Silnik DC

Dyskusje na temat popularnych małych tokarek hobbystycznych.

upanie
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1651
Rejestracja: 15 sty 2011, 09:26
Lokalizacja: Wyszków

#31

Post napisał: upanie » 07 maja 2017, 12:57

Chłopaku zapoznaj się z budowa silników AC to będziesz wiedział o jakich blaszkach piszesz.
No i czy silnik jest szeregowy czy nie to ma znaczenie dla rodzaju zasilania ale jakoś nie chce mi się Ci tłumaczyć.


czilałt...

Tagi:


Autor tematu
WP Kamil
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 6
Posty: 181
Rejestracja: 11 kwie 2014, 11:25
Lokalizacja: Polska

#32

Post napisał: WP Kamil » 07 maja 2017, 20:05

Nie mam zamiaru odkrywać koła na nowo. Miałem cichą nadzieję że koledzy z forum napędzają tokarki nie tylko silnikami AC i może ktoś pokusił się już na wsadzenie czegoś innego,a nie tylko zmiana z 1f na 3f. Mój silnik na wirniku ma datę 97r. i miałem nadzieję że się coś w temacie ruszyło- brak części zamiennych i specjalistów w okolicy zmusił mnie do poszukiwań.
Kolego Strikexp- wdzięczny byłbym za parametry silnika/zasilania DC który nie daje rady u Ciebie i właściwie co to znaczy. Bo u mnie przy 500W i 3200RPM silnika (320RPM wrzeciona) dałem jedzcze radę stoczyć średnicę 85mm przy zagłębieniu 0,25mm/stronę i 0,05mm/obrót i takie toczenie mi odpowiada- że czasochłonne to w międzyczesie programuję frezarkę obok i się nie nudzę. A nóż okaże się że odkupię od kolegi graty :D


strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 17
Posty: 3605
Rejestracja: 31 mar 2017, 19:47
Lokalizacja: Warszawa

#33

Post napisał: strikexp » 07 maja 2017, 21:46

Moja tokarka to nowy nabytek więc jej jeszcze nie rozbierałem od strony silnika. A i dostep do niej będę miał dopiero za jakieś 2 tygodnie.
W instrukcji pisze że to silnik 550W i gabarytowo wygląda na tyle. Toczyłem ręcznie nieznane gatunki stali, prawdopodobnie typ 10 cokolwiek to znaczy i prawdopodobnie Ck45. Ale musiałem wolniej skrawać niż Ty. Natomiast z nierdzewką 0H18N9 FI 35mm to już był dramat.
Z tego co zrozumiałem z wypowiedzi innych z forum. Wrzeciono powinno wytrzymać większy moment, co najwyżej zębatkę rozerwie przy kolizji z nożem. Tak więc jak ja bym zmieniał silnik DC to dałbym 750W a nawet 1kW.
Ale przede wszystkim kolego patrz na moment obrotowy. To jest decydujący parametr w takim zastosowaniu. A zależy silnie od konstrukcji silnika i jakości wykonania (sprawność).


Natan5064
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 360
Rejestracja: 06 sty 2015, 00:45
Lokalizacja: Konin

#34

Post napisał: Natan5064 » 12 maja 2017, 08:58

A co to za tokarka ? Nie da dołożyć wałka i wystawić silnika obok ? Albo wyciąć czegoś? Potem 1kw 2800 plus falownik i wiury lecą


Autor tematu
WP Kamil
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 6
Posty: 181
Rejestracja: 11 kwie 2014, 11:25
Lokalizacja: Polska

#35

Post napisał: WP Kamil » 12 maja 2017, 16:20

Konkretnie to BOXFORD 125TCL. jest to tokarka biurkowa, w pełni zabudowana, w środku nie poszaleje, a z silnikiem na zewnątrz będzie wyglądała jak krogulec. Z wpasowaniem osi z kołem pasowym to będzie oddzielna historia.
Narazie znalazłem taki oto regulator obrotów
http://allegro.pl/regulator-obrotow-do- ... 80897.html
Jego ogromną zaletą jest fakt że można w nim ustawić ograniczenie prądu na wyjściu- może być przydatny.
Silnik 500W 600W 700W...
http://allegro.pl/silnik-24v-500w-oil-n ... 75008.html
http://allegro.pl/silnik-dc-24v-500w-pr ... 04941.html
konia z rzędem temu kto powie jaka jest między nimi różnica i który jest lepszy do mojej tokarynki?

