Garażowe CNC plazma + wrzecionko A.D.2011 - 2013

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
jacek-1210
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 142

Post napisał: jacek-1210 » 29 gru 2012, 17:16

No to lecimy: plusy, minusy oraz mniejsze i większe znaki zapytania :smile:

Na Heeks operuję na bryle:

Obrazek

mogę ją sobie dowolnie obracać, mogę dowolnie (w dowolnym miejscu) ustawić wejście/wyjście i promień posuwu narzędzia (niebieskie strzałki). Oczywiście offsety zgrubne też. Program sam nie odczytuje głębokości wybierania i niestety trzeba samemu tego pilnować. Tak samo jak prawdopodobnie w miejscu oznaczonym czerwoną strzałką może zostawić mi żebro - bez wizualizacji po obróbce nie mogę tego zauważyć a program sam nie ostrzega :neutral: . Mogę zadać wejście po rampie, ale frez i tak zakopuje się co warstwa. Przy złym promieniu wejścia potrafi zebrać materiał tam gdzie nie powinien

Z kolei Piko:

Obrazek

bez 3D widzę jedynie kanciaste ścieżki - widać to na pięciokątnych otworach - czy w realu będzie okrągłe czy coś sknociłem i też będzie kanciasto ? Mając taki widok w 3D wiem jak go obracać, ale nie wiem jak go najzwyczajniej w świecie przesunąć prawo-lewo, góra-dół :neutral: . Czy można ustalać miejsce wejścia w materiał ? No i najważniejsze: przy wszystkich wejściach ustawiłem rampę, a patrząc na ścieżki frez dalej mi się zakopuje zamiast jechać linią śrubową. I jeszcze jedno: jak w Piko ustawić zagłębienie freza, bo to co widzę to głębokość całkowita i ilość przejść (?) czyli żeby ustawić zagłębienie muszę głębokość całkowitą dzielić przez ilość przejść ??

Plusem Piko jest wizualizacja po obróbce:

Obrazek

tylko powiedzcie, jak mam prosto i szybko splanować na gładko górną powierzchnię elementu: w Heeksie zaznaczam górną płaszczyznę i jadę pocketem, a w Piko jakoś nie mogę tego rozgryźć ? (to co widzę to w Piko zaznaczam krawędzie i wybieram wewnątrz lub zewnątrz, ale jak zrobić płaszczyznę ?)

Jeśli moja rada Ci nie zaszkodziła, to może trochę POMOGŁa ? :wink:

Tagi:

Awatar użytkownika

gaspar
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 35
Kontakt:

Post napisał: gaspar » 29 gru 2012, 20:31

Do planowania użyj skryptu od mitka. Faktycznie nie ma tutaj jeszcze takiego wodotrysku.
Do przesuwania wystarczy przytrzymać ctrl lub shift i skrolem przesuwać. (masz to w manualu)
Co do kanciastych linii to coś jest nie tak z plikiem który importujesz. Jeśli jest kanciaste to uwierz mi piko wytnie kanciaste i tyle tutaj nie ma ściemy :) Ja eksportuje z cada lub corela i nie mam takich kantów, nie wiem z czym to może być związane. Wyfrezowałem już kupę rzeczy za pomocą piko i nie mam problemu z takimi łukami, u mnie są płynne. Czym tworzysz 2d?

[ Dodano: 2012-12-29, 20:35 ]
I jeszcze jedno: jak w Piko ustawić zagłębienie freza, bo to co widzę to głębokość całkowita i ilość przejść (?) czyli żeby ustawić zagłębienie muszę głębokość całkowitą dzielić przez ilość przejść ??
Hehe, no właśnie to kolejna rzecz o którą męczymy cosima. Jak chcesz to odezwij się w temacie poświęconym piko (w dziale Pikocnc). Będzie nas więcej i może cosimo to zmieni, bo pamiętam, że był taki plan. Aktualnie dzieli głębokość przez ilość zejść i wynikiem jest przybranie.

Temat poświęcony piko na naszym forum w jego dziale to taki tasiemiec, ale warto poświęcić mu jeden wieczór a wyjaśnia wszystko lepiej niż i tak obszerny manual do programu.
https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 41
Kontakt:

Post napisał: kamar » 29 gru 2012, 21:05

Tak oglądam te rysuneczki i mam pytanie - w finale tej zabawy dostajemy g-kod ?

