Silnik DC

Dyskusje na temat popularnych małych tokarek hobbystycznych.

Autor tematu
WP Kamil
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 6
Posty: 181
Rejestracja: 11 kwie 2014, 11:25
Lokalizacja: Polska

#21

Post napisał: WP Kamil » 06 maja 2017, 18:08

Nie zamykam się na żadne rozwiązania, w akcie desperacji mogę wstawić marketową wiertarkę z uciętą rękojeścią. Chodzi o to że mam mało miejsca ok. fi100mm x 150mm. Siedział tam silnik DC 500W 4000obr/min i był wydaje się odpowiednio dobrany do pozostałych komponentów maszyny. Są dostępne 4przełożenia na paskach pierwsze chyba było 1:1 i kręciło 320-3200obrotów a najmniejsze 1:10 32-320obrotów.
Połowa bywalców forum choruję na manię wielkości (ja też mam małego pierdka w piewnicy a ślinię się na widok 2tonowych zielonych grzmotów). W tym przypadku ze względu na brak miejsca nie przejdzie większy silnik.
Moje rozważania zachaczają jeszcze o silniki krokowe. Przy 2Nm (taki moment na wale posiada ponoć silnik DC 500W) koszt silnika i sterownika wydaje się atrakcyjny, wielkość 2-3Nm silnika pozwala na jego wpasowanie a i krzywa momentu pokazuję jego max dla 2000-3000obr/min



Tagi:


251mz
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8
Posty: 4226
Rejestracja: 27 sie 2004, 21:59
Lokalizacja: Polska

#22

Post napisał: 251mz » 06 maja 2017, 18:20

WP Kamil,

Kup z magmy silnik DC

Kup 1000W 48V

http://www.magmapolska.pl/silniki-szczo ... 300W-1500W

Do tego regulator prędkości z allegro za 100zł

Zasilisz to trafem https://sklep.toroidy.pl/pl/p/TTS1000-T ... o-50-V/181

Na 35V jeśli dobrze w pamięci policzyłem , oczywiście przez mostek za 5zł i parę kondensatorów za 30zł

Całość jeśli dobrze liczę wyjdzie Cię 800zł


strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 17
Posty: 3605
Rejestracja: 31 mar 2017, 19:47
Lokalizacja: Warszawa

#23

Post napisał: strikexp » 06 maja 2017, 19:08

251mz pisze: Przy takich samych obrotach jest taka sama bo niby czemu miała by być inna.
Jak masz mniejszy moment to Ci tokarka stanie. Nieważne, wiem jak to u mnie działa i szału nie ma jeśli chodzi o szybkość pracy na tokarce.
Nie warto ciągnąć dyskusji o niczym.
251mz pisze: Silniki DC o większych mocach są w różnych wykonaniach obrotowych , również 1500/min
To jest coś co mi umknęło a jest argumentem za silnikiem DC. Jednak czy aby na pewno w takim silniku nie ma przekładni ? :wink:


@WP Kamil
Silnik krokowy jest ciekawą propozycją, nawet nie wpadłem na pomysł żeby go użyć. Zastanawiam się tylko czy taki silnik nie straci momentu przy wysokich obrotach.


251mz
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8
Posty: 4226
Rejestracja: 27 sie 2004, 21:59
Lokalizacja: Polska

#24

Post napisał: 251mz » 06 maja 2017, 19:40

jest coś co mi umknęło a jest argumentem za silnikiem DC. Jednak czy aby na pewno w takim silniku nie ma przekładni ?
Nie ma.
Patrz w linka mojego z poprzedniego postu.


pukury
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8
Posty: 6889
Rejestracja: 23 lis 2004, 22:41
Lokalizacja: kraków

#25

Post napisał: pukury » 06 maja 2017, 19:40

witam.
silnik krokowy jest mało ciekawą propozycją .
najprościej zrób jak Kol. 251mz napisał.
silnik z magmy - transformator - mostek ( lepiej 4 diody na radiatorach ) - kilka kondorków ( więcej małych lepiej niż jeden duży ) i sterownik pwm.
można by pomyśleć nad dodaniem enkodera i stabilizacją obrotów.
takie niby " serwo ".
jak często będziesz obciążał w 100% silnik ? - wg. mnie nieczęsto.
i ten oryginalny pewnie był z chin i te z magmy są z chin - jeden pies.
pzd.
Mane Tekel Fares


strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 17
Posty: 3605
Rejestracja: 31 mar 2017, 19:47
Lokalizacja: Warszawa

#26

Post napisał: strikexp » 06 maja 2017, 21:16

Ewentualnie możesz poszukać jakiegoś elektronarzędzia z silnikiem komutatorowym 230V AC. Ale jak pisałem, ja szukam ze 2 lata i nic. W każdej wiertarce jest zespolony z obudową.

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 9558
Rejestracja: 17 mar 2009, 08:55
Lokalizacja: Skępe

#27

Post napisał: RomanJ4 » 06 maja 2017, 21:19

Widzę, że koledzy chcą na nowo wynaleźć proch ignorując w tej materii doświadczenia innych...
No cóż, wolno Wam...
pozdrawiam,
Roman


upanie
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1651
Rejestracja: 15 sty 2011, 09:26
Lokalizacja: Wyszków

#28

Post napisał: upanie » 07 maja 2017, 11:04

No to tak w ramach wynajdywania prochu na nowo niech koledzy poczytają sobie o silnikach szeregowych. Ciekawe pod względem momentu obrotowego i zasilania DC czy AC.
czilałt...


pukury
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8
Posty: 6889
Rejestracja: 23 lis 2004, 22:41
Lokalizacja: kraków

#29

Post napisał: pukury » 07 maja 2017, 11:12

hej.
rozwiązań może być wiele.
ale chyba lepiej oprzeć się na dostępnych i dość tanich.
na silniku z hulajnogi zrobiłem sobie szlifierkę do drewna.
i drze jak trzeba.
a jak wiadomo szlifowanie potrzebuje momentu.
silnik jest 240W .
silniki dostępne , sterowania też.
przecież to do małej jakieś tokareczki - bez przesady z momentem.
co Kol. zrobi to już zobaczymy.
pzd.
Mane Tekel Fares


strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 17
Posty: 3605
Rejestracja: 31 mar 2017, 19:47
Lokalizacja: Warszawa

#30

Post napisał: strikexp » 07 maja 2017, 12:52

upanie pisze:No to tak w ramach wynajdywania prochu na nowo niech koledzy poczytają sobie o silnikach szeregowych. Ciekawe pod względem momentu obrotowego i zasilania DC czy AC.
Z tym zasilaniem AC to nie do końca tak jak piszesz. To nie chodzi o to że silnik jest szeregowy, szeregowo-bocznikowy czy bocznikowy. Muszą być blaszki jak w transformatorze o których pisałem wcześniej. I nie jest to takie pewne w silnikach przemysłowych gdzie liczy się sprawność.


Co do silników, tak sobie myślę że w mojej szlifierce za śmieszne 150zł może być taki silnik komutatorowy 230V AC. Niestety nie mam do niej obecnie dostępu, może ktoś inny zaglądał do środka?
Pokury dobrze radzi, ale 240W to jest zdecydowanie za mało do tokarki.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Tokarka Nutool 550, Zuch, OUS, TSA, TSB, Mini Lathe i inne małe tokarki”