Autodesk Fusion 360 - kącik porad


Autor tematu
251mz
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Posty: 4063
Rejestracja: 27 sie 2004, 20:59
Lokalizacja: Polska

Autodesk Fusion 360 - kącik porad

#1

Post napisał: 251mz » 24 sty 2016, 13:44

Temat poświęcony rozwiązywaniu problemów i dzieleniem się sposobami obsługi Autodesk Fusion 360.



Tagi:


numerek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1468
Rejestracja: 31 sie 2005, 23:23
Lokalizacja: trójmiasto

#2

Post napisał: numerek » 24 sty 2016, 17:17

no dobra
zarejestrowałem się jako osoba prywatna pobrałem i mam na 30 dni

ale chcę za free na firmę to gdzie w tym całym autodesku to zrobić ? nie mogę tego znaleźć


kamar
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 44
Posty: 10949
Rejestracja: 18 wrz 2010, 05:17
Lokalizacja: Kozienice
Kontakt:

#3

Post napisał: kamar » 24 sty 2016, 18:03

W prawym górnym rogu przy nazwisku.
Mojego za to coś rąbło. Plik niby jest ale w tle. Na wierzchu siwy ekran. Robilem przeinstalkę i to samo. Męczę już ze dwie godziny bez efektu. Nowego detalu też nie idzie zrobić.

Po zmianie wielkości ekranu:
Obrazek

Po najechaniu myszką na detel:

Obrazek
Ostatnio zmieniony 24 sty 2016, 18:43 przez kamar, łącznie zmieniany 1 raz.


bh91
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 3
Posty: 799
Rejestracja: 29 sty 2008, 21:00
Lokalizacja: Radom

#4

Post napisał: bh91 » 24 sty 2016, 18:07

A czy da się dostosować jakiś postprocesor do PikoCNC? czy nawet nie ma sensu próbować? A może da się wykorzystać postprocesor z Piko? Nie umiem programować więc nie wiem ;)
Na tym mi zależy najbardziej.
Jest robota - jest pinonc :wink:


kamar
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 44
Posty: 10949
Rejestracja: 18 wrz 2010, 05:17
Lokalizacja: Kozienice
Kontakt:

#5

Post napisał: kamar » 25 sty 2016, 21:33

kamar pisze: Mojego za to coś rąbło.
Pół niedzieli zmarnowałem na kombinacje i reinstalki a wystarczyło zaptaszkować kartę grafiki w menu przy znaku zapytania :)
I pierwsze złożenie :)

Obrazek

[ Dodano: 2016-01-26, 07:57 ]
Podstawowe wiadomości w ludzkim języku są tu :


kamar
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 44
Posty: 10949
Rejestracja: 18 wrz 2010, 05:17
Lokalizacja: Kozienice
Kontakt:

#6

Post napisał: kamar » 27 sty 2016, 17:24

bh91 pisze: A może da się wykorzystać postprocesor z Piko?
Trzeba zapytać autora Piko do czego jego postprocesor jest podobny. W Fusion jest ich tyle, że na pewno coś dopasuje. Do Mach2 i 3 jest.
Jeżeli w Piko jest pisany podobnie to może wystarczy dołączyć .

Obrazek


bh91
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 3
Posty: 799
Rejestracja: 29 sty 2008, 21:00
Lokalizacja: Radom

#7

Post napisał: bh91 » 28 sty 2016, 03:02

Zapytanie poszło - zobaczymy czy da się coś zadziałać :wink:
Jest robota - jest pinonc :wink:


steff.k
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 7
Posty: 517
Rejestracja: 07 paź 2013, 19:12
Lokalizacja: Kraków/Kraśnik

#8

Post napisał: steff.k » 28 sty 2016, 09:11

A sprawdzał ktoś pod linuxemCNC, programy wygenerowane w Fusion?

Też się zacząłem Fusiona przyuczać i jestem pod wrażeniem możliwości udostępnionych bez opłat.


token
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 1
Rejestracja: 28 sty 2016, 14:57
Lokalizacja: Wałcz

#9

Post napisał: token » 28 sty 2016, 15:04

Ja mam taki problem z którym walczę już kilka dni. Kiedy chcę wygenerować gkod, dla jakichkolwiek operacji (tak prostych jak planowanie czy prosta kieszeń) wyskakuje błąd, sprawdziłem już chyba wszystkie postprocesory (docelowym jest mach3, sprawdzałem ten który jest oryginalnie w bibliotece i jakimś napisanym przez kogoś). Kod który otrzymuję wygląda za każdym razem tak:

(10 MISKA)
(NO COMMENT)
(T1 D=4. CR=0. - ZMIN=-2. - FLAT END MILL)
G90 G94 G91.1 G40 G49 G17
G21
G28 G91 Z0.
G90

(FACE1)
M5
M9
T1 M6
S27852 M3
G54

M9
G28 G91 Z0.
G28 X0. Y0.
M30
!Error: Failed to post data.

Czy ktoś poradził sobie z podobnym problemem?


kamar
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 44
Posty: 10949
Rejestracja: 18 wrz 2010, 05:17
Lokalizacja: Kozienice
Kontakt:

#10

Post napisał: kamar » 28 sty 2016, 16:38

steff.k pisze:A sprawdzał ktoś pod linuxemCNC, programy wygenerowane w Fusion?

.
Od trzech dni robimy tylko na nim i jest b.dobrze. Na moje potrzeby trzeba będzie trochę pozmieniać w postprocesorze ale to pryszcz.

Od strzału generuje tak:

Kod: Zaznacz cały

%
(PLYTA_SILNIKA)
(T1  D=6. CR=0. - ZMIN=-25. - FLAT END MILL)
G90 G94 G17 G91.1
G21
G53 G0 Z0.
(2D CONTOUR1)
M9
T1 M6
S21221 M3
G54
M8
G0 X-31.349 Y30.012
G43 Z20. H1
G0 Z5.
G1 Z2. F574.23
Z-1.
Y39.903
G3 X-33.849 I-1.25 J0.
G1 Y29.903
G3 X-31.349 I1.25 J0.
G1 Y30.012
Z-2.
Y39.903
G3 X-33.849 I-1.25 J0.
G1 Y29.903
G3 X-31.349 I1.25 J0.
G1 Y30.012
Z-3.
Y39.903
G3 X-33.849 I-1.25 J0.
G1 Y29.903
G3 X-31.349 I1.25 J0.
G1 Y30.012
Z-4.
Edytor trochę wkurzający ale pomału :)
No i jest tylko na frezarkę. Tokarkę i drut z plazmą trzeba będzie kiedyś dorobić.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Autodesk Software (Autocad, Inventor etc) ”