Heops pisze:Czy zastosowaliscie jakies kasowanie luzu na styku kola i listwy? Czy poprostu 'na stale' z mozliwoscia regulacji?
Koło zębnika jest zamocowane na stałe z możliwością ustawiania luzu międzyzębnego za pomocą wkręta dociskowego - regulacja raz na jakiś czas w zależności od intensywności pracy maszyny.
Coś na wzór poniższego rysunku.
[ Dodano: 2012-08-20, 09:15 ]
Heops pisze:Zycze duzo sukcesow...
Dzięki
[ Dodano: 2012-08-20, 09:27 ]
251mz pisze:sprawdzałeś jak proste są profile użyte na bramę?
ciekaw jestem czy nie wyjdzie banan po paleniu:(
Profile jak to profile czasami trochę skręcone, ale banan po paleniu nie powinien wyjść ponieważ (jak pisałem wcześniej w wątku

) otwory pod profil alu wiercony był precyzyjnie od jednej bazy (dolna krawędź ceownika) za pomocą przyrządu. Wystarczyło ustawić wszystkie główki regulacyjne nóg w jednym poziomie i na nich położyć profil C. Po zamontowaniu wózków osi X, do cieniutkiej, mocno naciągniętej żyłki, za pomocą dolnych wkrętów regulacyjnych oraz bocznych nakrętek do niwelowania różnic pochylenia profila - można precyzyjnie ostawić jego liniowość z zamontowanymi prowadnicami (pomiar dokonywany jest oczywiście na wózku). Po wyregulowaniu jednej strony nadrzędnej - bazujemy do niej drugą. Po kilku godzinach zabawy efekt jest bardzo dobry - brama pchnięta delikatnie ręką przejeżdża 2-3m zanim się zatrzyma, a trochę waży

. Po zamontowaniu elektryki i elektroniki zbadamy dokładność przejazdów interferometrem i wówczas okaże się o słuszności zastosowanych rozwiązań regulacyjnych
[ Dodano: 2012-08-20, 09:40 ]
kamar pisze:No, no, chwilę mnie nie było a tu takie postępy. Gratulować Prawie sie uda zamknąć projekt w roku
Dzięki Andrzeju!
Trzeba było wreszcie zabrać się za czyny nie tylko same projekty

.
Fakt, że sporo czasu upłynęło od rozpoczęcia prac nad wypalarką, ale musiałem gruntownie przemyśleć rozwiązania, dobrać i zakupić kilkanaście elektronarzędzi, oprzyrządować się, aby można było wykonać w miarę precyzyjną maszynę - no i własnoręczna dłubanina w obróbce dużych detali (nikt nie chciał się podjąć ich wykonaniai, bo były za długie, za ciężkie itp.) - oprócz oczywiście frezowania elementów alu, które zleciłem na zewnątrz. Zresztą sam wiesz Andrzeju najlepiej ile sie z tym wszystkim schodzi

. Została już tylko elektryka, osłony i wanna (jej konstrukcę również wykonuję na zewnątrz, wypełnienie wykonam w firmie).
Do końca miesiąca chciałbym zamknąć temat