Ploter frezujący 2400x1400x200 do drewna i metali kolorowych
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 7
- Kontakt:
-
- Posty w temacie: 7
- Kontakt:
generalnie przy mikrokrok moment wyjscwy silnika * 0,7 ... ( spadek)
co do pędsci...hm...powyżej 1/8 trudno stwierdzic ( opró owywiście odczuwalnych mniejszych oscylacji i dran- co bezpośrednio przekłąda sie na komfort pracy)
ponieważ programy których używam ograniczają taktowanie do kilkudziesięciu khz
co za tym idzie... optymalnym ustawieniem jest 1/8 ....już przy 1/16 ograniczenia programowe wpływają jednocześnie na ograniczenie prędkosci maksymalnej! przykład:
mach full 45 khz (na szczescie na machu sie nie konczy wrew pozorom
)
45k/ 1600 ~28 obrotów/sekunde
1680 rpm
przy 1/16 zaledwie płowe z tego z racji ograniczeń systemowy...a wię nie ma możliwosi sprawdzenia tak naprawde jak zachowuje sie silnik ( jesli chodzi o prędkosc)
jdnak komfort pracy jest dużo większy
co do pędsci...hm...powyżej 1/8 trudno stwierdzic ( opró owywiście odczuwalnych mniejszych oscylacji i dran- co bezpośrednio przekłąda sie na komfort pracy)
ponieważ programy których używam ograniczają taktowanie do kilkudziesięciu khz
co za tym idzie... optymalnym ustawieniem jest 1/8 ....już przy 1/16 ograniczenia programowe wpływają jednocześnie na ograniczenie prędkosci maksymalnej! przykład:
mach full 45 khz (na szczescie na machu sie nie konczy wrew pozorom

