Jak odwzorować w CAD skomplikowany element do wycięcia?

Skanowanie? Tablet graficzny?


Bbuli
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 4
Posty: 853
Rejestracja: 10 mar 2007, 19:43
Lokalizacja: Rumia

Re: Jak odwzorować w CAD skomplikowany element do wycięcia?

#61

Post napisał: Bbuli » 28 cze 2020, 19:24

Kilka dni to czytam i także nie wytrzymałem.No heloł--kto tutaj utknął w latach siedemdziesiątych?
Co zdziałasz z najlepszą suwmiarką i mikrometrem ?Co chwila bzdury lecą aż oczy bolą .Tak-są elementy ,które tak zrobisz-ale w godzinę nie narysujesz uszczelki.Tutaj-dlaczego nie można wymiarować zdjętej uszczelki-chyba jej nigdy nie widziałeś-ma doskonale odciśnięte krawędzie przylegania.Jest gdzie przyłożyć macki.Łatwo -bardzo łatwo wymiarować coś co samemu się zbudowało.Ale niestety polegniesz na krzywych,które wyprowadził ktoś inny.Zapewniam-dwadzieścia minut to będziesz na to patrzył.Bez względu na opcje programu Cad.
Bez skanera -ale nie takiego nad drukarką-jesteś w latach -poprzednich.Czas iść do przodu.Nie zatrzymamy tego.Jak nie idziemy do przodu to cofamy się.A czas leci.
Teraz po staremu-jak to bez reverse narysować z suwmiarką w ręce? Serio pytam.
Załączniki
K2.jpg
K2.jpg (6.02 KiB) Przejrzano 92 razy



Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 11
Posty: 3937
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Jak odwzorować w CAD skomplikowany element do wycięcia?

#62

Post napisał: tuxcnc » 28 cze 2020, 19:35

kubus838 pisze:
28 cze 2020, 18:41
Ty w dalszym ciągu nie rozumiesz paru rzeczy. W obecnym czasie oprogramowanie cad posiada takie funkcje, że tego typu rzeczy jakie Ty tu opisujesz nie jest już tak trudne ani pracochłonne. A tak na marginesie to skoro się tak męczyłeś, że liczyłeś pod mikroskopem - bo skoro kładziesz nacisk na liczenie pod mikroskopem to chyba się męczyłeś - trzeba było zrobić zdjęcie i policzyć wpusty. Nie prościej by było?
Masz niesamowitą zdolność omijania informacji które Ci nie pasują ...
Pisałem wyraźnie, że osie mają PIĘĆ I SZEŚĆ milimetrów średnicy.
Czym i jak chcesz to sfotografować, bo chyba nie telefonem ?
Ja akurat mam lustrzankę, mieszek do makrofotografii i odpowiednie obiektywy, ale NA PEWNO nie byłoby ani prościej, ani szybciej, niż włożyć pod mikroskop USB ...
Natomiast uparcie będę Ci przypominał, że tematem tego wątku NIE JEST jakie funkcje i możliwości ma oprogramowanie CAD, tylko jak narysować coś co trzymasz w ręku, a zmierzyć za bardzo nie masz jak.


kubus838
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 25
Posty: 2273
Rejestracja: 06 lip 2009, 14:52
Lokalizacja: Mszczonów

Re: Jak odwzorować w CAD skomplikowany element do wycięcia?

#63

Post napisał: kubus838 » 28 cze 2020, 22:25

tuxcnc pisze:
28 cze 2020, 19:35
Masz niesamowitą zdolność omijania informacji które Ci nie pasują ...
A Ty masz niesamowitą zdolność ściemniania. Wychodzisz z założenia, że jak Ty o tym nie wiesz to, to nie istnieje.
tuxcnc pisze:
28 cze 2020, 19:35
Pisałem wyraźnie, że osie mają PIĘĆ I SZEŚĆ milimetrów średnicy.
Czym i jak chcesz to sfotografować, bo chyba nie telefonem ?
Ja akurat mam lustrzankę, mieszek do makrofotografii i odpowiednie obiektywy, ale NA PEWNO nie byłoby ani prościej, ani szybciej, niż włożyć pod mikroskop USB ...
Moim zdaniem to powinieneś takie zdjęcie zrobić aparatem. A co myślisz, że się nie da? To popatrz.