Autor tematu
jacek-1210
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 142

Post napisał: jacek-1210 » 29 gru 2012, 21:11

Tak, oba programiki generują g-koda do maszyny, choć każdy ociupinkę inaczej :smile: .
Generalnie rysuję w FreeCadzie, choć to akurat w SW. Ale w heeksie nie ma tych kantów, choć jeśli potem wychodzi zgrabnie, to kanty mi nie przeszkadzają. Gaspar: co z rampą ? W Heeks jest ale mi nie działa, w Piko jest i też mi nie działa :smile:

[ Dodano: 2012-12-29, 21:18 ]
Coś mi się zdaje - obym się mylił, że póki co to chyba będzie kolejność: FreeCad (CAD) -> HeeksCNC (CAM) -> PikoCNC (wizualizacja obróbki) -> maszyna (Piko albo LinuxCNC) :smile:

Największa -póki co- dla mnie przewaga Piko jest w tym, że komputerów z LPT jakby coraz mniej, a laptopów z USB coraz więcej. Tak mi się widzi, że w przyszłym czasie to się może trochę rozdzielić: proste sterowniki na USB (i tu Cosimo trafił w "10-kę") i kompletne mikrosterowniki maszynowe, łykające g-coda z usb, sieci itp. LinuxCNC będzie musiał powoli emigrować w którymś kierunku
Jeśli moja rada Ci nie zaszkodziła, to może trochę POMOGŁa ? :wink:

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 41
Kontakt:

Post napisał: kamar » 29 gru 2012, 21:27

jacek-1210 pisze:Tak, oba programiki generują g-koda do maszyny, choć każdy ociupinkę inaczej :smile: .
Możesz wrzucic jakis wygenerowany ? Moze bym se sprawił do generowania ścieszki.

Awatar użytkownika

sajgon
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 19

Post napisał: sajgon » 29 gru 2012, 21:31

jacek-1210 pisze:tylko powiedzcie, jak mam prosto i szybko splanować na gładko górną powierzchnię elementu:
Możesz zaznaczyć jeszcze raz zewnętrzny kontur, zmienić z offsetu na wybieranie. Stworzy Ci nową grupę ,w niej ustawiasz głębokość na powiedzmy 1mm ilość przejść jedno lub dwa i masz splanowany tylko element
Obrazek

Obrazek

[ Dodano: 2012-12-29, 21:33 ]
jacek-1210 pisze:W Heeks jest ale mi nie działa, w Piko jest i też mi nie działa :smile:
na fotkach masz pokazane gdzie zmienić żeby była rampa spiralna :razz:
Pozdrawiam , Michał. ;)

Awatar użytkownika

gaspar
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: gaspar » 29 gru 2012, 21:39

sajgon pisze:Możesz zaznaczyć jeszcze raz zewnętrzny kontur, zmienić z offsetu na wybieranie. Stworzy Ci nową grupę ,w niej ustawiasz głębokość na powiedzmy 1mm ilość przejść jedno lub dwa i masz splanowany tylko element
No w sumie tak też można. Ja wybierania używam najczęściej, czy to przy grawerowaniu tekstu czy przy robieniu kieszeni i rowków. Do planowania nie używałem, bo wolę jak ścieżka po frezie jest od lewej do prawej, ale faktycznie tak można zrobić.

Awatar użytkownika

sajgon
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: sajgon » 29 gru 2012, 21:47

albo tak , troszkę inaczej
Obrazek
Ostatnio zmieniony 29 gru 2012, 21:50 przez sajgon, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam , Michał. ;)

Awatar użytkownika

gaspar
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: gaspar » 29 gru 2012, 21:47

kamar pisze:Tak oglądam te rysuneczki i mam pytanie - w finale tej zabawy dostajemy g-kod ?
w piko jest dużo ciekawych rzeczy. Skrypty są również i to bardzo rozbudowane. Tutaj specem jest m.in. Mitek, który używa maszyny do meblarstwa i ma wszystko w skryptach... Jest też podpatrzone od Ciebie sterowanie impulsowe chłodziwem z timera i to rozwiązane na poziomie software :) Lub włączenie przed każdym G1 G2 i G3 a wyłączenie przy G0.

[ Dodano: 2012-12-29, 21:51 ]
kamar pisze:Możesz wrzucic jakis wygenerowany ?
Rzuć jakiegoś dxfa lub hpgla to Ci wygeneruję.

A sorki nie wygeneruję. Bo oprogramowanie ze sterownikiem mam w pracy a w domu tylko demo bez klucza licencyjnego, więc musi zrobić to ktoś inny :/
Ostatnio zmieniony 29 gru 2012, 21:54 przez gaspar, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

sajgon
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: sajgon » 29 gru 2012, 21:53

heheh tak pomalutku ,po troszeczku zarazimy i Kamara :mrgreen:
Pozdrawiam , Michał. ;)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”