Jak odwzorować w CAD skomplikowany element do wycięcia?

Skanowanie? Tablet graficzny?


Autor tematu
Brezniew
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 14
Posty: 60
Rejestracja: 12 wrz 2019, 13:08

Jak odwzorować w CAD skomplikowany element do wycięcia?

#1

Post napisał: Brezniew » 21 cze 2020, 12:21

Witam
Mam pytanie czy macie jakiś sposób, żeby przenieść kontur skomplikowanego przedmiotu do CAD?
Podam dla przykładu - muszę wyciąć z blachy podkładkę pod uszczelkę głowicy długą na około 40cm, która ma bardzo dużo otworów a tylko niektóre są okrągłe.
Można to jakoś w miarę prosto zrobić? Np zeskanować taką uszczelkę i jakoś potem to przerobić na rysunek wektorowy?
A może da się skorzystać z tabletu graficznego i odrysować leżący na nim przedmiot?

Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam




ak47
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 856
Rejestracja: 22 lis 2013, 12:54
Lokalizacja: Tomaszów Mazowiecki

Re: Jak odwzorować w CAD skomplikowany element do wycięcia?

#2

Post napisał: ak47 » 21 cze 2020, 12:41

Jeśli masz to zrobić w domu amatorsko to robisz fotkę tego czegoś na jakimś tle. Ważne aby się mocno tło różniło kolorem od przedmiotu. Potem odpalasz solidworks. Wklejasz fote i używasz funkcji autotrace. Tak jak na tym filmie to zadziała.


Teraz musisz tylko wyskalować swoje dzieło, aby odpowiadało to predmiotowi. Jak nie masz solida to pewnie każdy inny CAD też ma taką funkcję tylko inaczej nazwaną.

Ważne by zdjęcie zrobić możliwie prostopadle do przedmiotu.


Autor tematu
Brezniew
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 14
Posty: 60
Rejestracja: 12 wrz 2019, 13:08

Re: Jak odwzorować w CAD skomplikowany element do wycięcia?

#3

Post napisał: Brezniew » 21 cze 2020, 13:03

Niestety ale taka opcja jest trochę kiepska ponieważ przedmiot typu uszczelka jest podłużny i aparat umieszczony nad środkiem przedmiotu zniekształci jego boki :/

Awatar użytkownika

TOP67
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1210
Rejestracja: 17 wrz 2018, 10:47
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Jak odwzorować w CAD skomplikowany element do wycięcia?

#4

Post napisał: TOP67 » 21 cze 2020, 13:11

Trzeba użyć lustrzanki z teleobiektywem. Od dalej będziesz, tym mniejsze zniekształcenia perspektywiczne.

Lepszy byłby skaner A3, ale jak go nie masz, to w punkcie ksero zmniejsz rozmiar do A4..


kubus838
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 25
Posty: 2294
Rejestracja: 06 lip 2009, 14:52
Lokalizacja: Mszczonów

Re: Jak odwzorować w CAD skomplikowany element do wycięcia?

#5

Post napisał: kubus838 » 21 cze 2020, 13:12

Witam

Z tym zdjęciem to tak fajnie nie jest. Oczywiście jest to do zrobienia ale trzeba spełnić pewne warunki. A najlepiej udać się do studia fotograficznego które posiada tzw stół bez cieniowy. Drugi warunek to odpowiedni aparat oraz obiektyw. Koszt wykonania takiej operacji raczej mały. Zwykłym telefonem i domowym aparatem tego dokładnie nie zrobisz ze względu na granice barw.

Mając już takie zdjęcie możesz je obrobić nawet w corelu do postaci wektorów. Tylko czy to będzie dokładne - raczej nie.

Następnym sposobem i chyba najbardziej wiarygodnym pod względem kształtu i wymiarów jest po prostu rysowanie. Nie ważne w jakim programie będziesz to robił. Ważne aby zgadzał się kształt i wymiary. Korzystając z funkcji oprogramowania i celowo nie piszę jego nazwy aby nie reklamować śmiało można narysować łuki, wygięcia czy zaokrąglenia. Dlatego w tym przypadku suwmiarka w dłoń lub zwymiarowany projekt na papierze i rysujesz. Metoda typu "odrysowanie szablonu" nie sprawdzi się. Bo późniejsze skalowanie może naruszyć pewne kształty.

robert


Autor tematu
Brezniew
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 14
Posty: 60
Rejestracja: 12 wrz 2019, 13:08

Re: Jak odwzorować w CAD skomplikowany element do wycięcia?

