Autodesk Fusion 360 - kącik porad


Autor tematu
251mz
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 12
Posty: 4151
Rejestracja: 27 sie 2004, 21:59
Lokalizacja: Polska

Re: Autodesk Fusion 360 - kącik porad

#221

Post napisał: 251mz » 25 wrz 2018, 20:08

Temat blachy gięte - narożniki

Minuta 11 sekund 50
Gościu zmienia na round w obu rubrykach i jemu robi narożniki z zaokragleniami.
Mi ni cholery nie chce....
Ktoś wie czego to problem , próbowałem już różne współczynniki dodawać i nie mogę sobie z tym poradzić

Obrazek



Tagi:


cosmonet
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 12
Posty: 259
Rejestracja: 01 sty 1970, 01:00
Lokalizacja: Mazowsze

Re: Autodesk Fusion 360 - kącik porad

#222

Post napisał: cosmonet » 26 wrz 2018, 07:07

Witam,
Mi ni cholery nie chce....
... mi chce :) Jak jest na filmiku czyli można :) , no dobra do dzieła!

Wybierasz Modyfity -> Materiał -> (prawy przycisk na materiale) Edit Rule -> Corner Conditions -> 2 Bend ... -> zmieniasz Trim to Bend na Round. To wszystko.

Pozdro ...
Kiedyś Haas SL10, Haas SL20, Haas SL30, Doosan LYNX220. Obecnie Haas SL20.


Autor tematu
251mz
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 12
Posty: 4151
Rejestracja: 27 sie 2004, 21:59
Lokalizacja: Polska

Re: Autodesk Fusion 360 - kącik porad

#223

Post napisał: 251mz » 26 wrz 2018, 07:39

cosmonet.

Zobacz , zapodałem zrzut ze swojego ekranu.
Zrobiłem już to , a jak widać na podglądzie jakoś nie zaokrągliło...


cosmonet
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 12
Posty: 259
Rejestracja: 01 sty 1970, 01:00
Lokalizacja: Mazowsze

Re: Autodesk Fusion 360 - kącik porad

#224

Post napisał: cosmonet » 26 wrz 2018, 08:10

Witam,

To nie wiem? U mnie bez problemu.

Luknij jak jest u mnie: https://zapodaj.net/8ca5366ab53e2.png.html

Relief size - ten parametr zwiększ.
Kiedyś Haas SL10, Haas SL20, Haas SL30, Doosan LYNX220. Obecnie Haas SL20.


Autor tematu
251mz
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 12
Posty: 4151
Rejestracja: 27 sie 2004, 21:59
Lokalizacja: Polska

Re: Autodesk Fusion 360 - kącik porad

#225

Post napisał: 251mz » 26 wrz 2018, 09:47

Ręce opadają , już nawet wpisałem tam thickness *10 i też du** , nic się nie zmienia.

Obrazek


cosmonet
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 12
Posty: 259
Rejestracja: 01 sty 1970, 01:00
Lokalizacja: Mazowsze

Re: Autodesk Fusion 360 - kącik porad

#226

Post napisał: cosmonet » 26 wrz 2018, 10:57

To nie wiem? U mnie wszystko ok, nawet przyjąłem 1 mm grubości, efekt:
Obrazek
Może zajrzy tutaj "mądra" głowa, która rozwiąże Twój problem?
Kiedyś Haas SL10, Haas SL20, Haas SL30, Doosan LYNX220. Obecnie Haas SL20.


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1364
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: Autodesk Fusion 360 - kącik porad

#227

Post napisał: RobWan » 26 wrz 2018, 11:54

Kompletnie nie znam programu, ale to może jakiś błąd w samym modelu?
Dla testów zbudować od podstaw ten narożnik.

Robert


Slavco
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 129
Rejestracja: 28 lis 2012, 18:29
Lokalizacja: Bytom

Re: Autodesk Fusion 360 - kącik porad

#228

Post napisał: Slavco » 26 wrz 2018, 20:56

Ktoś wie może jak zrobić następującą rzecz.
np.
Dwie przyklejone do siebie płyty w złożeniu, na jednej są otwory.
Chciałbym przenieść otwory z jednej na drugą płytę.
Używanie "project" nie daję dobrego efektu, nie mogę wyciągnąć rzutowanej geometrii na tej drugiej płycie.
Istotne jest to by otwory przenosiły się całkowicie do modelu drugiej płyty, nie tylko w złożeniu.
Z góry dzięki za pomoc...

Awatar użytkownika

freakolot
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 15
Posty: 63
Rejestracja: 20 lip 2009, 14:37
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Autodesk Fusion 360 - kącik porad

#229

Post napisał: freakolot » 27 wrz 2018, 07:45

Właśnie przez "Project" trzeba to zrobić - zawsze możesz rzutować same punkty środkowe, albo po rzutowaniu zrobić "Break link".
Na pewno masz aktywną tą płytę co trzeba, a nie drugą albo całe złożenie ?


Slavco
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 129
Rejestracja: 28 lis 2012, 18:29
Lokalizacja: Bytom

Re: Autodesk Fusion 360 - kącik porad

#230

Post napisał: Slavco » 27 wrz 2018, 19:14

O właśnie funkcja break link pozwala mi na wyciągnięcie takiej rzutowanej powierzchni! dzięki.
Jak odłączę element poprzez brak link to migną mi błędy wszystkich jointów... jednak całe złożenie porusza się dalej poprawnie, jak to z tym jest?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Autodesk Software (Autocad, Inventor etc) ”