Uwaga ucze sie Rhino ;-)

Rhino 3D
Awatar użytkownika

maz
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 4
Posty: 893
Rejestracja: 20 cze 2007, 22:55
Lokalizacja: Blachownia
Kontakt:

#31

Post napisał: maz » 26 sie 2014, 18:13

No to albo musisz zrobic jedną, ładną powierzchnię i zduplikować granicę, albo się bawisz w klikanie pojedynczych "duplikuj krawedź" i potem recznie przycinasz i łączysz ;)


Kazde parametry sa idealne, czasami tylko narzedzia sa malo wytrzymale :-)
Kazdy wymiar da sie osiagnac, czasami wystaczy docisnac mocniej urzadzenie pomiarowe ;-)

Tagi:


Autor tematu
oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 19
Posty: 5321
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

#32

Post napisał: oprawcafotografii » 26 sie 2014, 18:18

Tak myslalem ;-)

To jak zrobic "jedna, ladna powierzchnie" bo mi wychodzi cos tak jak widac :)

Ta bryle tworzylem laczac juz BRYLY, a nie powierzchnie.
No i polaczylo mi sie tak jak widac - widoczne sa pozostalosci...
Da sie to jakos automatem poprawic zeby z bryly zostala jej
"objetosc" 3D bez smieci w srodku???

Ps. Bryly laczylem po prostu boolean...

Ps. 2 Problem polaga na tym, ze zrobienie ladnej, czystej powierzchni moze
sie nie udac - bryla powstaje w efekcie roznych dziwnych przeksztalcen, laczen
etc i na koncu chce wyodrebnic obrys do wycinania...

q

Awatar użytkownika

maz
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 4
Posty: 893
Rejestracja: 20 cze 2007, 22:55
Lokalizacja: Blachownia
Kontakt:

#33

Post napisał: maz » 26 sie 2014, 20:13

jak się nie da jak się da ;)
Kazde parametry sa idealne, czasami tylko narzedzia sa malo wytrzymale :-)
Kazdy wymiar da sie osiagnac, czasami wystaczy docisnac mocniej urzadzenie pomiarowe ;-)


Autor tematu
oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 19
Posty: 5321
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

#34

Post napisał: oprawcafotografii » 26 sie 2014, 21:12

Zostawmy narazie na boku tworzenia ladnych powierzchni ;)

Powiedzmy ze sie udalo, mam ladna powierzchnie i jej obrys w 3D:
Obrazek

Niech bedzie, ze to jest cos co chce wycinac z istniejacej rury.
Rura ma scianke grubosci 2mm, ja moge frezowac na jeden raz 1mm.
Krzywa to ksztalt jaki chce uzyskac. Czyli musze uwzglednic korekte
srednicy freza, dwa przebiegi na grubosc, punkt startowy etc

Czyli mowiac krotko CAM :)

Podpowiecie jak zabrac sie do przygotowania kodu na podstawie takich
krzywych zapisanych np. jako dxf?

Z gory dzieki.

q


Bbuli
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 9
Posty: 853
Rejestracja: 10 mar 2007, 19:43
Lokalizacja: Rumia

#35

Post napisał: Bbuli » 26 sie 2014, 21:57

Rhino pozwala wszystkie rysunki wykonać na kilka sposobów.Ten pierwszy--
popatrz na to z boku i zobaczysz płasko płasko fala płasko płasko.Narysuj tą krzywą .
Potem idz do-wyciągnij powierzchnię i podświetl krzywą-wyciągnij ją znacznie dalej niż potrzebujesz.
Teraz popatrz na to z góry.Nad powierzchnią narysuj swoje H -bo tak to wygląda w rzucie z góry.Tą krzywą także podświetl-idz do wyciągnij powierzchnię.Teraz idz do podziel-podziel
płasko-fala-płasko przecinającą ją powierzchnią w kształcie H.Zbędne elementy usuń.
Teoretycznie masz ładny model.Teraz duplikuj krawędz-klikasz po obwodzie na krawędz
-jak będzie zaznaczona klikasz połącz.Jesli masz odzew-połączono w jedną zamkniętą polilinię
to jesteś w domu tj masz linię ,po której frezujesz.Ale frezem o średnicy zero.
Musisz -teraz nie pamiętam-odsunąć krzywą-albo skalować.


