Najlepiej szukaj tam gdzie podałeś przy konfiguracjijarucki pisze: chyba ze znajdę pin do którego trzeba zapodać index.

A enkoder jest najlepszy robiony

I pewnie jeszcze trochę pozalewa.... Nie wiem skąd masz płytę główną i inne mateklosy elektroniki, ale jak chciałem taki enkoder kupić Marek powiedział że musze przysłać go i dostosuje do niego elektronikę. Ostatecznie zrezygnowałem z kupna gotowca i jak Kamar radził sam zbudowałem enkoder pod sprawdzone elementy elektroniki od Marka. Zero problemów. Ruszyło i gwintuje bez problemu.jarucki pisze:Pomóżcie bo już mnie krew zalewa.....
Jak już zdobędziesz płytkę enkodera od Marka musisz zacząć od tego jak to podepniesz na płycie głównej. Do których pinów podłączysz A, B i index. Tak samo musisz skonfigurować w linuxcnc później. Tam nie ma przypadku. Przykładowo jeśli A podepniesz pod 13 to tak musi być i w linuxie. Jeśli B to 14 to też tak musi być i analogicznie jeśli index to 15 to też tak musi być. Po tym wpisujesz ile otworów ma tarcza i finał. Dobrze tylko trzeba czujniki ustawić, ale to pewnie wiesz. Kolejność i piny dowolna (te z prawej strony konfiguracji) , ale musi się zgadzać z tym co podepniesz do płyty. Wtedy to ruszy od strzału. Nie wiem jak z tym kupnym ale prościej zrobić to co sprawdzone, mieć to zwyczajnie z głowy i zapomnieć.jarucki pisze:Napisałem do Marka w sprawie zamówienia od niego enkodera, jutro jeszcze przedzwonię w tej sprawie, wiem ze Kamar walczył z enkoderem, ale u niego dawał oznaki zycia a mój leży jak rozjechany kot ma środku jezdni bez jakiej kolejek reakcji na kompie, w razie czego mam możliwość zwrotu towaru, tylko najbardziej uwia mnie stracony czas (którego i tak nie mam) i brak gwintowania.
pisanie z telefonu to lipa...senio pisze:Rozumiem że gwintujesz na nim ?jarucki pisze:Uruchomiłem enkoder który nie dzialal
został uruchomiony!a więc zamówiłem nowy enkoder, przyszedł ale chyba jest spierdzielony.
http://www.cncprofi.com/enkoder-profi-100-38.html
podłączyłem go jak poprzedni i zero reakcji w linuxcnc i na oscyloskopie, czy ten model podłącza się inaczej ?
Pomóżcie bo już mnie krew zalewa.....
[ Dodano: 2015-03-11, 20:03 ]
Podłączyłem miernik do (-) i do kanału A i wartości si.ę zmieniają tak jest w wypadku każdego kanału i indexu, teraz pytanie co jest nie tak ??