Stankoimport 6T80 Щ - moja druga frezarka

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę
Awatar użytkownika

Petroholic
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 51
Kontakt:

Re: Stankoimport 6T80 Щ - moja druga frezarka

Post napisał: Petroholic » 04 lut 2021, 22:49

maciek95k pisze:Edit. Głowica fi40. Vorgen na 6 płytek APKT10...
Wrzuć na próbę kawałek S235 w imadło i ustaw:

Ap 6mm
Ae 20mm
S 560
F 265

Da ci to MRR na poziomie 32cm3/min (0.256kg/min) i obciążenie wrzeciona jeśli się nie walnąłem około 2kW przy wymaganym momencie ciągłym rzędu 30Nm...

Wg specyfikacji płytek (o ile to ori a nie chińska podróba) Fz 0.08 (przyjęte) to dolna granica :) Jeśli przy takich parametrach będzie ładnie szło to możesz eksperymentować i podnosić F aż do 500 (przy tych samych obrotach). W maksie da to MRR 60cm3/min (0.48kg/min) obciążenie 3.5kW przy wymaganych 55Nm na wrzecionie :)

Tylko przez pierwsze chwile nawet na niższych parametrach obserwuj pracę i przyzwyczaj uszy do nowego dźwięku żebyś nie spanikował :)
W razie czego jakby miało być nie halo - ręka na grzybie :)

PS Ap 6mm też nie jest max :) Max wg. katalogu to 8mm :)

PS2 Jedna ręka na grzybie w drugiej telefon i kręć film dla potomnych :)

Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 80

Post napisał: Steryd » 05 lut 2021, 11:47

tylko nie bluzgaj ;)

wracając do tematu:
moim zdaniem schemat wygląda tak:
Obrazek
mam nadzieję, że widać o co mię chodziło
i teraz- tak przesuwka tak jak na rysunku jest na niższym zakresie.
żeby przeskoczyć na wyższy trzeba ja zsunąć z zazębienia z dolnym wałkiem i wsunąć na wieniec na końcówce wałka środkowego prawego.
tutaj zapewne jest problem bo to nie jest wielowypust/ sprzęgło, tylko koło zębate. Dodatkowo to jest przesuwane wałkiem krzywkowym co wcale nie pomaga. Spróbuj albo na najwyższym, albo najniższym biegu przełączać. To za proste, żeby nie działało.
Można?
Morzna!!!

Awatar użytkownika

Autor tematu
the.bear
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 150

Post napisał: the.bear » 05 lut 2021, 13:25

Steryd może być tak jak mówisz, ale za chiny to nie chce wskoczyć, niezależnie jaka prędkość ustawiona :D
Tak więc muszę tam zajrzeć najwyraźniej. Wczoraj zdjąłem ten bęben losujący z dwoma dźwigniami i ośka od biegu szybko/wolno tak o jakiś centymetr sobie chodziła luźno przód tył. W sumie to ten nadbieg wskoczył jak coś przy niej gmerałem (odkręcałem/wkręcałem śrubkę wkręcaną w oś), ale nie było to powtarzalne niestety.

Przyjechały żarówki od rynia - dziękuję bardzo. Tak z połowa przetrwała podróż mniej więcej :D

Obrazek

Psikus taki, że jak górne żarówki są założone (kontrolki układu sterowania), to wywala mi różnicówkę w garażu - ale tylko przy załączeniu napędu skrzynki posuwów lub pompki chłodzenia. Wrzeciona mogę włączać i nic się nie dzieje. Bez żarówek wszystko śmiga.

Dodane 4 minuty 37 sekundy:
A no i jak załączam skrzynkę czy tam pompkę, to jest na tych górnych żarówkach jasny błysk (większy prąd zapewne albo napięcie chwilowe). Nawet mi jedną żarówkę zjarało (ale one są 50mA, a były 900mA). Muszę w schematy popatrzeć chyba.

Dodane 5 minuty 42 sekundy:
W sumie to te żarówki co były „fabrycznie” u góry też zjarane, a ta przednia miała przerwany żarnik tylko (pewnie transport swoje zrobil). No nic, kolejna rzecz do przemyśleń.