Autor tematu
oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 19
Posty: 5321
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

#36

Post napisał: oprawcafotografii » 25 wrz 2014, 19:26

Czesc :)

Wrocilem z urlopu wiec przynudze ;-)

Jedno mnie do szalu doprowadza w Rhino - to ze czasami nie wiem dlaczego
nie mozna przeprowadzic roznych operacji "bo nie" ;-) Np. niekiedy nie da sie
przyciac bryly bryla - pojawia sie blad operacji boolean.

Przypuszczam, ze problem pojawia sie gdy jedna z bryl jest "niekoszerna"
czyli cos z nia jest nie tak. Tylko ze ja za glupi jestem zeby zdoagnozowac
o co chodzi ;(

Przyklad - zglebiam ostatnio temat smigiel - wygeneruje siebie lopate smigla,
chce z niec srobic smigielko i stoje w miejscu bo nie moge nic z ta lopata zrobic
- np. wlasnie przyciac... Zrobilem przykladowy plik - ksztalt lopaty i prostopadloscian
- nie da sie przyciac lotaty.

Czy ktos moze mnie naprowadzic jak sprawdzic co jest nie tak z lopata i co najwazniejsze
jak ja "naprawic"?

http://www.skanowanie.com.pl/tmp/smiglo.3dm

Z gory dzieki

Hehe - dobra, tym razem sam znalazlem :) Po prostu nie domknalem obiektu smigla.
Jak ktos chce niech sie pobawi... Postaram sie przygtowac inny przyklad.

Ps.

Zabawy ciag dalszy - teraz dla odmiany nie moge polaczyc obiektow ;)

Wystrugalem smiglo, jak widac sklada sie w sumie z pieciu czesci -
chcialbym je polaczyc w jedna calosc.

https://www.dropbox.com/s/bw6s8yglb03h8 ... o.3dm?dl=0

Obrazek

Niestety nie da sie - wyskakuje blad boolean.

Co robie zle?



q


Bbuli
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 9
Posty: 853
Rejestracja: 10 mar 2007, 19:43
Lokalizacja: Rumia

#37

Post napisał: Bbuli » 25 wrz 2014, 21:00

Idziesz do - analiza-pokaż krawędzie -pokaż-odkryte krawędzie-tam domyślnie
masz na różowo ustawione i w takim kolorze zobaczysz wszystkie dziury,które są
podstawową przyczyną bólu Boleana.
Jeśli nic nie jest różowe to czasem wystarczy eksplodować model i puzelkiem powtórnie
połączyć. Innym razem trzeba zmienić -zwiększyć tolerancje.

Łopata z dropboxa po długości jest otwarta i początek i koniec ma dziurę-nie abla...
a elementy łopaty nie boleanem a -narzędzia powierzchni-połącz powierzchnie i klikasz
w tą samą stronę tj np zgodnie z zegarem najpierw krawędzie jednej strony a potem drugiej i enter do podglądu.


Autor tematu
oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 19
Posty: 5321
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

#38

Post napisał: oprawcafotografii » 25 wrz 2014, 21:30

Analiza nic nie pokazala...

Udalo mi sie polaczyc jedna polowe jako mesh, obrocilem o 180st
i ...nie moge polaczyc smigla w calosc.

Naprawde mi sie to Rhino podoba - kupa radochy za male pieniadze ;)

Ps. Czy nie ma jakiejs prostej metody na opanowanie sytuacji - typu
"napraw obiekty do cholery" albo cos? :)

q
Ostatnio zmieniony 25 wrz 2014, 21:38 przez oprawcafotografii, łącznie zmieniany 1 raz.


Bbuli
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 9
Posty: 853
Rejestracja: 10 mar 2007, 19:43
Lokalizacja: Rumia

#39

Post napisał: Bbuli » 25 wrz 2014, 21:38

Na początek to staraj się nie pracować z meshami.Niech będą kolejnym etapem zabawy.


Autor tematu
oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 19
Posty: 5321
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

#40

Post napisał: oprawcafotografii » 25 wrz 2014, 21:41

Ale ja sie staram - mialem powierzchnie to nie dalo rady polaczyc.
Po prostu szukam jakiegos rozwiazania metoda Macajewa ;)

Szczerz mowiac to ja slaby rozumiem po co jest kilka sposobow opisu
brylu jak solidy, polipowierzchnie, siatki. Nie moglbyly byc jednego systemu
ktory DZIALA? ;)

q

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Rhino 3D”