Wrzeciono z silnika od piły łańcuchowej
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 20
- Kontakt:
rockykon pisze:Zresztą chciałbym zobaczyć jakie wy mieliście (będziecie mieć) pierwsze wrzeciono...
hehe moje pierwsze było lekko już wiekowe , ciężkie 20 kilo i 2,5 kW po wymianie łożysk pracuje nadal doskonale może wyglądem odstrasz

[ Dodano: 2007-06-23, 11:35 ]
ja to widzę tak dorobienie obudowy + przystawki(wrzeciona) z łożyskami skośnymi a do tego np: tulejki ERsasii pisze:a mnie interesuje rozwiazanie mocowania frezu
Ach bym zapomniał co zamierzasz tym wrzecionem obrabiać ?
- Załączniki
-
- zawislo_485.jpg (304.24 KiB) Przejrzano 433 razy
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
to nacisnij POMÓGŁ :]
Pomogłem...

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 4
Bardzo ciekawy temat... kiedyś też się nad tym zastanawiałem i w zasadzie są 3 problemy, bo jeśli się ma silnik o odpowiednich obrotach i odpowiedniej mocy to :
- łożyska
- smarowanie ( właściwie to sam chciałbym się dowiedzieć, bo zapewne samo nasmarowanie łożysk nie wystarczy... wystarczyło by je "zalać" olejem, czy trzeba jakiś wymuszony obieg
)
- chłodzenie - jednak te silniki nie sa przystosowane do pracy ciągłej a jeszcze z takimi obciążeniami... a niewiem czy chłodzenie powietrzem zdało by tu egzamin. Nawet w tych "półprofesjonalnych" wrzecionach stosuje się już wymuszone chłodzenie cieczą - swoją drogą ciekawe jak to jest rozwiązane i co się chłodzi (elementy silnika czy może łożyska
)
... i moje przemyślenia sprowadziły się do tego, że taki silniczek trzeba by umieścić w obudowie (choćby z grubszej blachy aluminiowej) i wykonaniu tych "kanałów" do smarowania i chłodzenia... I mój silnik z dużej "kątówki"
czeka na lepsze czasy 
- łożyska
- smarowanie ( właściwie to sam chciałbym się dowiedzieć, bo zapewne samo nasmarowanie łożysk nie wystarczy... wystarczyło by je "zalać" olejem, czy trzeba jakiś wymuszony obieg

- chłodzenie - jednak te silniki nie sa przystosowane do pracy ciągłej a jeszcze z takimi obciążeniami... a niewiem czy chłodzenie powietrzem zdało by tu egzamin. Nawet w tych "półprofesjonalnych" wrzecionach stosuje się już wymuszone chłodzenie cieczą - swoją drogą ciekawe jak to jest rozwiązane i co się chłodzi (elementy silnika czy może łożyska

... i moje przemyślenia sprowadziły się do tego, że taki silniczek trzeba by umieścić w obudowie (choćby z grubszej blachy aluminiowej) i wykonaniu tych "kanałów" do smarowania i chłodzenia... I mój silnik z dużej "kątówki"

-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
silnik można w odpowiedni profil aluminiowy włożyć co już w pewnym stopniu odprowadzi ciepło - tych profili jest masa różnych w niektórych wystarczy wybrać tylko środek o mamy gotowy radiator na silnikPETERS pisze:... i moje przemyślenia sprowadziły się do tego, że taki silniczek trzeba by umieścić w obudowie (choćby z grubszej blachy aluminiowej) i wykonaniu tych "kanałów" do smarowania i chłodzenia... I mój silnik z dużej "kątówki"czeka na lepsze czasy

- Załączniki
-
- profil przykl.jpg (10.11 KiB) Przejrzano 1547 razy
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
Pomogłem...

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 28
- Kontakt:
Odpaliłem toto i mój zapał nieco osłabł...
Po 3 minutach ciągłej pracy wałek jest gorący :/
Poza tym hałasuje to strasznie, ale szczotki są niedotarte - 1/3 szczotki pracuje...
Poczekam aż wystygnie i puszczę dalej, żeby chociaż szczotki dotrzeć...
Po 3 minutach ciągłej pracy wałek jest gorący :/
Poza tym hałasuje to strasznie, ale szczotki są niedotarte - 1/3 szczotki pracuje...
Poczekam aż wystygnie i puszczę dalej, żeby chociaż szczotki dotrzeć...
- Załączniki
-
- MOV00001.rar
- Filmik w formacie QuickTime...
- (460.43 KiB) Pobrany 248 razy
-
- DSC00054.jpg (49.84 KiB) Przejrzano 424 razy
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
być może gdzieś wirnik lekko ociera o stojan to częste przypadki wtedy należało by stojan usztywnić bo zapewne lekko wchodzi do obudowy a po dokręceniu śrubami następuję lekkie przekoszenie a powodów po prostu może być wiele ..Szopler pisze:Odpaliłem toto i mój zapał nieco osłabł...
Po 3 minutach ciągłej pracy wałek jest gorący :

A co do odgłosów hmm chyba każde elektrowrzeciono w mniejszym lub większym stopniu wyje

Pomogłem...
Pomogłem...