do tego zasilacz z ebay.co.uk
Nawet 720W się trafił za ok 250PLN. Rozmawiałem ze sprzedawcą regulatora, i człowiek twierdzi że do zasilania może być zasilacz impulsowy (czego się obawiałem bo wcześniej gdzieś wyczytałem że niebardzo się nadaje)
http://www.ebay.co.uk/itm/AC-to-DC-24V- ... yTA8a6PsUw


strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 17
Posty: 3605
Rejestracja: 31 mar 2017, 19:47
Lokalizacja: Warszawa

#36

Post napisał: strikexp » 12 maja 2017, 18:09

WP Kamil pisze: Jego ogromną zaletą jest fakt że można w nim ustawić ograniczenie prądu na wyjściu- może być przydatny.
Zadziała podobnie jak bezpiecznik, bardzo dobry wybór.
WP Kamil pisze: konia z rzędem temu kto powie jaka jest między nimi różnica i który jest lepszy do mojej tokarynki?
Inna charakterystyka, rozmiar osi i pewnie jakość wykonania.
Ja brałbym ten tańszy, po co przepłacać. Taki silnik i tak jest mało trwały.
I radziłbym wziąć silnik o większej mocy, nie musisz zasilać go pełną mocą a warto mieć możliwość ulepszenia( wiesz że transformatory można łączyć?)
WP Kamil pisze: Rozmawiałem ze sprzedawcą regulatora, i człowiek twierdzi że do zasilania może być zasilacz impulsowy (czego się obawiałem bo wcześniej gdzieś wyczytałem że niebardzo się nadaje)
To jest bardziej złożony temat, w 90% prawda. Pamietaj dodać warystor na 30-50V na wyjściach silnika.


InzSpawalnik
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5
Posty: 1676
Rejestracja: 28 gru 2012, 01:04
Lokalizacja: Galaktyka

#37

Post napisał: InzSpawalnik » 14 maja 2017, 21:48

STRIKEXP :
Poczytaj troche.
Zapoznaj sie ze wzorem na MOC.
Proponuje Ci rownanie ktore wiaze MOC, OBROTY i MOMENT. zacznij od tego to bardzo dobry punkt startowy.

Po Drugie:
Mozesz sobie zmieniac predkosc obrotowa stosujac rozne sposoby jak obnizanie napiecia, stosowanie PWM, zmiane czestotliwosci pradu ( jesli silnik AC ).
Wszystkie powyzsze skutkuja spadkiem mocy bo dzialaja na zasadzie "przykrecania kurka z paliwem".
Natomiast wlasciwa metoda jest zastosowanie przekladni - czyli dopasowanie parametrow : OBROTY SILNIKA i MOMENT do takich jakie sa potrzebne do wykonania jakiegos tam zadania. Poczytaj o tym wzorze a zrozumiesz zasade.
Po to we wszystkich profesjonalnych urzadzeniach stosuje sie przekladnie, regulacja plynna manipulacja parametrow pradu tez ale jako "fine tuning".
Te gorki o ktorych piszesz przy "odwroconej sinusoidzie" maja bardzo male znaczenie dla pracy silnika ktory ma swoja bezwladnosc.

Swoja droga strikexp : jak bedziesz kupowal tanizne z CHIN a w polsce masz producentow tych samych urzadzen tylko o 20% drozszych za to robionych tutaj to pamietaj ze rzad chinskiej republiki nie bedzie tobie placil emerytury ani nikomu z twojej rodziny ( to taka moja prywatna dygresja - ostatnio zmienialem opony na letnie i wydalem te 100 wiecej ale kupilem europejskiej marki - nie dam chinolom zarobic ).

