lub przysłowiową drabinkęA i za te pare lat kiedy obrabiarka już będzie technologicznym złomem, możesz sobie z tego zrobić schody
Ploter frezujący 2400x1400x200 do drewna i metali kolorowych
-
gmaro
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 13
- Kontakt:
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
to nacisnij POMÓGŁ :]
Pomogłem...
Tagi:
-
kolanoreki
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)

- Posty w temacie: 71
- Kontakt:
Tak zgadza sie, ale takie szczegóły przy projektowaniu zostawiam na sam koniec, gdyż jest to sprawa drugorzędna. Najważniejsze na wstępie jest obliczenie napędów i przełożen,wałków, rozplanowanie ich w maszynie. Więc rysunki wykonuję, aby przedstawić koncepcję i uzyskać opinię na temat danego rozwiązania od ludzi, którzy mają za sobą już spore doświadczenie w budowaniu cnc. Za wszelkie uwagi z góry wszystkim bardzo dziękuję i sądzę, że wspólnymi siłami uda się zbudować to urządzonko.bartuss1 pisze:rysunki ladne, ale jeden drobiazg, nie ma zderzaków żeby brama nie wypadła z prowadnic ...
Wziąłem się za liczenie przekładni pasowych i nastapiła znacząca korekta w wyborze pasków oraz kół zębatych. Z góry założyłem przełożenie na dwóch stopniach pierwszym - 1:4, drugim 1:2.5; w sumie i=i1*i2=1/10. Do obliczeń podstawiłem maksymalny moment silnika 8.5Nm i obroty 2000/min. Przy założeniach pracy do 16h/dobę wybór padł na synchroniczny pas PowerGrip GT2. Moduł 5MR. Wszystkie paski i koła o szerokości 25mm. Koło zębate typ GT 5MR: na silniku - zębów z=18, na wale koło 72 zęby, moment 32,98Nm, prędkość obrotowa wałka = 500obr/min. Maksymalna siła rozciągająca pas na 1 stopniu 593N. Sprawność przekładni 1 st. n- 0,97. Moc 1,78kW.
Drugi stopień:
założenia: prędkość obrotowa wałka 500/min - na kole napędzanym n=200obr/min.
Maksymalny moment na wałku (na jedna stronę) - 32,98Nm/2=16,49Nm. Przełożenie i2=2.5;
Koło napędzające 2 stopień: typ jak wcześniej, ilość zębów 24
-/-/- napędzane : 60 zębów. Moment na kole napędzanym ok. 40Nm. Maksymalana siła rozciągająca pas (na pojedynczym 2 stopniu) F=863N. Moc 0,87kW. Koło z=60 połączone jest na stałe z kółkiem zębatym m=1.5 z=20, d=30 (śr.podziałowa), które współpracuje z listwą zębata.
Przyjmując teraz prędkości jakie uzyskali na silniku koledzy np. 1600obr/min/ to po przełożeniach kółko zębate na listwie uzyska max. n=160obr/min. 160*94,25mm(droga jaką pokona na listwie kółko zębate na 1 obrót)=15080mm/min. Czyli na sekundę maksymalny posuw ok. 250mm/s.
Dokładność przy pracy pełnokrokowej - silnik na obrót wykonuje 200kroków, zębatka 1/10. czyli brama przesunie się po X o 1/10*94.25mm=9.425mm. Dokładność: 9.425mm/200=0,05mm....Zadowalajaca:), ciekawe jak będzie w rzeczywistości........
-
kolanoreki
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)

- Posty w temacie: 71
- Kontakt:
Wykonałem poprawki napędu osi X....
Zastanawiam się jak rozwiązać problem docisku kółka zębatego do listwy i jednocześnie nie czynić tego za pomocą paska?????
Może ktoś ma jakies sugestie lub pomysł???????
Hmm...
Albo zastosować dwa silniki ok. 4Nm na stronę i sterować je równolegle jak na zdjęciach z początku postu??? Mam więc pytanie, czy do sterownika M880 można podłączyć równolegle dwa silniki pracujące jednocześnie?
Zastanawiam się jak rozwiązać problem docisku kółka zębatego do listwy i jednocześnie nie czynić tego za pomocą paska?????
Może ktoś ma jakies sugestie lub pomysł???????
Hmm...
Albo zastosować dwa silniki ok. 4Nm na stronę i sterować je równolegle jak na zdjęciach z początku postu??? Mam więc pytanie, czy do sterownika M880 można podłączyć równolegle dwa silniki pracujące jednocześnie?
- Załączniki
-
- CNC2dm.jpg (135.62 KiB) Przejrzano 1296 razy
-
markcomp77
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 14
- Kontakt:
nie jest to najlepszy pomysł...kolanoreki pisze: czy do sterownika M880 można podłączyć równolegle dwa silniki pracujące jednocześnie?
może trochę oszczędzimy na finansach - jednak dużo zyskamy na efektach specjalnych
podstawowy problem to brak gwarancji przy połączeniu równoległym silników, że rozpływ prądu na silniki będzie równy... i jak się zachowa pętla sprzężenia zwrotnego... itd
przy podłączeniu szeregowym uzwojeń - silniki będą bardzo wolno pracowały
natomiast oszędność będzie niewielka... bo zamiast jedego M880 (7.8A 90V) można prawie mieć 2 X M542 (4.2A 50V)... jednak najszybciej będą silniki chodziły przy podłączeniu do M880 (->90V zamiast 50V)
SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm
-
qqaz

