Jak odwzorować w CAD skomplikowany element do wycięcia?

Skanowanie? Tablet graficzny?

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 6908
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

Re: Jak odwzorować w CAD skomplikowany element do wycięcia?

#51

Post napisał: WZÓR » 28 cze 2020, 11:17

tuxcnc pisze:
28 cze 2020, 10:40
robertar pisze:
28 cze 2020, 10:04
jeśli miałaby skomplikowany kształt, próbowałbym ją zeskanować.
Można też na odwrót - narysować, wyciąć laserem z kartonu, zobaczyć gdzie nie pasuje, poprawić rysunek.
Ja niedawno miałem taka jazdę kiedy robiłem mocowanie do silnika krokowego, ale nie do tej znormalizowanej flanszy, tylko potrzebowałem złapać za drugi koniec obudowy. Zmierzyć nie było jak, więc narysowałem na pałę, wydrukowałem na drukarce 3d cienki listek, przyłożyłem i poprawiłem rysunek gdzie nie pasowało. Jak ktoś ma trochę wyobraźni przestrzennej, to trzy próby wystarczą.
Może też pomogę .....

skanowanie-detalu-do-wymiarowania-t73491.html

Mariusz.




kubus838
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 25
Posty: 2278
Rejestracja: 06 lip 2009, 14:52
Lokalizacja: Mszczonów

Re: Jak odwzorować w CAD skomplikowany element do wycięcia?

#52

Post napisał: kubus838 » 28 cze 2020, 12:49

robertar pisze:
28 cze 2020, 11:53
kubus838 pisze:A jaki to jest dla Ciebie skomplikowany kształt?

To kształt o nieregularnym obwodzie.


Nieregularny kształt w obwodzie to pojęcie względne. Czy ten kształt jest regularny czy nie to i tak mozna go narysować. Czy ten przykład poniżej dla Ciebie to jest kształt "nieregularny"?

Obrazek

robertar pisze:
28 cze 2020, 11:53
kubus838 pisze:A przecież po skanowaniu i tak trzeba bryłę wyskalować do konkretnego wymiaru.
Wówczas posiłkuję się tą metodą:


Dodane 9 minuty 35 sekundy:
Errata
jest:
kubus838 pisze:A przecież po skanowaniu i tak trzeba bryłę wyskalować do konkretnego wymiaru. Wówczas posiłkuję się tą metodą:

powinno być:
kubus838 pisze:A przecież po skanowaniu i tak trzeba bryłę wyskalować do konkretnego wymiaru.
A to już jest ciekawe. Cytujesz mnie wypowiedzią której tu nie zamieściłem. Ale chociaż to dobre, że to poprawiłeś.

robert


kubus838
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 25
Posty: 2278
Rejestracja: 06 lip 2009, 14:52
Lokalizacja: Mszczonów

Re: Jak odwzorować w CAD skomplikowany element do wycięcia?

#53

Post napisał: kubus838 » 28 cze 2020, 15:05

robertar pisze:
28 cze 2020, 13:26
Na pierwszy rzut oka to dla mnie to zbiór (o dosyć dużym stopniu złożoności) regularnych kształtów.
No na reszcie. Taki element jest zbiorem powstałym z regularnych kształtów figur geometrycznych odpowiednio się przecinających. Później pozostało te figury geometryczne podzielić na proste i zbędne proste usunąć. Linie proste połączyć ze sobą a całość ustawić jako grupę. O i to cała filozofia - czas wykonania 20 minut.
robertar pisze:
28 cze 2020, 13:26
Dopiero dokładna analiza przebiegu (punkt po punkcie) pozwoliłaby mi na dokładną ocenę tej regularności.
Do tego nie potrzeba "dokładnej analizy" bo to widać na pierwszy rzut oka. Ten element składa się z kilku kółek, jajek, kwadratu, sześciokąta i linii prostych.
robertar pisze:
28 cze 2020, 13:26
I, pewno uprzedzając Twoje pytanie - generalnie wolałbym go zeskanować niż zwymiarować,
Jeżeli wolisz taki prosty element zeskanować a potem jeszcze skalować to oczywiście Twoja sprawa - jeżeli lubisz sobie roboty dokładać. A po skanowaniu i tak będziesz musiał wymiarować chociażby po to aby sprawdzić zgodność wymiarową z oryginałem. Chociaż zawsze możesz wyciąć na ploterze albo wydrukować na drukarce 3d - tylko to są koszty i czas. A nie zawsze metoda "szablonowa" daje dobrą dokładność. Bo jak sprawdzisz ten szablon? Co przyłożysz go do oryginału? Ale teraz wiem dlaczego jeden z kolegów wspominał o dokładności 0,5mm czy 5mm. Przy takim elemencie silnika to już jest proszenie się o kłopoty.
robertar pisze:
28 cze 2020, 13:26
aczkolwiek niektóre wymiary (np. średnice, jak mniemam, okrągłych otworów) kontrolnie bym zdjął.
I dobrze mniemasz średnice i przekątne elementów okrągłych oraz kwadratów czy sześciokątnych na pewno byś zdjął. Jeżeli robiłbyś to w cad to program sam Ci poda jakie są średnice i gdzie są przekątne.
robertar pisze:
28 cze 2020, 13:26
kubus838 pisze:A to już jest ciekawe. Cytujesz mnie wypowiedzią której tu nie zamieściłem. Ale chociaż to dobre, że to poprawiłeś.

