Nowy klon Nutoola za 1/2 ceny

Promocja

Dyskusje na temat popularnych małych tokarek hobbystycznych.

front247
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 12

Re: Nowy klon Nutoola za 1/2 ceny

Post napisał: front247 » 24 sie 2023, 12:34

A więc wstępnie mój plan sie powiódł mam nowy wytaczak już tym razem na płytkę 12 mm(poprzedni był 10 mmnie wiem czemu,taki dostałem) i wytoczyłem w srodku tulejki na dosłownie 0,5 mm...może mniej dwa przejazdy i tuleja pasuje perfekcyjnie wchodzi na oś z olejem z lekkim oporem :) . Zebrałem też tym wytaczakiem piaste w srodku bo normalnie w bmw jest na 32 mm a ja chciałem 30 mm no i super też sie udało :) Teraz tylko pozostaje wytoczenie w środku tych dwóch tulei po 15 cm długości ,dziś spróbuje ale sie boje ze wyjdzie niezbyt dobrze na tej długości chyba ze z dwóch stron po 7 to juz wiem ze na pewno sie da bo ta tuleja ze zdjecia ma własnie 7 cm i poszło pięknie ,nie ma wyraznego stożka na końcu :) Pewnie jakiś jest ale dla mnei niewidoczny :) Natomiast toczenie po zewnętrznej pod łożysko samonastawne to juz była czysta bajka..w koncu nie musiałem szlifować papierem ręcznie rurki ..jeden przejazd i jest idealnie :) Zamówiłem też sobie dzisiaj uchwyt wiertarski MK2 bo nie moge nawet nic wywiercic a już bym chciał troche zobaczyć jak to sie robi :) . A jeszcze pytanie...jak sobie radzicie z czyszczeniem tokarki po całym dniu? Bo wszystko jest w chłodziwie i olej i wiórki..mega to upierdliwe ..ale chyba nei ma na to sposobu i trzeba sie pogodzić :) Bardzo dziękuję za wszystkie porady ,są mega cenne i korzystam ze wszystkich :)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 27

Post napisał: RomanJ4 » 24 sie 2023, 19:47

Dostałeś razem z tą maszyną podtrzymki?
te powinny chyba pasować https://www.hafen.pl/tokarka-hobby-500-230-v-bernardo
pozdrawiam,
Roman

marviz
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 29

Post napisał: marviz » 24 sie 2023, 22:43

Dziś zabrałem się za skrobanie sanek wzdłużnych, niestety płytka sandvika 30mm jest tu niewygodna w cholerę i poległem. Muszę sobie zeszlifować jakieś mniejsze pilniki pod to i zgrubnie dremelem objechać. O ile po wyczyszczeniu pryzma prowadnicy i płaska prowadnica wygląda bardzo ładnie, o tyle w samych sankach płaszczyzna płaska jest do kompletnego zeskrobania. Praktycznie styka się jedynie zewnętrzną krawędzią o szerokości 1mm. Znowu, gdyby tak zostawić to prowadnice by się wytarły nierównomiernie, szkoda byłoby tak zostawić jeśli to roboty na dzień tylko. Powolutku do przodu, mam nadzieję że ten celibat się opłaci.

Próbował ktoś zgrubnie zeszlifować pryzmę i płaską płaszczyznę w sankach za pomocą przyklejonego do prowadnic papieru ściernego? Tylko zgrubnie oczywiście, później tuszowanie i skrobanie ręczne lub dremelem z gumką.

Robię przy okazji zdjęcia każdego zdemontowanego elementu pod różnymi kątami, jak się uzbierają to wrzucę dla potomności.

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: RomanJ4 » 25 sie 2023, 11:57

marviz pisze:Próbował ktoś zgrubnie zeszlifować pryzmę i płaską płaszczyznę w sankach za pomocą przyklejonego do prowadnic papieru ściernego? Tylko zgrubnie oczywiście, później tuszowanie i skrobanie ręczne lub dremelem z gumką.

mala-przerobka-konika-pomocna-t70531.html
Gdzieś na forum dawno, dawno, był dłuższy temat ze zdjęciami o tym, ale nie mogę znaleźć.
pozdrawiam,
Roman

Avalyah
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: Avalyah » 25 sie 2023, 20:36

RomanJ4 pisze:Gdzieś na forum dawno, dawno, był dłuższy temat ze zdjęciami o tym, ale nie mogę znaleźć.

Legendarny temat kamyka?

