Taki zbiorniczek z olejem i regulacją ilości kropelek na minutę. Mayford zaleca 30 kropli na minutę. Sprzedają np. Chińczycy. Wygląd smarowniczki można obejrzeć np. na tokarce Mayford ML-7. Ale znajomy stosuje zestaw zwykłej kroplówki - łatwe ustalanie przepływu i zamykania po pracy. Ja korzystam z resztek olejów samochodowych. Można stosować olej maszynowy LAN 46. Chyba taki był zalecany w DTR. Chociaż jak na mój gust jest zbyt rzadki.
Na forum są specjaliści od olejów i może oni się wypowiedzą.
Dodane 30 minuty 43 sekundy:
fazownik81 pisze: ↑26 lut 2020, 20:04
"Szwajcarska"... mało kto wie że pierwsza firmę z zegarkami otworzył Polak. Od szwajcarskiego wolę polskie... Od nich tylko zarabiać się musimy uczyć...
Według dtrki śruba i klin znajduje się z tyłu suportu, jakoś ciężko mi sobie to wyobrazić dlatego prosiłem o zdjęcie tych elementów... Super dzięki za pomoc!

Wiemy. Nazywał się Patek. Uznanie za docenianie zasług Polaków w różnych dziedzinach, przykład Enigma. Ale zegarek lub obrabiarkę to raczej bym Ci polecał wykonane w Szwajcarii.
Śruba regulująca klin jak i czoło klina są widoczne od czoła suportu.
Przy okazji, (nie gniewaj się, taki błąd popełnia notorycznie elita naszych dziennikarzy) zwroty "ciężko wyobrazić", "ciężko zrozumieć" są niepoprawne. "Ciężko" dotyczy działań fizycznych (np. ciężko pracujący), przy umysłowych należy używać słowa "trudno", trudno wyobrazić, trudno zrozumieć itp. Poprawna polszczyzna jest także elementem patriotyzmu. I nie jest z tym dobrze pod każdym względem.
Wracając do meritum - to jest sympatyczna tokarka i będziesz z niej zadowolony. Wykonana dobrze w warunkach jakie wtedy panowały.