Silnik DC

Dyskusje na temat popularnych małych tokarek hobbystycznych.

Autor tematu
WP Kamil
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 6
Posty: 181
Rejestracja: 11 kwie 2014, 11:25
Lokalizacja: Polska

Silnik DC

#1

Post napisał: WP Kamil » 04 maja 2017, 19:09

Koledzy mam problem. Czym zastąpić silnik w mojej tokarce. Orginalnie siedział silnik DC szczotkowy ze stałym magnesem 400W 4000obr/min (silnik lenze VDE 0530, regulator Lenze 530 + jeszcze jakaś płytka modulująca sygnał zadajnika).
W związku z brakiem miejsca w grę wchodzi właściwie jedynie silnik DC (orginalnie jakieś fi 90mm) np: http://allegro.pl/silnik-36v-800w-elekt ... 53816.html, do tego sterowanie http://allegro.pl/regulator-obrotow-do- ... 90#thumb/3 .
Pytanie zasadnicze brzmi czy to ma sens, czy błądze i silnik nie da rady- bo patrząc na cenę rozwiązania- to jest kuszące
Pytanie pomocnicze- czym to draństwo zasilić, bo gdzieś mi mignęło że broń boże nie zasilaczem impulsowym- a dla mnie zasilacz to zasilacz



Tagi:


strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 17
Posty: 3605
Rejestracja: 31 mar 2017, 19:47
Lokalizacja: Warszawa

#2

Post napisał: strikexp » 04 maja 2017, 20:28

Silnik robi przepięcia, to może zabić zasilacz impulsowy. Może też spowodować jego nieprawidłowe działanie.
Ja osobiście kombinowałem z używanymi zasilaczami komputerowymi z allegro. Ale to tylko do 12V, ewentualnie da się przerobić na wyższe napięcie ale trzeba się znać.
Dodanie warystora przy silniku powinno zmniejszyc przepięcia.

Ogólnie możesz poszukać silników BLDC ze sterownikami. Tutaj tutorial z takiej operacji:
http://www.instructables.com/id/Mini-La ... shless-DC/


Autor tematu
WP Kamil
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 6
Posty: 181
Rejestracja: 11 kwie 2014, 11:25
Lokalizacja: Polska

#3

Post napisał: WP Kamil » 04 maja 2017, 22:26

Narazie nie ogarniam jak taki mały bezsztotkowiec może zastąpić statry 5x większy gabarytowo silnik.


strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 17
Posty: 3605
Rejestracja: 31 mar 2017, 19:47
Lokalizacja: Warszawa

#4

Post napisał: strikexp » 04 maja 2017, 22:36

Może i nie zastępuje, ale dzięki profesjonalnym magnesom stałym ma znacznie silniejsze pole magnetyczne na wirniku. Sam nie wiem jak to dokładnie się kalkuluje, ale wygląda na to że pozwala znacznie ograniczyć rozmiary.

Dla zainteresowanych tematem proponuję pogooglować o pradnicy tzw amerykance i jej mocach. To jest dopiero prezentacja siły magnesów stałych.
Niestety jest haczyk, magnesy trwałe nie są wcale takie trwałe :wink:

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 9580
Rejestracja: 17 mar 2009, 08:55
Lokalizacja: Skępe

#5

Post napisał: RomanJ4 » 05 maja 2017, 11:02

strikexp pisze:Ogólnie możesz poszukać silników BLDC ze sterownikami. Tutaj tutorial z takiej operacji:
http://www.instructables....e-Brushless-DC/
strikexp pisze:Sam nie wiem jak to dokładnie się kalkuluje, ale wygląda na to że pozwala znacznie ograniczyć rozmiary.
silnika i regulatora tak, ale zasilacz i chodzenie.... tu dopiero zaczyna się jazda.. :shock:
Wyobraź sobie zasilacz co najmniej 40-80ADC choć w piku np silnik 1650W DC potrafi pociągnąć i 85A. (mam do modelu śmigłowca taki http://www.rcskorpion.pl/towar/kx860008 ... 650-align/ zasilany sześciocelowym (22V) Li-Po, o wydajności stałej 80A i 170A w piku), no bo chyba nikt nie zamierza zasilać takiego w tokarce z akumulatora ktory starcza na przeciętnie 15-20 minut ciągłej pracy..