Obrazek

Zdjęcie zrobione aparatem cyfrowym. Trwało to około 2 minut łącznie z wysłaniem zdjęcia do komputera. I jak widzisz zdjęcie jest czytelne. A z tego zdjęcia mogę zrobić nawet podkład do cad. Ale na pewno nie odważa się ze zdjęcia tworzyć element 2d - wiesz dla czego? Niestety potwierdzają się moje wcześniejsze przypuszczenia.
tuxcnc pisze:
28 cze 2020, 19:35
Natomiast uparcie będę Ci przypominał, że tematem tego wątku NIE JEST jakie funkcje i możliwości ma oprogramowanie CAD, tylko jak narysować coś co trzymasz w ręku, a zmierzyć za bardzo nie masz jak.
I teraz uparcie kłamiesz. Temat tego wątku jest całkiem inny cytuje:

Mam pytanie czy macie jakiś sposób, żeby przenieść kontur skomplikowanego przedmiotu do CAD?
Podam dla przykładu - muszę wyciąć z blachy podkładkę pod uszczelkę głowicy długą na około 40cm, która ma bardzo dużo otworów a tylko niektóre są okrągłe.

I tu człowiek myślący od razu zauważy różnice między tym co Ty piszesz a rzeczywistym tematem
Bbuli pisze:
28 cze 2020, 19:35
Kilka dni to czytam i także nie wytrzymałem.No heloł--kto tutaj utknął w latach siedemdziesiątych?
No kto? No pomyśl - to nie boli.
Bbuli pisze:
28 cze 2020, 19:35
Co zdziałasz z najlepszą suwmiarką i mikrometrem ?Co chwila bzdury lecą aż oczy bolą .
Tak-są elementy ,które tak zrobisz-ale w godzinę nie narysujesz uszczelki.
Bzdury to Ty piszesz. Ta uszczelka to element 2d więc połowa roboty odpada. Jak nie suwmiarką i mikrometrem to czym chcesz zmierzyć - centymetrem? Nawet jak ze skanujesz to trzeba czymś to sprawdzić. A co myślisz, że ze skanujesz i na maszynę. Życzę powodzenia.
Bbuli pisze:
28 cze 2020, 19:35
Tutaj-dlaczego nie można wymiarować zdjętej uszczelki-chyba jej nigdy nie widziałeś-ma doskonale odciśnięte krawędzie przylegania.Jest gdzie przyłożyć macki.Łatwo -bardzo łatwo wymiarować coś co samemu się zbudowało.Ale niestety polegniesz na krzywych,które wyprowadził ktoś inny.Zapewniam-dwadzieścia minut to będziesz na to patrzył.Bez względu na opcje programu Cad.
A to już jest kompletna hipokryzja - zdjęta uszczelka na pewno nie trzyma wymiarów. I dla tego mechanik nie założy Ci zdjętej uszczelki pod głowicę po raz drug - może popytaj mechaników a oni coś Ci rozjaśnią. I jeszcze na dodatek chcesz wymiarować odciski na uszczelce? Przed chwila pisałeś, że nic nie da się "zdziałać" suwmiarką i mikrometrem. To czym zmierzysz te odciski - skanerem czy aparatem. Jak nie znasz tematu to nie pleć bzdur.

Przy użyciu każdego cad jesteś w stanie taki element narysować w ciągu 20 minut. Tu trzeba myśleć i wiedzieć jak program działa a nie narzekać, że nie idzie.