A co w tym ciekawego, skoro poprawiłem? Nie szkoda Ci strzępić klawiatury? :)
Nie szkoda mi "strzępić klawiatury" bo to jest wskazówka dla Ciebie, że jednak ludzie czytają to co napisali wcześniej. Ty się poprawiłeś ale są tacy którzy skracają cytaty i je interpretują na własne potrzeby.

robert


kubus838
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 25
Posty: 2278
Rejestracja: 06 lip 2009, 14:52
Lokalizacja: Mszczonów

Re: Jak odwzorować w CAD skomplikowany element do wycięcia?

#54

Post napisał: kubus838 » 28 cze 2020, 15:44

robertar pisze:
28 cze 2020, 15:29
Nie trzeba analizy, bo sam to zrobiłeś i wiesz z jakich elementów składa się ten kształt?
Sam to robiłem i podałem jakich figur geometrycznych użyłem. Wystarczy popatrzeć na to coś aby się zorientować.
robertar pisze:
28 cze 2020, 15:29
Gdybym to sam narysował, to też bym wiedział, czy są tu jakieś "haczyki", np. celowo, o kilka pikseli, przekrzywione linie.
Tu nie ma żadnych haczyków. To coś narysowałem jako przykład, że wszystko można zrobić z figur geometrycznych i funkcji dostępnych w cad. A jeżeli coś przekrzywiłem to nie o kilka pikseli tylko kilka milimetrów.

Na pewno jest to wskazówka, że nie należy zmieniać czyjegoś cytatu w tak istotnej kwestii.

robert

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 11
Posty: 3950
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Jak odwzorować w CAD skomplikowany element do wycięcia?

#55

Post napisał: tuxcnc » 28 cze 2020, 15:54

kubus838 pisze:
28 cze 2020, 15:44
To coś narysowałem jako przykład, że wszystko można zrobić z figur geometrycznych i funkcji dostępnych w cad.
Zasadniczo prawda, tylko ma się to nijak do próby odtworzenia cudzej pracy.
Z taką filozofią polegniesz na pierwszej lepszej krzywce.


kubus838
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 25
Posty: 2278
Rejestracja: 06 lip 2009, 14:52
Lokalizacja: Mszczonów

Re: Jak odwzorować w CAD skomplikowany element do wycięcia?

#56

Post napisał: kubus838 » 28 cze 2020, 16:41

robertar pisze:
28 cze 2020, 16:01

To świetnie, że jesteś zadowolony ze swojego dzieła.
A dlaczego mam być z tego zadowolony? To była taka chwilowa zabawa a jednocześnie przykład na to, że coś co według Ciebie jest trudne do zrobienia robi się bardzo łatwo i szybko. Od kilku dni staram Ci się udowodnić, że metoda "szablonowa" nie jest w żadnym stopniu odpowiednia do tego co chce czy chciał zrobić autor tematu. I sposób przykładania szablonu nigdy nie będzie tak dokładny jak samo wymiarowanie. A co za tym idzie szybciej i lepiej będzie taki element stworzyć w cad niż bawić w się w skanowanie czy robienie zdjęć. Robienie zdjęć jest dobre przy tworzeniu płaskorzeźb bo tam nie jest wymagana idealna dokładność. Skaner 3d jest dobry do przeniesienia elementu 3d do komputera zamiast go rysować. Ale i tak później ten element trzeba skalować. Przy produkcji takiej podkładki najłatwiej i najszybciej a co za tym idzie najdokładniej jest ją narysować, wymiarować i skalować.
robertar pisze:
28 cze 2020, 16:01
Bez wątpienia jest to dla mnie wskazówka do tego, abym zakończył dyskusję w tym temacie.
Tez mi się tak wydaje.
tuxcnc pisze:
28 cze 2020, 16:01

