Jak odwzorować w CAD skomplikowany element do wycięcia?

Skanowanie? Tablet graficzny?


numerek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1533
Rejestracja: 01 wrz 2005, 00:23
Lokalizacja: trójmiasto

Re: Jak odwzorować w CAD skomplikowany element do wycięcia?

#71

Post napisał: numerek » 29 cze 2020, 21:53

Buli daj se spokój
dwa koguty jeden głupszy od drugiego spierają się kto wyjdzie na większego kretyna

kolega breżniew podał jak przykład tę uszczelkę a ci kuwa zaraz prom kosmiczny na czynniki pierwsze rozbierają




Bbuli
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 4
Posty: 853
Rejestracja: 10 mar 2007, 19:43
Lokalizacja: Rumia

Re: Jak odwzorować w CAD skomplikowany element do wycięcia?

#72

Post napisał: Bbuli » 29 cze 2020, 22:01

Masz rację.


Autor tematu
Brezniew
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 14
Posty: 57
Rejestracja: 12 wrz 2019, 13:08

Re: Jak odwzorować w CAD skomplikowany element do wycięcia?

#73

Post napisał: Brezniew » 29 sie 2020, 22:02

Witam ponownie w tym temacie.
Mam pytaniem. Wpadł mi w ręce tablet graficzny Wacom i można nim odwzorowywać kształty jednak programy które mam (Design Spark, Fusion czy PcCam) mają możliwość rysowania liniami itp a nie da się rysować prowadząc rysik dowolnie.
Tak jakby chociaż w paincie gdzie można kreślić dowolne krzywe, nie będące łukami czy prostymi.
Podpowie ktoś jak to ogarnąć albo jakiego programu użyć? Najlepiej coś darmowego na początek w czym można stworzyć np dxf do pccama.
Dzięki


kubus838
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 25
Posty: 2273
Rejestracja: 06 lip 2009, 14:52
Lokalizacja: Mszczonów

Re: Jak odwzorować w CAD skomplikowany element do wycięcia?

#74

Post napisał: kubus838 » 29 sie 2020, 23:37

Brezniew pisze:
29 sie 2020, 22:02
Witam ponownie w tym temacie.
Mam pytaniem. Wpadł mi w ręce tablet graficzny Wacom i można nim odwzorowywać kształty jednak programy które mam (Design Spark, Fusion czy PcCam) mają możliwość rysowania liniami itp a nie da się rysować prowadząc rysik dowolnie.
Tak jakby chociaż w paincie gdzie można kreślić dowolne krzywe, nie będące łukami czy prostymi.
Podpowie ktoś jak to ogarnąć albo jakiego programu użyć? Najlepiej coś darmowego na początek w czym można stworzyć np dxf do pccama.
Dzięki
O, powoli dochodzimy rozwiązania.

robert


Autor tematu
Brezniew
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 14
Posty: 57
Rejestracja: 12 wrz 2019, 13:08

Re: Jak odwzorować w CAD skomplikowany element do wycięcia?

#75

Post napisał: Brezniew » 30 sie 2020, 10:47

kubus838 pisze:
29 sie 2020, 23:37
O, powoli dochodzimy rozwiązania.
robert
Jeszcze tylko podpowiedz, jaki program sobie zorganizować żeby nie trzeba było rysować liniami i łukami :) a dowolnie.


kamiennik
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 118
Rejestracja: 14 sie 2012, 22:31
Lokalizacja: gdańsk

Re: Jak odwzorować w CAD skomplikowany element do wycięcia?

#76

Post napisał: kamiennik » 30 sie 2020, 12:22

Inkscape kolega próbował?
Cała ta dyskusja to masakra jakaś i podejrzewam że "fachura" tu najwięcej krzyczący w życiu uszczelki na oczy nie widział, o technikach odwzorowania kształtów tym bardziej niewiele wie, wystarczy przeczytać bzdury o skalowaniu po skanowaniu. :lol: :lol: :lol:
W zeszłym tygodniu oddałem do znajomego 4 różne uszczelki o dość skomplikowanych kształtach (nie motoryzacyjne) i w przeciągu 2h miałem wycięte, dobrze że się człowiek tylko na suwmiarkach i pomiarach nie zatrzymał bo bym pewnie do dziś czekał. :mrgreen:


Autor tematu
Brezniew
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 14
Posty: 57
Rejestracja: 12 wrz 2019, 13:08

Re: Jak odwzorować w CAD skomplikowany element do wycięcia?

#77

Post napisał: Brezniew » 30 sie 2020, 12:34

Masz z tym programem jakieś doświadczenie? Pytam bo mam już kilka różnych ale to właśnie wyczytane informacje i niby powinny mieć taką opcję a jednak nie mają.


oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 5318
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

Re: Jak odwzorować w CAD skomplikowany element do wycięcia?

#78

Post napisał: oprawcafotografii » 30 sie 2020, 12:58

hehe


kamiennik
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 118
Rejestracja: 14 sie 2012, 22:31
Lokalizacja: gdańsk

Re: Jak odwzorować w CAD skomplikowany element do wycięcia?

#79

Post napisał: kamiennik » 30 sie 2020, 15:13

Brezniew, Inkscape używam od kilku lat, to taki coreldraw dla ubogich (żart). :wink:



Autor tematu
Brezniew
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 14
Posty: 57
Rejestracja: 12 wrz 2019, 13:08

Re: Jak odwzorować w CAD skomplikowany element do wycięcia?

#80

Post napisał: Brezniew » 31 sie 2020, 14:57

Dzięki :)
Wieczorem potestuję.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Ogólne dyskusje na temat oprogramowania CAD/CAM”