Duszczyk_K
Posty w temacie: 4

Post napisał: Duszczyk_K » 05 lut 2021, 14:36

the.bear pisze:
05 lut 2021, 13:39
...i ośka od biegu szybko/wolno tak o jakiś centymetr sobie chodziła luźno przód tył.
Hmm.... to może prosta naprawa być. Kiedyś w tokarce tak miałem, że wajcha chodziła, ale wypadł kołek na widełkach - wajcha chodziła sobie, a widełki sobie, troszkę tarcia pomiędzy widełkami a wałkiem było, więc jak dobrze powiało odpowiednio zawachlowałeś wajchą, to bieg wskakiwał, a jak nie to nie wskakiwał, może tu jest podobnie? jeszcze dla zmyłki czujesz że wajcha trafiła na swoje miejsce a to tylko część wałka gdzie są zapadki trafiła w zapadki , a widełki nie zazębiły....

Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: Steryd » 05 lut 2021, 15:42

A to też może być tak, że ten kołek w srodku zabezpiecza przed przełącza niem, jak jest włączony posuw, albo na obrotach. Wykręć ze srodka ośki to co tam jest i powinno być lepiej (albo gorzej ;) ) może ktoś próbował za czesto przełączać za szybko i rozklepało tam taki plastikowy kołeczek.
A żarówki to u nas nigdy nie świeciły.
Można?
Morzna!!!

Awatar użytkownika

Autor tematu
the.bear

Post napisał: the.bear » 05 lut 2021, 16:05

No to już wszystko wiem. Za chwilę wrzucę filmik z kompa, ale winne z grubsza są dwie rzeczy. Luz między osią a tym kołem zębatym od biegu 1/2 oraz zbite zęby na małym kole zębatym na wałku na które nachodzi to ruchome. Obrazek

Dodane 5 minuty 7 sekundy:
Zastanawiam się co z tym fantem zrobić prawdę mówiąc. Póki co na szybko oszlifowałem trochę zadry na krawędziach zębów tej zębatki na czerwono zaznaczonej (fragment na pomarańczowo). Efekt jest taki, że teraz raz na jakieś 10-15 razy wchodzi ten drugi bieg. Przy czym nie można dociskać dźwigni, a trzeba ją przełączać w tę i z powrotem aż zaskoczy, no i na najniższym biegu oczywiście.
Rozbierać to wszystko wałek szlifować a tę zębatkę od biegów 1/2 tulejować? Od cholery roboty :-/
No ale sami zobaczcie...

Filmik:
https://bearsgarage.pl/ftp/IMG_5459.MOV

Dodane 3 minuty 57 sekundy:
EDIT: Chociaż jak teraz patrzę na filmik jeszcze (widać zęby przed oszlifowaniem na nim), to ta zębatka biegów 1/2 jest na tulei mosiężnej chyba (a w zębatce jest śruba "klinująca" zabezpieczona sprężynką / drucikiem w rowku przed odkręceniem). Tak więc pewnie "tylko" tę tuleję trzeba by wymienić.

Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: Steryd » 05 lut 2021, 16:50

Dało by się ją zrobić z 2 polówek, najtrudniej będzie ją wybrać.
A z tym trafianiem ,,na wyczucie" to niestety trzeba się nauczyć ;)
Można?
Morzna!!!

Awatar użytkownika

Autor tematu
the.bear

Post napisał: the.bear » 05 lut 2021, 17:39

Zastanawiam się czy to bylo spasowane jak nalezy jak bylo nowe, czy tez z odpowiednia „luzna tolerancja”. Bez rozbierania moglbym troche zukosowac te zeby na malym kolku zebatym, ale szkoda je ciachac, bo one sie moze 5-6mm zazebiaja tylko.

Dodane 13 minuty 51 sekundy:
Bo najwiekszy problem to jest, ze to ruchome kolko grawitacyjnie opada w dół przez ten gigantyczny luz i przez to de facto trafia poniżej zębów małego zazwyczaj.

Awatar użytkownika

Petroholic
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 51
Kontakt:

Post napisał: Petroholic » 05 lut 2021, 20:28

Nie tuninguj małej zębatki :( No może poza zeszlifowaniem "zbitych" krawędzi... Trzeba wyosiować dużą... To zębatka pośrednia do obu przełożeń więc nawet na niskim rozbija ci zęby na górnym i dolnym kole bo nie chodzi jak powinna :(

Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: Steryd » 05 lut 2021, 20:48

Jak chodzi na niskim zakresie, to ta tulejka robi za łożysko. Więc musi być z dobrego brązu, i jako tako spasowane. Ze 2-3 setki luzu jeszcze kwestia jak wałek jest zjechany.
Można?
Morzna!!!

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”