Zasadniczo prawda, tylko ma się to nijak do próby odtworzenia cudzej pracy.
Z taką filozofią polegniesz na pierwszej lepszej krzywce.
Z tą krzywką to wcelowałeś jak "kulą w płot". Czy to jest linia, czy figura geometryczna, czy nawet bryła 3d to już powinieneś się zorientować po moich wcześniej zamieszczonych jpg, że nie jest to żadnym problemem.
A tak na marginesie to wypadałoby się wcześniej zorientować co może oprogramowanie cad a potem udzielać rad.

robert

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 11
Posty: 3950
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Jak odwzorować w CAD skomplikowany element do wycięcia?

#57

Post napisał: tuxcnc » 28 cze 2020, 17:02

kubus838 pisze:
28 cze 2020, 16:41
Z tą krzywką to wcelowałeś jak "kulą w płot". Czy to jest linia, czy figura geometryczna, czy nawet bryła 3d to już powinieneś się zorientować po moich wcześniej zamieszczonych jpg, że nie jest to żadnym problemem.
A tak na marginesie to wypadałoby się wcześniej zorientować co może oprogramowanie cad a potem udzielać rad.
Znasz pojęcie "reverse engineering" ?


kubus838
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 25
Posty: 2278
Rejestracja: 06 lip 2009, 14:52
Lokalizacja: Mszczonów

Re: Jak odwzorować w CAD skomplikowany element do wycięcia?

#58

Post napisał: kubus838 » 28 cze 2020, 17:21

tuxcnc pisze:
28 cze 2020, 17:02
kubus838 pisze:
28 cze 2020, 16:41
Z tą krzywką to wcelowałeś jak "kulą w płot". Czy to jest linia, czy figura geometryczna, czy nawet bryła 3d to już powinieneś się zorientować po moich wcześniej zamieszczonych jpg, że nie jest to żadnym problemem.
A tak na marginesie to wypadałoby się wcześniej zorientować co może oprogramowanie cad a potem udzielać rad.
Znasz pojęcie "reverse engineering" ?
A co to ma wspólnego z tematem - możesz wytłumaczyć? A przede wszystkim z tą krzywką. Możesz jakoś bardziej normalnie wytłumaczyć o co Ci chodzi?

robert

Dodane 9 minuty 33 sekundy:
robertar pisze:
28 cze 2020, 17:07
kubus838 pisze:Tez mi się tak wydaje.

No, jednak nie wytrzymałem :)
O to w tym to ja ci nie pomogę - z tym musisz sobie sam poradzić
robertar pisze:
28 cze 2020, 17:07
A skąd ty masz pewność, że narysowanie połączonych kilku kółek i kwadratów to dla mnie jakaś trudność?
Po Twoich wypowiedziach. Ty wolisz te kółka ze skanować lub zrobić im fotografie.

robertar pisze:
28 cze 2020, 17:07
Nie zrozumiałeś, albo (i to chyba szybciej) nie chcesz zrozumieć sensu wypowiedzi o tej krzywce. Niestety takich "kwiatków", jak powyższy cytat w Twoich wypowiedziach jest tu sporo. To dlatego odechciało mi się dyskutować w tym temacie.
Ja to zrozumiałem w ten sposób jaki opisałem. Za to Ty dopisujesz ideologie do każdej wypowiedzi. A może zamiast sadzić kwiatki i robić im zdjęcia albo je skanować to może czas się czegoś nauczyć. Widzisz jest dwudziesty wiek a Ty w dalszym ciągu jesteś w latach 70 tamtego wieku. Może czas to zmienić?

robert

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 11
Posty: 3950
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Jak odwzorować w CAD skomplikowany element do wycięcia?

#59

Post napisał: tuxcnc » 28 cze 2020, 17:42

kubus838 pisze:
28 cze 2020, 17:11
A co to ma wspólnego z tematem - możesz wytłumaczyć?
Masz bardzo dużo do powiedzenia, tylko nie wiesz o czym jest rozmowa ...
Pierwsze zdanie w tym wątku brzmi :
Mam pytanie czy macie jakiś sposób, żeby przenieść kontur skomplikowanego przedmiotu do CAD?
Gdybyś nadal nie rozumiał, to nie projektujesz detalu, tylko na podstawie detalu odtwarzasz projekt.
To się właśnie nazywa "reverse engineering".
Ostatnio robiłem coś takiego w projekcie urządzenia, w którym serwo modelarskie obraca potencjometrem.
Musiałem zaprojektować dwa koła zębate osadzane na osiach wykonanych w formie wielowpustów o średnicach 6 i 5 mm. Zmierzyć tego nie było jak, nawet ilość wpustów liczyłem pod mikroskopem.
Tutaj nie chodziło o to czy w CAD da się zaprojektować wielowpust, bo wszyscy wiedzą że się da, tylko o to żeby on pasował do istniejącej osi.


