Uwaga ucze sie Rhino ;-)

Rhino 3D

Autor tematu
oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 19
Posty: 5364
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

Uwaga ucze sie Rhino ;-)

#1

Post napisał: oprawcafotografii » 30 lip 2014, 17:20

Bry :)

Zaczalem uczyc sie Rhino i stanalem na pewnie banalnym problemie -
chce zrobic "rure" o dwoch roznych koncach - np. jeden koniec to kwadrat,
drugi kolo.

Narysowalem odpowiedni kwadrat i kolo, ustawilem w przestrzeni tak ze
sa koncami przyszlej "rury" i tu mi sie pomysly skonczyly :)
Przewertowalem manu pare razy, ale nie widze funkcji zrobienia bryly
czy tez powierzchni w ten sposob jak to sobie wymyslilem.

Nakierujecie mnie? :)

q



Tagi:


Bbuli
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 9
Posty: 853
Rejestracja: 10 mar 2007, 19:43
Lokalizacja: Rumia

#2

Post napisał: Bbuli » 30 lip 2014, 21:21

Idziesz do-powierzchnia-wyciągnięcie po profilach-klikasz na koło-klikasz na kwadrat -enter.
W międzyczasie program zapyta jak dokładnie to wykonać.Przed enterem zobaczysz białe strzałki-możesz je przeciągać kursorem-dla przykładu przeciągnij strzałkę na kole na przeciwną stronę koła-powstanie rura ,,skręcona''.


Autor tematu
oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 19
Posty: 5364
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

#3

Post napisał: oprawcafotografii » 30 lip 2014, 22:26

Ha, przegapilem :) Dziala!

Dzieki, ciag dalszy nastapi ;)

q

Awatar użytkownika

frezowacze
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 6
Posty: 224
Rejestracja: 19 lut 2008, 00:55
Lokalizacja: Krak

#4

Post napisał: frezowacze » 31 lip 2014, 21:15

zacznij od MOI
to Rhino w pigułce


Autor tematu
oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 19
Posty: 5364
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

#5

Post napisał: oprawcafotografii » 01 sie 2014, 20:02

No i juz mam drobny problem :)

Narysowalem sobie dwa obiekty, ktore nie maja punktow wspolnych ale
tworza jeden logiczny detal - chce zeby przesuniecie / obrot etc jednego
powodowalo zmiane obu, czyli dwoch "polowek".

No i nie moge tych obiektow "zgrupowac".

Join nie daje efektu, operacja Boolean nie dziala bo nie ma wspolnych ponktow.

Jak polaczyc takie dwa obiekty w jedne grupe?

q


Bbuli
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 9
Posty: 853
Rejestracja: 10 mar 2007, 19:43
Lokalizacja: Rumia

#6

Post napisał: Bbuli » 01 sie 2014, 20:42

Pasek po lewej-opcja grupuj-klikasz na kolejne obiekty i enter.Obok ikonka-rozgrupuj-obiekty znowu są luzne.Albo pracuj na warstwach-zmieniaj kolory poszczególnym obiektom
i w pasku poziomym-dolnym-zaznaczasz dany kolor i modyfikujesz wszystkie elementy o danym kolorze.


Autor tematu
oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 19
Posty: 5364
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

#7

Post napisał: oprawcafotografii » 01 sie 2014, 21:14

Sorry, zapomniałem podkreślić ze tym razem pytanie dotyczy MOI...

Jutro spróbuję to samo narysować w Rhino co przy okazji da mi porównanie
jak się pracuje w obu programach.

Q


Bbuli
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 9
Posty: 853
Rejestracja: 10 mar 2007, 19:43
Lokalizacja: Rumia

#8

Post napisał: Bbuli » 01 sie 2014, 22:11

Jak chcesz coś zaprojektować to ucz się Rhino.Grzebiąc w innych programach tracisz czas.
To wyłącznie moje zdanie i mogę się mylić.


Autor tematu
oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 19
Posty: 5364
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

#9

Post napisał: oprawcafotografii » 02 sie 2014, 15:41

Chyba Rhino jest w sumie tak samo latwy, przynajmniej na moim poziomie ;)

W kazdym razie zajelo mi 15 minut rozkminienie jak narysowac moj produkt:

Obrazek

Obrazek

q


Bbuli
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 9
Posty: 853
Rejestracja: 10 mar 2007, 19:43
Lokalizacja: Rumia

#10

Post napisał: Bbuli » 02 sie 2014, 21:25

No i bardzo ładnie wyszło.Na początek łatwe ,proste bryłki dla zachęty są idealne.Tak trzymaj.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Rhino 3D”