- Posty w temacie: 41
główny wał napedowy przenieś do osii obrotu ramion ( dżwigienek ) napędowych a same dziwgiennki łożyskuj na zewnatrz oprawy wału napędowego- takiie dwa w jednym- wtedy pasek z napinaczem stałym na policzku dzwigienki a ona sama juz naciagana osobnym elementem.kolanoreki pisze:Zastanawiam się jak rozwiązać problem docisku kółka zębatego do listwy i jednocześnie nie czynić tego za pomocą paska?????
( no nie wiem czy ten opis jest jasny)
PS Zwiekszyłbyś kolego koło zębate na listwie - takie trochę małe, ledwo jeden ząbek w pracy. Węszę kłopoty.
-
markcomp77

- Kontakt:
strasznie komplikuje się to przeniesienie napędu z ostatniego rysunku... i dużo elementów do kupienia... i jeszcze coś trzeba zrobić z dociskiem zębatek do listw 
a nie dało by się zastoswać dwa silniki z zębatkami bezpośrednio zasilającymi listwy zębate?
dodatkowo jakaś sprężyna która dociska zębatkę do listwy (wraz z silnikiem)...
a nie dało by się zastoswać dwa silniki z zębatkami bezpośrednio zasilającymi listwy zębate?
dodatkowo jakaś sprężyna która dociska zębatkę do listwy (wraz z silnikiem)...
-
qqaz

- Posty w temacie: 41
a wcześniejmarkcomp77 pisze:a nie dało by się zastoswać dwa silniki z zębatkami bezpośrednio zasilającymi listwy zębate?
myslałem że jest zgodność że to kiepski pomysł. A z dociskiem właśnie coś trzeba zrobić - pozostawienie tego na barkach ppasa napędowego będzie powodować że przy obciażeniu w jedna strone pas będzie dodatkowo rozciagany , a w przeciwną kkoło zębate bedzie chciałoo zacisnąć się na zębatce samo już bez udziiału pasa. Szybko nastapi spręzysta pulascja luzu, szczególnie przy hamowaniu bramy silnikiem. A do dołożenia jest raptem kołek z dwoma łożyskami które robić będą jako naprężacz założonego pasa.markcomp77 pisze: podstawowy problem to brak gwarancji przy połączeniu równoległym silników,
Klega Kolanoręki. Wał napędowy na środku proszę przeciąć - tak aby powstały półośki na końcu jednej założyć koło paskowe przekładni od silnika a drugą , po założęniu paska , zapiąć do pierwszej sprzegłem łubkowym. ( groźna nazwa ale proste w wykonaniu). Takie coś po to aby czasem maszynkę serwisować bez totalnaj rozbiórki.
Ostatnio zmieniony 25 maja 2007, 19:49 przez qqaz, łącznie zmieniany 1 raz.
-
markcomp77

- Kontakt:
czyli dwa silniki i dwa sterowniki dla tych silnikówqqaz pisze:markcomp77 pisze:a nie dało by się zastoswać dwa silniki z zębatkami bezpośrednio zasilającymi listwy zębate?
we wcześniejszej wypowiedzi był analizowany pomysł podłączenia do jednego sterownika dwu silników - ten pomysł mi się nie podoba...qqaz pisze:a wcześniejmyslałem że jest zgodność że to kiepski pomysłmarkcomp77 pisze:podstawowy problem to brak gwarancji przy połączeniu równoległym silników
choć posiadanie dwu silników do ciągnięcia dwu końców bramy może być rozwiązaniem ciekawym... pewnym problemem może być przełożeniem... może trzeba zastosować w takim zastosowaniu silniki z gearboxem (przekładnią)...
ale oczywiście sterowanie tych dwu silników powinno być realizowane za pomocą dwu sterowników... do których trafia wspólny sygnał STEP/DIR