Jak odwzorować w CAD skomplikowany element do wycięcia?

Skanowanie? Tablet graficzny?

Awatar użytkownika

Butler
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 3
Posty: 679
Rejestracja: 07 mar 2018, 16:54
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Jak odwzorować w CAD skomplikowany element do wycięcia?

#41

Post napisał: Butler » 26 cze 2020, 16:30

Uszczelek pod głowicę wymiarowałem/robiłem już dziesiątki... Od wielu lat na forum Hondy siedzę i dorabiam kolegom w miarę możliwości różne mniejsze/większe gadżety. Sobie zresztą też :D
Co próbowałem? Omówiony skaner, zdjęcie, oraz kalka (wygniatanie obrysu na niej i skanowanie go). Przyznam że ostatnia opcja wychodziła mi najdokładniej i najszybciej z racji pożądanego kontrastu w CAD. Ponadto zdecydowanie pomagało przeprowadzenie pomiarów kontrolnych na wzorcowym detalu by dokładnie oszacować wielkość uszczelki. Znajdowałem sobie łatwe "punkty" do zmierzenia i później dbałem o to by wymiary się zgadzały.




Avalyah
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1471
Rejestracja: 29 lis 2015, 00:38
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Jak odwzorować w CAD skomplikowany element do wycięcia?

#42

Post napisał: Avalyah » 26 cze 2020, 17:19

kubus838 pisze:W obecnym czasie są przyrządy pomiarowe które mierzą z dokładnością do 0.001mm.

Każdy ma mieć w domu CMMa w klimatyzowanym pomieszczeniu? Co z tego, że są takie urządzenia, jak mało kto ma do nich dostęp?

Dodane 56 sekundy:
kubus838 pisze:otwór o średnicy 10,147mm

Jak się robi takie otwory? Pytam poważnie, jestem ciekawy jak robić otwory do 0.001mm.

Awatar użytkownika

Butler
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 3
Posty: 679
Rejestracja: 07 mar 2018, 16:54
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Jak odwzorować w CAD skomplikowany element do wycięcia?

#43

Post napisał: Butler » 26 cze 2020, 17:40

Avalyah pisze:ak się robi takie otwory? Pytam poważnie, jestem ciekawy jak robić otwory do 0.001mm.

Wystarczy przeczytać literki i cyferki które są obok wymiaru by móc samodzielnie zdecydować o technologii wykonania otworu.
Producent podał nominał 10,147mm. I oczywistym jest na rysunku technicznym będzie też informacja z jaką tolerancją ma być wykonany.
A jak nie ma tolerancji to wykonujesz go z obowiązującymi normami.


Avalyah
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1471
Rejestracja: 29 lis 2015, 00:38
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Jak odwzorować w CAD skomplikowany element do wycięcia?

#44

Post napisał: Avalyah » 26 cze 2020, 17:51

Butler pisze:I oczywistym jest na rysunku technicznym będzie też informacja z jaką tolerancją ma być wykonany.

Ale Kolega kubus sugeruje, że musi dokładnie tyle być. Stąd pytam. Zresztą chyba nikt by nie podawał wymiaru 10.147+-0.5mm, więc i spodziewana tolerancja jest tak czy siak poniżej setki.

Awatar użytkownika

Butler
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 3
Posty: 679
Rejestracja: 07 mar 2018, 16:54
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Jak odwzorować w CAD skomplikowany element do wycięcia?

#45

Post napisał: Butler » 26 cze 2020, 17:57

Nie ma czegoś takiego że dokładnie tyle ma być. Kto twierdzi inaczej ten cymbał i trąba :D
Można próbować zbliżyć się do nominału, ale to narzucone tolerancje definiują wyjściowy wymiar.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 11
Posty: 3952
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Jak odwzorować w CAD skomplikowany element do wycięcia?

#46

Post napisał: tuxcnc » 26 cze 2020, 18:28

kubus838 pisze:
26 cze 2020, 15:54
jeżeli projektant ustawił w uszczelce otwór o średnicy 10,147mm to otwór o dokładnie takiej średnicy jako producent uszczelki musisz umieścić
Takie debilne wymiary biorą się zwykle ze skalowania, a przede wszystkim ciągnięcia myszą.
Najzwyczajniej, jeśli prototyp okaże się o 1,5% za mały, to łatwiej przeskalować całość do 101,5% i z otworu fi 10 robi się fi 10,15, co najzwyczajniej ŻADNEGO znaczenia nie ma, bo mieści się w tolerancji.
Drugą przyczyną może być zmiana jednostek, np. z cali na milimetry.
Trzecią i wcale nie rzadką przyczyną jest gdy "inżynier" pracuje w jakimś Corelu i nie uwzględni takich pierdół jak np. obrysy ...


rc666
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1021
Rejestracja: 27 cze 2011, 14:48
Lokalizacja: USA

Re: Jak odwzorować w CAD skomplikowany element do wycięcia?

