Renowacja tokarki Jotes TSS-150
-
forestgril
- Specjalista poziom 3 (min. 600)

- Posty w temacie: 234
Re: Renowacja tokarki Jotes TSS-150
No i du… …żo sobie nie popracowałem. Penk mi wał silnika. Przełom na oko wygląda mi na zmęczeniowy. Może trochę pomogłem, za mocno naciągając paski klinowe, które jeszcze trochę się rozklejały chyba od tego. Ostatnio przy wchodzeniu na prawie najwyższe obroty wpadał też cały machin w rezonanse …
@tristar0 ni mosz Ty czasem jeszcze silnika do tego? Przezwajanie na nowy walec się raczej nie opłaca a dobór innego silnika po mocy i flanszy nie wiem czy się uda.
@tristar0 ni mosz Ty czasem jeszcze silnika do tego? Przezwajanie na nowy walec się raczej nie opłaca a dobór innego silnika po mocy i flanszy nie wiem czy się uda.
Tagi:
-
forestgril

Przełomowe foto:

Dodane 1 godzina 39 minuty 14 sekundy:
Zastanawiam się, czy nie podetrzeć się szkłem i nie spróbować zrobić tego po Pakistani - jest trochę miejsca na spaw, a krystaliczna cześć przełomu wskazuje, że żeby przenieść moment, potrzeba tylko około 1/4 średnicy. Jakby sfazowac głęboko, to warstwami dałoby radę nałożyć spoinę. Przecież gorzej już nie będzie a może jeszcze jakiś czas pochodzi?

Dodane 1 godzina 39 minuty 14 sekundy:
Zastanawiam się, czy nie podetrzeć się szkłem i nie spróbować zrobić tego po Pakistani - jest trochę miejsca na spaw, a krystaliczna cześć przełomu wskazuje, że żeby przenieść moment, potrzeba tylko około 1/4 średnicy. Jakby sfazowac głęboko, to warstwami dałoby radę nałożyć spoinę. Przecież gorzej już nie będzie a może jeszcze jakiś czas pochodzi?
-
forestgril

„This Genius polish worker does magic engine repair with simple tools”
-
forestgril

A tak serio to myślę o tym, tylko dospawać nowy wałek, a potem położyć silnik na tokarce, ustawić w osi i przejechać nożem a potem frezarka i rowek. Tylko zastanawiam się czy warto tyle pracy w to włożyć, czy może dospawać to, co już mam , bo skoro na paskach i tak pracuje to może bicie nie będzie takie ważne ?…
-
forestgril

Jak to? Os silnika da się odkręcić od wirnika i nie przezwajac? Skoro pada taka sugestia, to rozbiorę i sprawdzę. Może to mniej roboty niż dorabianie mocowania łap czy przeróbka flanszy do innego modelu?…