kubus838
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 25
Posty: 2278
Rejestracja: 06 lip 2009, 14:52
Lokalizacja: Mszczonów

Re: Jak odwzorować w CAD skomplikowany element do wycięcia?

#60

Post napisał: kubus838 » 28 cze 2020, 18:41

tuxcnc pisze:
28 cze 2020, 17:42
Masz bardzo dużo do powiedzenia, tylko nie wiesz o czym jest rozmowa ...
Nie chce abyś mnie wciągał w swoje dyskusje. Temat zacytowałeś i tego się trzymaj.
tuxcnc pisze:
28 cze 2020, 17:42
Pierwsze zdanie w tym wątku brzmi :
Mam pytanie czy macie jakiś sposób, żeby przenieść kontur skomplikowanego przedmiotu do CAD?
To jest o czym możesz dyskutować. A opis robienie kółek to zostaw dla tematu o robieniu kółek
tuxcnc pisze:
28 cze 2020, 17:42
Gdybyś nadal nie rozumiał, to nie projektujesz detalu, tylko na podstawie detalu odtwarzasz projekt.
To się właśnie nazywa "reverse engineering".
I to się nazywa trochę inaczej - mylisz pojęcia.
tuxcnc pisze:
28 cze 2020, 17:42
Ostatnio robiłem coś takiego w projekcie urządzenia, w którym serwo modelarskie obraca potencjometrem.
Musiałem zaprojektować dwa koła zębate osadzane na osiach wykonanych w formie wielowpustów o średnicach 6 i 5 mm. Zmierzyć tego nie było jak, nawet ilość wpustów liczyłem pod mikroskopem.
Tutaj nie chodziło o to czy w CAD da się zaprojektować wielowpust, bo wszyscy wiedzą że się da, tylko o to żeby on pasował do istniejącej osi.
Czyli Twój projekt kończył się na rysowaniu dwóch kółek zębatych. A skoro masz już oś to co to za problem aby zaprojektować do niej wielowpust - opisuje to tak jak Ty. Ty w dalszym ciągu nie rozumiesz paru rzeczy. W obecnym czasie oprogramowanie cad posiada takie funkcje, że tego typu rzeczy jakie Ty tu opisujesz nie jest już tak trudne ani pracochłonne. A tak na marginesie to skoro się tak męczyłeś, że liczyłeś pod mikroskopem - bo skoro kładziesz nacisk na liczenie pod mikroskopem to chyba się męczyłeś - trzeba było zrobić zdjęcie i policzyć wpusty. Nie prościej by było? I z tego co piszesz i jak piszesz to proponuje jednak poczytać dokumentacje do oprogramowania cad. Bo tak opisujesz projektowanie dwóch zębatek wraz z osadzeniem jakbyś projektował prom kosmiczny. Dlatego skończ swoje dywagacje i jeżeli chcesz coś pisać to pisz na temat który sam cytowałeś.
A temat dotyczył informacji jak przenieść element kontur elementu do cad. I jak zawsze skróciłeś temat bo on brzmi w całości tak:
Mam pytanie czy macie jakiś sposób, żeby przenieść kontur skomplikowanego przedmiotu do CAD? Podam dla przykładu - muszę wyciąć z blachy podkładkę pod uszczelkę głowicy długą na około 40cm, która ma bardzo dużo otworów a tylko niektóre są okrągłe.
I to jest cały temat z czym autor może mieć kłopot jak sam opisuje. Jest to na tyle prosto opisane czego autor się obawia, że już prościej się nie da.

Dlatego jak masz coś ciekawego do napisania w tym temacie to napisz. Dokładnie tak jak ja to zrobiłem i poparłem przykładowym zdjęciami i sprawa załatwiona. Autor tematu decyzje podejmie sam.
A nie Ty opisujesz jakieś ćwiczenia z "projektowania zębatek wraz osadzeniem" które kiedyś uczniowie w technikum mechanicznym robili na zaliczenie semestru.

robert

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Ogólne dyskusje na temat oprogramowania CAD/CAM”