A koledze ktory tutaj zaczal ten watek : za 100 do 200 pln znajdziesz profesjonalny zasilacz na takie napiecie jakie bedziesz chcial.


pukury
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8
Posty: 6889
Rejestracja: 23 lis 2004, 22:41
Lokalizacja: kraków

#38

Post napisał: pukury » 14 maja 2017, 22:22

hej !
koledzy - to nie taka prosta tokarka .
można zastosować "gugla ".
i sterowanie nie takie proste.
warto chyba coś pokombinować - też myślałem że to taka chinka malutka.
na cnczone coś tam jest o tej maszynie.
obawiam się że stabilizacja obrotów może być konieczna.
o ile to ma pracować jak na to zasługuje.
pzd.
dodając -
oo - tu gość wepchnął silnik 3 faz - http://www.mycncuk.com/threads/3296-For ... ubuntu-EMC
wygląda na to że pasowałoby wywalić sterowanie i zrobić od początku.
już chyba na elektrodzie coś o tym było
Mane Tekel Fares


strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 17
Posty: 3605
Rejestracja: 31 mar 2017, 19:47
Lokalizacja: Warszawa

#39

Post napisał: strikexp » 14 maja 2017, 23:28

InzSpawalnik pisze: Te gorki o ktorych piszesz przy "odwroconej sinusoidzie" maja bardzo male znaczenie dla pracy silnika ktory ma swoja bezwladnosc.
Te górki indukują prądy wirowe. A silnik ma konstrukcję na zasilanie DC. To będzie powodowało jego nagrzewanie i bezwładność nie ma tutaj nic do rzeczy. Chyba jednak i Ty powinieneś nieco doczytać.
Nie wiem o co ci chodzi z przekładnią. Pisałem wcześniej że silniki DC to bez przekładni mają beznadziejny moment obrotowy.
InzSpawalnik pisze: Swoja droga strikexp : jak bedziesz kupowal tanizne z CHIN a w polsce masz producentow tych samych urzadzen tylko o 20% drozszych za to robionych tutaj to pamietaj ze rzad chinskiej republiki nie bedzie tobie placil emerytury ani nikomu z twojej rodziny ( to taka moja prywatna dygresja - ostatnio zmienialem opony na letnie i wydalem te 100 wiecej ale kupilem europejskiej marki - nie dam chinolom zarobic ).
I żebyś się nie zdziwił. Półprodukt sprowadzony z Chin nie wpływa na napis "Made in Europe". A półproduktem według prawa jest np tokarka bez kabla zasilającego i owy kabel zasilający. Na tej zasadzie łączy się je w całość i nakleja nalepkę "Made in EU".
W dodatku kupując chiński produkt płacisz dodatkowe podatki celne.
A co najważniejsze kupując chiński silnik, pozbawiasz chińczyków cennej miedzi. Dokładnie mówiąc afgańskiej miedzi. W zamian chinole kupują od nas świńskie łby (tak kuźwa świńskie łby :mrgreen: ), zasób odnawialny.
Tak wygląda ekonomia, a cwane USA już od dawna zakazuje wydobycia surowców u siebie.

I jeszcze jedno, to że kupisz tanio drogą tokarkę od chinola. Nie znaczy że chinol skorzystał. Stworzyłeś tym działaniem środek produkcji, dużo taniej niż kosztowałoby to w Polsce. Dzieki temu możesz produkować za jego pomocą dużo tańsze produkty konkurujące z chińskimi. Nie mówiąc już o exporcie do sąsiednich krajów.
To jest jak z kredytami. Jak bierzesz na telewizor to tylko biedniejesz z powodu odsetek. A jak bierzesz na inwestycję, to spłacasz odsetki i jeszcze na tym sporo zarabiasz.


upanie
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1651
Rejestracja: 15 sty 2011, 09:26
Lokalizacja: Wyszków

#40

Post napisał: upanie » 14 maja 2017, 23:44

Pisałem wcześniej że silniki DC to bez przekładni mają beznadziejny moment obrotowy.
Bzdura.
czilałt...

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Tokarka Nutool 550, Zuch, OUS, TSA, TSB, Mini Lathe i inne małe tokarki”