O jakich prądach i mocach mówimy możecie sobie zobaczyć np tu
http://www.align.pl/pol_m_Silniki-Elekt ... C-567.html

tu macie takiego "tylko" 350W
http://mmhobby.pl/silnik-bezszczotkowy- ... p-147.html

a tu małe.. 2640W mogące pobierać w sposób ciągły 60A(DC) i 80A w piku
http://www.scorpio-polska.pl/katalog/e- ... 27288.html

i jeszcze większy, bo nawet 5,5kW przy 50,4VDC/125A( !) i wymiarach tylko... Φ52x57.5mm
http://www.align.pl/product-pol-17212-A ... 510KV.html

inny taki..
http://www.align.pl/product-pol-16403-A ... 220KV.html

I wierzcie mi, że to nie są wcale największe... http://pfmrc.eu/index.php?/topic/38569- ... Cy-silnik/ , że o amperażu takiego 15kW Predatora nawet nie wspomnę (308A!, http://www.plettenberg-motoren.net/inde ... redator-37 )

Tak więc widać, że przy większych mocach problemem byłby nie silnik, tylko zasilacz...

a jak działa silnik bezszczotkowy... (nawiasem, analogicznie jak 3f zasilany z falownika)


[youtube][/youtube]

http://abc-modele.pl/konstrukcja-i-zasa ... zotkowego/
pozdrawiam,
Roman


strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 17
Posty: 3605
Rejestracja: 31 mar 2017, 19:47
Lokalizacja: Warszawa

#6

Post napisał: strikexp » 05 maja 2017, 21:31

Tak, bo silniki BLDC rozwinęły się głównie ze względu na drony. Z tego powodu są zasilane niskimi napięciami, dużymi prądami i są przystosowane do pracy w strumieniu powietrza.
To stwarza zagrożenie przegrzania takiego silnika.

Inna sprawa że najlepszym silnikiem DC, jest taki zasilany przez 230V AC. Niskie prądy, tania konstrukcja i wysokie obroty. Przy sterowaniu regulatorem napięcia możliwe uzyskanie niższych obrotów przy większym momencie obrotowym.
Niestety poluję na takie silniki o mocach 300W-2kW już ze 2 lata. I bardzo ciężko taki dostać w Polsce. Z wiertarki nie da sie wyjąć bo jest wbudowany w obudowę. W innych sprzętach podobnie.
Jedyny wymarzony silnik 0,5kW kupiłem razem z tokarką :cry: Ostatecznie magmapolska.pl sprzedaje takie z napięciami do 48V.

RomanJ4 pisze: a jak działa silnik bezszczotkowy... (nawiasem, analogicznie jak 3f zasilany z falownika)
I tutaj się mylisz, silnik BLDC działa jak silnik DC. Natomiast silnik asynchroniczny to już równania zespolone itp krzaczki :wink:
Ostatnio zmieniony 05 maja 2017, 22:14 przez strikexp, łącznie zmieniany 1 raz.


251mz
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8
Posty: 4226
Rejestracja: 27 sie 2004, 21:59
Lokalizacja: Polska

#7

Post napisał: 251mz » 05 maja 2017, 22:11

strikexp pisze:I tutaj się mylisz, silnik BLDC działa jak silnik DC.
Poniekąd kolega ma racje.
Działa na "takich samych zasadach" jak DC , bo sterowanie jest zgoła inne.
Do DC podpinamy napięcie i śmiga.
W BLDC musimy o komutację napięcia zadbać samemu.
Rodzi to trochę problemów ;)

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 9580
Rejestracja: 17 mar 2009, 08:55
Lokalizacja: Skępe

#8

Post napisał: RomanJ4 » 05 maja 2017, 22:57

Chodzi o zasadę, a nie szczegóły... :razz:
pozdrawiam,
Roman


strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 17
Posty: 3605
Rejestracja: 31 mar 2017, 19:47
Lokalizacja: Warszawa

#9

Post napisał: strikexp » 05 maja 2017, 23:33

Właśnie zasada jest zupełnie inna. Silnik DC działa na zasadzie odpychania/przyciągania biegunów magnetycznych. Których położenie jest zmieniane mechanicznie(komutator) lub elektronicznie (BLDC).
Natomiast silnik asynchroniczny działa w oparciu o wirujące pole magnetyczne. To są takie równania, że ludzie ze studów rezygnowali bo nie mogli zdać egzaminu. Są książki po 200 stron o samej zasadzie działania takiego silnika. I kartki zawalone równaniami od góry do dołu :mrgreen:

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 9580
Rejestracja: 17 mar 2009, 08:55
Lokalizacja: Skępe

#10

Post napisał: RomanJ4 » 06 maja 2017, 08:31

strikexp pisze:silnik asynchroniczny działa w oparciu o wirujące pole magnetyczne
A regulator bezszczotkowca to co tworzy?
pozdrawiam,
Roman

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Tokarka Nutool 550, Zuch, OUS, TSA, TSB, Mini Lathe i inne małe tokarki”