Nie przejmuj się nie polegnę. Robię tu już kilka lat i bardzo jestem wdzięczny takim fachowcom pokroju Bbuli czy tuxcnc
Bbuli pisze:
28 cze 2020, 19:35
Bez skanera -ale nie takiego nad drukarką-jesteś w latach -poprzednich.Czas iść do przodu.Nie zatrzymamy tego.Jak nie idziemy do przodu to cofamy się.A czas leci
Jak coś ze skanujesz to i tak później trzeba to wymiarować i skalować. Dlatego uważam, że do tworzenia płaskich elementów skanery lub aparaty fotograficzne są zbędne a powiem więcej nawet przeszkadzają i wydłużają czas produkcji. W Twoim przypadku ta metoda jest dobra w moim nie ma żadnego sensu. Stałeś się "dzieckiem" technologii bo bez technologi nie możesz sobie już radzić. I to jest ten problem, bo czasami można użyć najnowszej technologi a czasami trzeba narzędzi manualnych.
Bbuli pisze:
28 cze 2020, 19:35
Teraz po staremu-jak to bez reverse narysować z suwmiarką w ręce? Serio pytam.
To na początku napisz co rozumiesz przez słowo "reverse"? Jakbyś chociaż raz przeczytał cały temat to nie zadawałbyś takiego pytania. Jakbym to zrobił to już napisałem trzy razy a dodatkowo potwierdziłem to zdjęciami.
Obydwaj krytykujecie a co wy pokazaliście. Jesteście zwykłymi dyskutantami którzy duża krzyczą ale nic nie są w stanie pokazać.

robert

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 11
Posty: 3937
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Jak odwzorować w CAD skomplikowany element do wycięcia?

#64

Post napisał: tuxcnc » 28 cze 2020, 23:13

kubus838 pisze:
28 cze 2020, 22:25
Moim zdaniem to powinieneś takie zdjęcie zrobić aparatem.
Nie powinienem, z wielu powodów, a pierwszy jest taki, że NIE POTRZEBUJĘ ŻADNEGO ZDJĘCIA !!!
I tak jest ze wszystkim, o czym piszesz - to wszystko są chochoły - sam sobie wymyślasz tezy, które potem dzielnie udowadniasz.
SAM OSOBIŚCIE napisałem, że dysponuję odpowiednim sprzętem i mógłbym zdjęcie wykonać, a Ty mi udowadniasz że mógłbym, bo to jest możliwe.
Ale przeczytać i zrozumieć, że mam mikroskop USB który pozwolił mi POLICZYĆ wpusty SZYBCIEJ I ŁATWIEJ to nie potrafisz.
Normalnie ręce opadają.


kubus838
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 25
Posty: 2273
Rejestracja: 06 lip 2009, 14:52
Lokalizacja: Mszczonów

Re: Jak odwzorować w CAD skomplikowany element do wycięcia?

#65

Post napisał: kubus838 » 29 cze 2020, 00:50

Temat dotyczy jednej sprawy. Ja konsekwentnie opisuje jak ja bym to zrobił i czym aby element ten mógł zostać zamontowany w silniku. Czy powinien być czy nie to już ani moja ani wasza sprawa.
Niestety wasza technologi którą uważacie za słuszną nie jest niczym potwierdzona oprócz waszych słów. Ja osobiście wiele razy robiłem ze zdjęcie i skanów. Niestety nigdy te elementy nie trzymały wymiarów jak oryginał bo było z nimi dwa razy więcej roboty. Korzystałem ze skanów robionych u profesjonalistów jak sami siebie przedstawiali ale i tak problem zawsze był ten sam - po skanowaniu element trzeba było skalować i zamykać powierzchnie. W przypadku zdjęć problem występuje ze zbyt grubą granica barw. I z takiego zdjęcia nic nie wyjdzie a jedynie można gu użyć jako bitmapa tła i tylko z tego można obrysować kształt. Ale i tak trzeba to później wymiarować Dlatego nikt mi nie jest w stanie wmówić, że technologia skanowania czy robienia zdjęć jest najlepsza. A jeżeli ktoś chce mi wskazać mój błąd to niech mi to pokaże w rzeczywistości.

A skoro wiecie lepiej to pokażcie już nie tylko autorowi ale wszystkim jak WY to robicie. Jak to robicie dokładniej i szybciej.

Kol. robertar

Jedną z Twoich rad jest wykonanie takiej podkładki z zdemontowanej uszczelki pod głowicę. I z uporem maniak cały czas wskazujesz, że można. Piszesz, że można ale nie wskazujesz, jak to zrobić. A ja taką pracę uważam za skrajnie błędne podejście do tematu.