45k/ 1600 ~28 obrotów/sekunde
1680 rpm
przy 1/16 zaledwie płowe z tego z racji ograniczeń systemowy...a wię nie ma możliwosi sprawdzenia tak naprawde jak zachowuje sie silnik ( jesli chodzi o prędkosc)
jdnak komfort pracy jest dużo większy
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 41
Oczywiście komfort i te rzeczy. Ale mi chodzi o dławienie sie elektryczne silnika - pewną analogię do spadku momentu przy zwiekszeniu czestotliwości STEP. Np dla poczatkowej F<1kHz w półkroku moment prawie płaski a póżniej spada. Przy mikrokroku 1/4 na wstepie prędkość np 20obr/s ale dla 1/16 już tylko 15obr/s a dla 1/32 tylko 10obr/s. Oczywiście te wymyślone wartości przy założeniu tej samej "zdolności pracy" w maszyni i z odpowiednim zwiekszeniem częstotliwości STEP kompensującej dzielenie mikrokroku.
A może kolega puści z generatora którąś z osi dla różnych mikrokrokowości? Czy nie za dużo proszę? Wiekszość sterowników z dużym podziałem kroku deklaruje zdolność pracy coś koło 500kHz. A może zmyślam?
A może kolega puści z generatora którąś z osi dla różnych mikrokrokowości? Czy nie za dużo proszę? Wiekszość sterowników z dużym podziałem kroku deklaruje zdolność pracy coś koło 500kHz. A może zmyślam?
-
- Posty w temacie: 14
- Kontakt:
zaawansowane sterowniki takie jak M880 posiadają tzw. morfing krokuqqaz pisze:Oczywiście komfort i te rzeczy. Ale mi chodzi o dławienie sie elektryczne silnika - pewną analogię do spadku momentu przy zwiekszeniu czestotliwości STEP. Np dla poczatkowej F<1kHz w półkroku moment prawie płaski a póżniej spada. Przy mikrokroku 1/4 na wstepie prędkość np 20obr/s ale dla 1/16 już tylko 15obr/s a dla 1/32 tylko 10obr/s. Oczywiście te wymyślone wartości przy założeniu tej samej "zdolności pracy" w maszyni i z odpowiednim zwiekszeniem częstotliwości STEP kompensującej dzielenie mikrokroku.
mechanizm ten zajmuje się dynamiczną zmianą podziału kroku, tak aby przy prędkościach rzędy 3-4obr/sek silnik był już sterowny pełnokrokowo (niezleżnie od ustawiń podziału) - to powoduje, iż sterownik M880 ma osiągi prędkościowe tak jakby silnik był sterowany pełnym krokiem...
taka zdolności wynika z głębokości podziału (M880 1/256)qqaz pisze:A może kolega puści z generatora którąś z osi dla różnych mikrokrokowości? Czy nie za dużo proszę? Wiekszość sterowników z dużym podziałem kroku deklaruje zdolność pracy coś koło 500kHz. A może zmyślam?
---
przykład
ustawiamy na sterowniku podział 1/256 i chcemy zakręcić silnikim 10obr/sek
czyli sygnał STEP musi mieć częstotliwość
200 * 10 * 256 - to jest ilość impulsów jaka musi się pojawić na linii STEP w ciągu sekundy
512KHz - stąd nie przesadzone wymaganie pasma 500KHz!
---
jednak PCet i jego programy z grupy mach,turbocnc,emc
potrafią generować sygnały na poziomie ok. 20KHz-60KHz
ta wielkość zależy od możliwości programu i od zdolności komputera do generowania dokładnych interwałów czasowych (wcale szybszy PCet nie oznacza lepszy do CNC!!!)
SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
Nie bardzo rozumiem koncepcję napędu bramy - aha zakres przesuwu pionowego wyznaczają ceowniki boczne. Ja analizuję podona maszynę z ruchomą bramą, ale na płycie granitowej - gdyż mam możliwość wiercenia otworów bezudarowo. Koszt też powinien być niższy - cena minimalna ok250zł/m² granitu w płycie 7cm. Przy polerowanej powinien być większy. Prowadnice boczne - INA 25/2300mm. Reszta w fazie przemyśleń.
Czemu granit - nie spawamy, nie malujemy, nie wyżarzamy.
Problem jak zamocować wszytkie elementy - nie wiercąc płyty na przelot.
[ Dodano: 2007-05-24, 19:46 ]
dla powyższego przypadku:
koszt płyty granitowej powinien się kształtować na poziomie 3,75m²x500 zł=1875 zł ( uwzględniam koszty transportu, szlifowania itp )- czyli ok 2000zł
a waga ok 760 kg - nie myślałem ,że tak dużo dla płyty 7 cm
Czyli wspaniale stłumi dragania - ale do stosowania tylko na parterze.
Czemu granit - nie spawamy, nie malujemy, nie wyżarzamy.
Problem jak zamocować wszytkie elementy - nie wiercąc płyty na przelot.
[ Dodano: 2007-05-24, 19:46 ]
dla powyższego przypadku:
koszt płyty granitowej powinien się kształtować na poziomie 3,75m²x500 zł=1875 zł ( uwzględniam koszty transportu, szlifowania itp )- czyli ok 2000zł
a waga ok 760 kg - nie myślałem ,że tak dużo dla płyty 7 cm
Czyli wspaniale stłumi dragania - ale do stosowania tylko na parterze.
Pozdrawiam
Cokolwiek Byś nie zrobił i tak Będziesz żałować - BROMBEL Liczy się suma kosztów globalnych.
Cokolwiek Byś nie zrobił i tak Będziesz żałować - BROMBEL Liczy się suma kosztów globalnych.
-
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
A i za te pare lat kiedy obrabiarka już będzie technologicznym złomem, możesz sobie z tego zrobić schody 

https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie
-
- Posty w temacie: 14
- Kontakt:
płyta granitowa za parę lat może przydać się również do czegoś innego 
---
też czasami przychodzi mi pomysł podstawy z
czy nie pęka?...
czy ktoś ma jakieś doświadczenia przy wykonywaniu frezarki z kamienia?

---
też czasami przychodzi mi pomysł podstawy z
zastanawiam się jednak czy poza kosztami i trudnościami technologicznymi - granit ma jakieś wady?anoda pisze: płyty granitowej
czy nie pęka?...
czy ktoś ma jakieś doświadczenia przy wykonywaniu frezarki z kamienia?
SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014