Remont tokarki MINI LATHE

Dyskusje na temat popularnych małych tokarek hobbystycznych.

Andrzej 40
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 14

Post napisał: Andrzej 40 » 16 lut 2013, 15:53

No to masz gotowe, ale najpierw sprawdź swoje na wszelki wypadek.

Tagi:

robert.rut
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 17

Post napisał: robert.rut » 17 lut 2013, 18:18

Tutaj jest wizualna INSTRUKCJA ROZBIERANIA MINI LATHE

U mnie prace znowu troszkę poszły do przodu i skończyłem montaż przekładni. Zdjęć z montażu kół zębatych nie robiłem, wystarczy zobrazowanie z powyższego odnośnika.

Ze względu na zastosowanie stalowych kół zębatych i łożysk kulkowych skośnych odkrytych niezbędne było dokonanie kilku modyfikacji.
Wyszedłem z założenia, że stalowe koła zębate powinny być smarowane, co przy okazji pozwoli zapewnić odpowiednie smarowanie łożysk.

Zacząłem od modyfikacji osłon łożysk. Pod plastikowe osłony zostały dorobione metalowe elementy maksymalnie zasłaniające łożyska przed zanieczyszczeniami. Plastikowe osłony musiały być z toczone aby nie wystawały ponad obudowę.

Obrazek

Kolejnym krokiem było uszczelnienie dźwigni zmiany przełożeń poprzez dodanie uszczelniacza typu oring.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

By skutecznie kasować luzy łożysk została wytoczona nowa stalowa tuleja dystansowa/dociskowa plus podkładka regulacyjna zamiast starej plastikowej.

Obrazek

Po złożeniu w całość elementów wrzeciona, nałożenia smaru i uszczelniacza można było przystąpić do skręcania z łożem.

Obrazek

Po przykręceniu i odczekaniu kilkunastu godzin na wyschnięcie uszczelnienia można było wyregulować luz w łożyskach wrzeciona.

Obrazek

Obrazek

Kolejnym krokiem było zmodernizowanie mocowania listwy zębatej poprzez odsunięci jej od korpusu obudowy, co powinno dać lepsze zazębianie. Do tego celu został wykorzystany płaskownik mosiężny. Niezbędne okazało się przewiercenie na wylot istniejących otworów i ich gwintowanie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zamocowanie listwy zębatej zakończyło prace związane bezpośrednio z łożem tokarki. Można już przykręcić silnik i przejść do kolejnych etapów modernizacji. Poniżej maszyna z zamontowanym motorem.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Andrzej 40
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: Andrzej 40 » 17 lut 2013, 21:20

Gratuluję udanych modernizacji. Wątpliwość dotyczy podkładki pod listwę zębatą. Mosiądz nie jest tam najlepszy (mały wsp. tarcia), lepsze byłoby alu. I druga - u mnie mogłem podłożyć max. pojedynczy pasek bristolu, bo przy większym odsunięciu listwa zębata tarła o listwę dociskową suportu. Zeszlifowanie listwy dociskowej spowoduje z kolei zmniejszenie powierzchni docisku.
Jak już Kol. się tyle napracował to proponuję dorobić osłonę na przekładnię ręcznego posuwu w suporcie (od strony śruby pociągowej). Wióry uwielbiają tam się pakować :mrgreen: . Chyba zamieściłem jej zdjęcie na Forum.
Pozdrawiam.

robert.rut
Posty w temacie: 17

Post napisał: robert.rut » 17 lut 2013, 22:22

Dziękuje za miła słowa. Wykonanie osłony kół zębatych to wręcz święty obowiązek każdej, choć by najprostszej, modernizacji tego typu maszynki, który mam zamiar wypełnić.
Co do mosiężnego dystansu to po prostu miałem taki płaskownik. Niemniej sam pomysł łącznie z materiałem zaczerpnięty jest z TĄD
Dalsza modernizacja na chwilę obecną zakłada: wykonanie osłony śruby, ułożyskowanie śrub suportu, zastosowanie mosiężnych prowadnic suportu (jako całego stolika), wykonanie systemu chłodzenia.
Jeśli wszystko pójdzie OK, to być może w tym roku po powrocie z nad jeziora przywiozę nowe łoże 16".

Na obecnym etapie modernizacji zauważyłem jedno przeoczenie. Mianowicie dźwignia zmiany przełożeń powinna mieć stabilizację położenia w pozycji neutralnej tak aby ręcznie szło obracać wrzecionem bez obracania silnika.Wystarczy nawiercić wgłębienie. Poniższe zdjęcie ilustruje o co chodzi.
Obrazek

Awatar użytkownika

Autor tematu
BYDGOST
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 16

Post napisał: BYDGOST » 18 lut 2013, 18:54

Gdyby chińczycy zechcieli czytać ten temat i stosować się to tych uwag to tokarka zmieniłaby się nie do poznania.
Pomnik Ikara - Ku pamięci dawnego lotniska w Fordonie.

Awatar użytkownika

vilu
Specjalista poziom 1 (min. 100)

Post napisał: vilu » 18 lut 2013, 19:36

No i sprawa się rypła.Rozpadło się całe koło na wałku pośrednim . :evil:
Zamawiam te z allegro

[ Dodano: 2013-02-18, 19:40 ]
robert.rut, kawał dobrej roboty

Awatar użytkownika

Autor tematu
BYDGOST
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: BYDGOST » 19 lut 2013, 22:01

Zrób zdjęcia i pokaż. Im więcej przykładów tym lepiej. Niech mają ludzie świadomość tego co kupują.

Awatar użytkownika

vilu

Post napisał: vilu » 21 lut 2013, 17:24

BYDGOST pisze:Gdyby chińczycy zechcieli czytać ten temat i stosować się to tych uwag to tokarka zmieniłaby się nie do poznania.
Tylko cena by była wtedy trochę inna :razz:
Koła zębate z mojej tokarki :shock:
Załączniki
Koła zębate.JPG
Koła zębate.JPG (116.62 KiB) Przejrzano 5504 razy

Awatar użytkownika

Autor tematu
BYDGOST
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: BYDGOST » 21 lut 2013, 18:31

Mi nie chodzi o to, żeby dostawać coś za darmo. Jeśli coś kosztuje np. 1500 zł to niech to będzie tyle warte a nie np. 200 zł lub inaczej - jeśli w coś inwestuję to niech przynajmniej mi się to zwróci, pomijając alkohol.

Awatar użytkownika

vilu

Post napisał: vilu » 21 lut 2013, 18:54

BYDGOST, a powiedz mi czy któraś z tych chinek ma w standardzie metalowe przekładnie :?:

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Tokarka Nutool 550, Zuch, OUS, TSA, TSB, Mini Lathe i inne małe tokarki”