.tuxcnc
Najpierw piszesz i sam podajesz przykład z Twojej działalności a po za tematem dyskusji, potem pytasz czym ja bym to zrobił. No to Ci pokazałem, że zrobiłem to zwykłym aparatem. A dokładnie pokazałem, że te wymagane 6mm mogę osiągnąć. Pokazałem Ci pomimo tego, że to Ty "zamieszałeś" w dyskusji.

Musiałem zaprojektować dwa koła zębate osadzane na osiach wykonanych w formie wielowpustów o średnicach 6 i 5 mm. Zmierzyć tego nie było jak, nawet ilość wpustów liczyłem pod mikroskopem. Pisałem wyraźnie, że osie mają PIĘĆ I SZEŚĆ milimetrów średnicy.
Czym i jak chcesz to sfotografować, bo chyba nie telefonem ?


Ręce opadają bo w tym temacie chcesz udowodnić, że coś jest nie możliwe ale brak Ci argumentów. Brak Ci argumentów na to, czy lepiej jest robić zdjęcia, skanować czy lepiej jest rysować w cad.

robert

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 11
Posty: 3937
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Jak odwzorować w CAD skomplikowany element do wycięcia?

#66

Post napisał: tuxcnc » 29 cze 2020, 05:47

kubus838 pisze:
29 cze 2020, 00:50
Brak Ci argumentów na to, czy lepiej jest robić zdjęcia, skanować czy lepiej jest rysować w cad.
Zrozum do jasnej cholery, że nikt oprócz Ciebie nie stawia problemu w ten sposób i nikt nie szuka odpowiedzi na tak postawione pytanie.


kubus838
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 25
Posty: 2273
Rejestracja: 06 lip 2009, 14:52
Lokalizacja: Mszczonów

Re: Jak odwzorować w CAD skomplikowany element do wycięcia?

#67

Post napisał: kubus838 » 29 cze 2020, 08:37

tuxcnc pisze:
29 cze 2020, 05:47

Zrozum do jasnej cholery, że nikt oprócz Ciebie nie stawia problemu w ten sposób i nikt nie szuka odpowiedzi na tak postawione pytanie.
Zrozum tu właśnie oto chodzi.

robert


Bbuli
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 4
Posty: 853
Rejestracja: 10 mar 2007, 19:43
Lokalizacja: Rumia

Re: Jak odwzorować w CAD skomplikowany element do wycięcia?

#68

Post napisał: Bbuli » 29 cze 2020, 20:11

Kolega nie widział wnętrza serwa.Nie widział zdjętej uszczelki.
I włącz myślenie. Znaj znaczenie słów,które używasz. Hipokryzja.Serio?
Ciągle podpierasz się cytatami -to słabo wygląda.
Załączniki
już.jpg


kubus838
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 25
Posty: 2273
Rejestracja: 06 lip 2009, 14:52
Lokalizacja: Mszczonów

Re: Jak odwzorować w CAD skomplikowany element do wycięcia?

#69

Post napisał: kubus838 » 29 cze 2020, 20:53

Bbuli pisze:
29 cze 2020, 20:11
Kolega nie widział wnętrza serwa.Nie widział zdjętej uszczelki.
I włącz myślenie. Znaj znaczenie słów,które używasz. Hipokryzja.Serio?
Ciągle podpierasz się cytatami -to słabo wygląda.
A Ty w dobrym temacie napisałeś?.

robert


Bbuli
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 4
Posty: 853
Rejestracja: 10 mar 2007, 19:43
Lokalizacja: Rumia

Re: Jak odwzorować w CAD skomplikowany element do wycięcia?

#70

Post napisał: Bbuli » 29 cze 2020, 21:49

Tak -napisałem w dobrym temacie. Moją odpowiedz nazywasz hipokryzją-jeszcze raz zapytam,czy rozumiesz co piszesz?
Bardzo się zagalopowałeś. Bardzo.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Ogólne dyskusje na temat oprogramowania CAD/CAM”