przeglad-generalny-czyli-nutool-w-neglizu-t48507.html

marviz

Post napisał: marviz » 25 sie 2023, 20:45

Roman, pierwszy błąd dziś popełniłem. Nakleiłem te papiery na prowadnice, płaską i na pryzmę. O ile fajnie się szlifuje i powierzchnia wychodzi super, to po odklejeniu i trasowaniu na gołym materiale pojawiają się błędy. Chodzi o to że jeśli grubość takiej taśmy samoprzylepnej i papieru ściernego ma np. 1mm, to na pryźmie, pod kątem 45st. powinien być to wymiar *0,71 tego co naklejone na płaskiej prowadnicy. Z tego powodu i pryzma i płaska powierzchnia w sankach szlifują się pod niewłaściwym kątem. Musze dorwać jakiś papier, może malarski który dałby mi dodatkowe *0,2 grubości, wtedy byłoby idealnie.
temp.jpg

marviz

Post napisał: marviz » 26 sie 2023, 21:45

Pytanie za 100pkt. Chciałem kupić olej do prowadnic i generalnie do smarowania tokarki. Chcialem LAN VG-46 ale nigdzie nie bylo. Dali mi to ponizej (powiedziałem że potrzebuje czegoś do prowadnic w tokarce). Sęk w tym ze jak zeszlifowałem te sanki i podkręcałem wszystko to wsztstko ciezko chodzi. Przy kręceniu korbami czy to sanek wzdłużnych, czy poprzecznych ktorych nie szlifowałem, jest strasznie ciężko. Przy kreceniu czuć takie przeskakiwanie jak by się na chwilę odkleiło i za chwilę to samo, przykladam więcej sily, odkleja się i tak do oporu. Czy może być to wina tego oleju? Jak poluzuje w sankach te ściągacze do kasowania luzu, no to jest lżej ale też widzę że jak przyłoże siłę to jest ok 0,5mm luzu w pionie, podnoszą się. W opisie oleju teraz czytam ze ma dodatek "klejący"...
skuteczny dodatek adhezyjny gwarantuje oszczędne zużycie
Obrazek

Awatar użytkownika

rc36
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 11

Post napisał: rc36 » 26 sie 2023, 22:20

marviz pisze:W opisie oleju teraz czytam ze ma dodatek "klejący"...

Nigdy nie słyszałem o dodatku klejącym w oleju, ale wiem na pewno że dwusiarczek molibdenu (MoS2) zmniejsza znacząco tarcie np. Mannol 9091.
Nie wiem tylko czy w tym przypadku coś ten specyfik pomoże bo wygląda na to że coś nie tak jest z tą tokarką.

marviz

Post napisał: marviz » 26 sie 2023, 22:37

rc36 pisze:
26 sie 2023, 22:20
Nie wiem tylko czy w tym przypadku coś ten specyfik pomoże bo wygląda na to że coś nie tak jest z tą tokarką.
właśnie próbuje sobie to poukładać i wychodzi mi że to przez ten olej, a posmarowałem po wyczyszczeniu nim cały suport i prowadnice. Wcześniej, nawet jak kasowałem luzy w sankach poprzecznych to nie było takiego efektu, a sanek poprzecznych nie szlifowałem, tylko wzdłużne. Wychodzi mi że to ten olej bo nasmarowałem też uchwyt 3 szczękowy i jak włączyłem średnie obroty to jak siknęło olejem to robiła się taka wstęga jak przy maszynie do waty cukrowej, jakby nie chciała się oderwać. Może jutro to nagram. Mam teraz wrażenie że ten olej jest zbyt "kleisty" i nie powinien byłem go stosować do prowadnic z kasowaniem luzu a sprzedawca który mi to wcisnął pewnie pierwszy raz słyszał coś o tokarce i prowadnice w niej skojarzyły mu się z prowadnicą w pile łańcuchowej, to i to prowadnica, nie?

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: RomanJ4 » 26 sie 2023, 23:45

Jeśli masz tylko przeszlifowane, to zrób lekkie skrobanie, jak to się robi z nowymi maszynami, by olej miał zagłębienia w których może się zmieścić i nie sklejać powierzchni...
wychodzi mi że to przez ten olej, a posmarowałem po wyczyszczeniu nim cały suport i prowadnice. Wcześniej, nawet jak kasowałem luzy w sankach poprzecznych to nie było takiego efektu, a sanek poprzecznych nie szlifowałem, tylko wzdłużne. Wychodzi mi że to ten olej bo nasmarowałem też uchwyt 3 szczękowy i jak włączyłem średnie obroty to jak siknęło olejem to robiła się taka wstęga jak przy maszynie do waty cukrowej, jakby nie chciała się oderwać. Może jutro to nagram.Mam teraz wrażenie że ten olej jest zbyt "kleisty" i nie powinien byłem go stosować do prowadnic z kasowaniem luzu a sprzedawca który mi to wcisnął pewnie pierwszy raz słyszał coś o tokarce i prowadnice w niej skojarzyły mu się z prowadnicą w pile łańcuchowej, to i to prowadnica, nie?
większy problem może być z takim olejem w łożyskach, ale do przekładni zębatych(wrzeciennik) lepki jest Ok.
Ja do smarowania prowadnic, jaskółek sanek, innych powierzchni maszyny stosuję LAN 46 rozcieńczony naftą, i nanoszony na pryzmy/jaskółki spryskiwaczem od płynu do okien, który doskonale rozpyla na dużą powierzchnię, a doskonale penetrująca nafta zanosi olej w najciaśniejsze szczeliny, po czym po pewnym czasie odparowuje zostawiając film olejowy.
W kalamitki pryzm, pow. ślizgowych sanek, ich filcowe zgarniacze wstrzykuję nierozcieńczony olej.
pozdrawiam,
Roman

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Tokarka Nutool 550, Zuch, OUS, TSA, TSB, Mini Lathe i inne małe tokarki”