#6

Post napisał: Brezniew » 21 cze 2020, 19:22

Rysowania się nie boję bo to nie problem.
Problemem jest to, że nie dość że kształty i otwory w przykładowej uszczelce nie są regularnie rozłożone to jeszcze są np w kształcie wygiętych fasolek, albo w ogóle w kształcie, którego nie da się pomierzyć.
Dla przykładu może być taka np:
https://sklep.auto-voll.pl/uszczelka-gl ... 412-3.html


Autor tematu
Brezniew
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 14
Posty: 60
Rejestracja: 12 wrz 2019, 13:08

Re: Jak odwzorować w CAD skomplikowany element do wycięcia?

#7

Post napisał: Brezniew » 21 cze 2020, 20:18

Chodzi o dorobienie przekładki ze stali nierdzewnej żeby zmniejszyć stopień sprężania do turbo. Nowa uszczelka jest z dwóch blaszek, rozwiercasz nity i dajesz jedna połowa /przekładka i druga połowa.

Awatar użytkownika

TOP67
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1210
Rejestracja: 17 wrz 2018, 10:47
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Jak odwzorować w CAD skomplikowany element do wycięcia?

#8

Post napisał: TOP67 » 21 cze 2020, 20:27

A nie można dać dwóch fabrycznych uszczelek?


piromarek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5
Posty: 1268
Rejestracja: 08 maja 2007, 08:05
Lokalizacja: Chodzież

Re: Jak odwzorować w CAD skomplikowany element do wycięcia?

#9

Post napisał: piromarek » 21 cze 2020, 20:52

Cześć.

Najlepiej oczywiście, było by wykonać skan wymiarujący całego przedmiotu na przykład na maszynie współrzędnościowej. :-)
Lub partiami ( jeśli pole skanera jest za małe ) i połączenie ich już w CAD na przykład bazując na środkach otworów. Tak robię czasami na Keyence.

Zdaję sobie sprawę, że to jest moja sugestia, rodem z lotów na księżyc :-) , bo na pewno ktoś kto ma dostęp do takiej maszyny nie pyta na forum.
No ale może ktoś znajomy w firmie ma i zrobi to za jeden uśmiech, bo ceny takiego sprzętu są raczej zaporowe. Nie tylko dla amatora ale i dla małych firm.

Jest jeszcze metoda ze zdjęciem jak pisali poprzednicy.
Ale.
Matryca aparatu musi być równolegle do płaszczyzny obiektu.
Obiektyw powinien mieć długą ogniskową.
Najlepiej położyć przedmiot na skalowanej kratownicy, żeby złapać deformacje JPGa który podłożymy w cad.
W ten sposób łapiemy ogólną geometrię i punktu charakterystyczne.
Następnie podobną metodą fotografujemy i przenosimy mniejsze fragmenty i wymiarujemy je w cad lub wymiarujemy je na papierze milimetrowym ( jeśli taka dokładność wystarcza ) lub przy użyciu standardowych metod suwmiarkowo-traserskich.

Nanosimy je potem na rzut ogólny składając w całość bazując na koordynatach.

Acha. Albo ...
Można jeszcze inaczej.
Skanujesz w tej samej skali po kawałku, żeby kawałki na siebie nachodziły w punktach charakterystycznych ( trzy otwory na przykład).
Obrysowujesz kawałki w cad i łączysz po otworach, albo łączysz w fotoszopie i obrysowujesz w cad.
Skalujesz do kilku lokalizacji możliwych do zmierzenia i położenia i kształtu wiarygodnymi metodami.

Dajesz do przykładowego cięcia z czegoś taniego na laser.
Przymierzasz.


gozdd
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 4
Posty: 712
Rejestracja: 02 gru 2013, 19:21
Lokalizacja: Częstochowa

Re: Jak odwzorować w CAD skomplikowany element do wycięcia?

#10

Post napisał: gozdd » 21 cze 2020, 20:57

piromarek pisze:Można jeszcze inaczej.
Skanujesz w tej samej skali po kawałku, żeby kawałki na siebie nachodziły w punktach charakterystycznych ( trzy otwory na przykład).
Obrysowujesz kawałki w cad i łączysz po otworach, albo łączysz w fotoszopie i obrysowujesz w cad.
Skalujesz do kilku lokalizacji możliwych do zmierzenia i położenia i kształtu wiarygodnymi metodami.

Najprostsza metoda. Właśnie w ten sposób dorabiałem podkładkę pod kolektor dolotowy.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Ogólne dyskusje na temat oprogramowania CAD/CAM”