Morbidelli / SCM Tria 7500 (6000/4000) postprocesor do AlphaCam

Alphacam

Autor tematu
boro76
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 12
Posty: 62
Rejestracja: 28 gru 2012, 20:48
Lokalizacja: sławno

Morbidelli / SCM Tria 7500 (6000/4000) postprocesor do AlphaCam

#1

Post napisał: boro76 » 04 kwie 2019, 12:02

Postprocesor testowy do obrabiarek Morbidelli/SCM na sterowaniu Tria 7500 (6000/4000)
Załączniki
Tria7500post_instalator.zip
(269.65 KiB) Pobrany 11 razy




pitsky
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 6
Posty: 160
Rejestracja: 06 maja 2005, 09:58
Lokalizacja: lublin

Re: Morbidelli / SCM Tria 7500 (6000/4000) postprocesor do AlphaCam

#2

Post napisał: pitsky » 04 kwie 2019, 13:09

masz może programy cnv75.exe, cnv.exe do zmiany formatu na .pgm ?


Autor tematu
boro76
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 12
Posty: 62
Rejestracja: 28 gru 2012, 20:48
Lokalizacja: sławno

Re: Morbidelli / SCM Tria 7500 (6000/4000) postprocesor do AlphaCam

#3

Post napisał: boro76 » 04 kwie 2019, 13:46

Do Tria 7500 w załączniku, do starszych wersji podrzucę jak go odnajdę. Lub poszukaj po innych forach o tematyce cnc.
Załączniki
konwersja.zip
(367.13 KiB) Pobrany 5 razy


pitsky
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 6
Posty: 160
Rejestracja: 06 maja 2005, 09:58
Lokalizacja: lublin

Re: Morbidelli / SCM Tria 7500 (6000/4000) postprocesor do AlphaCam

#4

Post napisał: pitsky » 04 kwie 2019, 13:59

Dzięki, poszukuję tego starszego do testów - jak dotąd bez sukcesu...


Autor tematu
boro76
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 12
Posty: 62
Rejestracja: 28 gru 2012, 20:48
Lokalizacja: sławno

Re: Morbidelli / SCM Tria 7500 (6000/4000) postprocesor do AlphaCam

#5

Post napisał: boro76 » 04 kwie 2019, 14:16

Znalazłem jeszcze takie, sprawdź z CNVRT.exe to jest prawdopodobnie od wersji Tria4000. ale do prawidłowej konwersji będziesz musiał usunąć wszystkie znaki "=" (przyrównania) przy współrzędnych. Np z B X=50 Y=50 Z=10 V3 T1 musi być B X50 Y50 Z10 V3 T1. Jak będę miał trochę wolnego czasu, to dodam opcje w postprocesorze bo zapomniałem że tam był nieco inny zapis.
Załączniki
tria4000_6000.zip
(407.2 KiB) Pobrany 4 razy


pitsky
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 6
Posty: 160
Rejestracja: 06 maja 2005, 09:58
Lokalizacja: lublin

Re: Morbidelli / SCM Tria 7500 (6000/4000) postprocesor do AlphaCam

#6

Post napisał: pitsky » 04 kwie 2019, 15:59

Podziękował


Autor tematu
boro76
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 12
Posty: 62
Rejestracja: 28 gru 2012, 20:48
Lokalizacja: sławno

Re: Morbidelli / SCM Tria 7500 (6000/4000) postprocesor do AlphaCam

#7

Post napisał: boro76 » 04 kwie 2019, 16:59

I jeszcze jedno, wartość musi mieć zawsze dwa miejsca po przecinku. Np. X123.5 zgłosi błąd, musi być zapis X125.50 .


pitsky
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 6
Posty: 160
Rejestracja: 06 maja 2005, 09:58
Lokalizacja: lublin

Re: Morbidelli / SCM Tria 7500 (6000/4000) postprocesor do AlphaCam

#8

Post napisał: pitsky » 04 kwie 2019, 20:34

Mógłbyś wrzucić jakiś przykładowy plik z alphacama wygenerowany tym postem? Podejrzał bym sobie na maszynie.


Autor tematu
boro76
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 12
Posty: 62
Rejestracja: 28 gru 2012, 20:48
Lokalizacja: sławno

Re: Morbidelli / SCM Tria 7500 (6000/4000) postprocesor do AlphaCam

#9

Post napisał: boro76 » 04 kwie 2019, 23:56

Update postprocesora v0.9.1
https://www.dropbox.com/s/yidklt31olian ... r.exe?dl=0
- dodano przykładowe pliki (rysunki programu AphaCAM rozszerzenie .ard , pliki tekstowe programu NC rozszerzenie .xxl , pliki binarne programu NC rozszerzenie .pgm)
- dodany wybór rodzaju sterowania
- poprawiony zapis programu NC dla Tria 6000/4000
- usunięty błąd zer kończących przy zapisie dwóch miejsc po przecinku

Pliki .xxl i .pgm z końcem nazwy _T6 dla Tria 6000/4000.
Pliki .xxl i .pgm z końcem nazwy _T7 dla Tria 7500.


Autor tematu
boro76
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 12
Posty: 62
Rejestracja: 28 gru 2012, 20:48
Lokalizacja: sławno

Re: Morbidelli / SCM Tria 7500 (6000/4000) postprocesor do AlphaCam

#10

Post napisał: boro76 » 15 kwie 2019, 10:02

Załączniki
pst1.jpg

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Alphacam”