#47

Post napisał: rc666 » 26 cze 2020, 18:41

Szukales w internecie gotowcow?
A moze tak by sie znalazl rysunek z wymiarami?

Powodzenia.
Nie ma głupich pytań, są tylko głupcy którzy ich nie zadają...


kubus838
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 25
Posty: 2282
Rejestracja: 06 lip 2009, 14:52
Lokalizacja: Mszczonów

Re: Jak odwzorować w CAD skomplikowany element do wycięcia?

#48

Post napisał: kubus838 » 26 cze 2020, 19:12

Podany wymiar otworu jest wymiarem przykładowym te 10,147 to jest tylko przykład o czym oczywiście kol. tuxcnc nie raczył już wspomnieć tylko odpowiednio skrócił cytat. A cytat brzmi:

I tu przykład: jeżeli projektant ustawił w uszczelce otwór o średnicy 10,147mm to otwór o dokładnie takiej średnicy jako producent uszczelki musisz umieścić, tzn nie może to być otwór 11mm a ni 9,9 mm.

To nie jest średnica docelowa. To jest przykład na to, że otwór w tym elemencie musi mieć taki ile przewidział projektant. Jeżeli projektant przewidział jakąś tolerancje to można ją zastosować. Ale bez względnie taki otwór musi mieć wymiar taki jak przewidział projektant i musi być w tym miejscu gdzie "wstawił" go projektant. Nie macie co się zastanawiać i przeliczać tego wymiaru bo to wymiar przykładowy. Ale nawet jeżeli projektant przewidział tolerancje od średnicy tego otworu czy od położenia tego otworu to na pewno nie będzie to ani 0,5mm ani 5mm. I oto chodzi aby odpowiedni otwór umieścić w odpowiednim miejscu.i
A dokładnie chodzi o metodę jaką można przenieść tę uszczelkę do cad-a i później z niej wyciąć, wyfrezować, wygnieść, podkładkę.

robert


kubus838
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 25
Posty: 2282
Rejestracja: 06 lip 2009, 14:52
Lokalizacja: Mszczonów

Re: Jak odwzorować w CAD skomplikowany element do wycięcia?

#49

Post napisał: kubus838 » 28 cze 2020, 10:34

robertar pisze:
28 cze 2020, 10:04
Oj, nie do końca. Jeżeli taka uszczelka (czy inny, podobny przedmiot) dałaby się łatwo i szybko pomierzyć, to oczywiście na pomiarach do rysunku by się skończyło. Natomiast jeśli miałaby skomplikowany kształt, próbowałbym ją zeskanować.
No i wreszcie dochodzimy do sedna problemu
A jaki to jest dla Ciebie skomplikowany kształt?
Z tego co wiem każdy cad do rysowania czy to brył płaskich czy przestrzennych ma zbór różnych funkcji. Zaczynając od prostych, łuków, elips itd. I tu należy jeszcze dodać, że jest taka funkcja przy pomocy której można zmieniać wymiary tych brył.
A przecież po skanowaniu i tak trzeba bryłę wyskalować do konkretnego wymiaru. Więc po co sobie dokładać roboty?

robert

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 11
Posty: 3952
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Jak odwzorować w CAD skomplikowany element do wycięcia?

#50

Post napisał: tuxcnc » 28 cze 2020, 10:40

robertar pisze:
28 cze 2020, 10:04
jeśli miałaby skomplikowany kształt, próbowałbym ją zeskanować.
Można też na odwrót - narysować, wyciąć laserem z kartonu, zobaczyć gdzie nie pasuje, poprawić rysunek.
Ja niedawno miałem taka jazdę kiedy robiłem mocowanie do silnika krokowego, ale nie do tej znormalizowanej flanszy, tylko potrzebowałem złapać za drugi koniec obudowy. Zmierzyć nie było jak, więc narysowałem na pałę, wydrukowałem na drukarce 3d cienki listek, przyłożyłem i poprawiłem rysunek gdzie nie pasowało. Jak ktoś ma trochę wyobraźni przestrzennej, to trzy próby wystarczą.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Ogólne dyskusje na temat oprogramowania CAD/CAM”