto do termoformowania -
tu nie ma problemow- wygeneruje stl, zrobie camem kod i wyfrezuje,
Napewno nie optymalnie ale forma powstanie :)

I teraz problem - zakladajac ze uformowana wytloczka jest 3D czyli
krawedzie na roznej wysokosci to nie da sie jej obciac prowadzac
frez wg. krzywej 2D (po plaszczyznie). Trzeba utworzyc obrys
wytloczki w 3D a potem jeszcze wygenerowac odpowiednia sciezke...

Ilustracja problemu - powiedzmy ze to jest moja wytloczka:
Obrazek

Ja wyodrebnic obrys takiej pofalowanej plaszczyzny?

Problem pierwszy jest taki ze widac, ze plaszczyzna byla zbudowana
z trzech polaczonych obiektow - dwoch prostokatow z zaokraglonymi
rogami i trzeciego bez. Pozostaly po tym obrysy...

Probowalem po omacku cos wymyslic ale nie wychodzi ;)

Funkcja ZARYS - daje efekt jak widac powyzej - pelny zarys 3D a mi
potrzebny tylko zarys gornej powierzchni...

DUPLIKUJ GRANICE SCIANY robi w zasadzie to o co chodzi tylko niestety
daje obrysy wszystkich skladowych powierzchni, zamiast calej polipowierzchni.

Mam nadzieje, ze rozumiecie co namotalem ;)

Jak juz bedzie gotowy obrys obcinajacy przykladowa wytloczke to bedzie
kolejny problem - jak wygenerowac kod obcinajacy ja w 2.5D :)

Z gory dzieki za pomoc.

q

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Rhino 3D”