Renowacja tokarki Jotes TSS-150

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.

qqaz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 26

Re: Renowacja tokarki Jotes TSS-150

Post napisał: qqaz » 08 lut 2025, 20:31

forestgril pisze:Ech @qqaz jednak się Kolega pomylił. Tutaj płyn idzie od osi na zewnątrz
coś nie pykło z resztą wpisu.
Skoro płyn idzie od osi to wcześniej do niej jest doprowadzony nie?
Gdybym ja robił tą pompę to kanał redukcyjny wywierciłbym w ściance pomiędzy komorą wirnika a kolektorem zdawczym poprzez gwintowany otwór przyłącza dolotowego. Pogrzeb drutem na bocznej ścianie syfonu bo od czoła nie widać a z otworu wałek przeszkadza.
No i najważniejsza rzecz to szczelność dławicy wałka oraz odwrócenie wirnika łopatkami do korpusu pompy a nie plecami - woda ma się przeciskać przez szczelinę pomiedzy nimi?

Tagi:

forestgril
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 202

Post napisał: forestgril » 10 lut 2025, 14:20

tristar0 pisze:gdzie czasz schnęcia tego czerwonego silikonu do 2 mm jest w stanie wyrównać

Spieszyłem się :) Chciałem nim tylko uszczelnić, a nie usztywnić i "zbazować" całość. Jak sądzę, szczelina nie może być ani za mała (wtedy wirnik trze o obudowę) ani za duża - wtedy ciśnienie jest za małe. Wcześniejsza uszczelka miała 0.6mm, ta zielona 1.5mm, to prawie 1mm więcej.

Dodane 12 minuty 39 sekundy:
qqaz pisze:Skoro płyn idzie od osi to wcześniej do niej jest doprowadzony nie?

No jasne, tym wlotem oznaczonym strzałką płyn dostaje się do większej komory o pojemności około 0.5 litra w której obraca się wałek wirnika.
qqaz pisze:kanał redukcyjny wywierciłbym w ściance pomiędzy komorą wirnika a kolektorem zdawczym poprzez gwintowany otwór przyłącza dolotowego.

Nie rozumiem. Kanał redukcyjny ciśnienia - w jakim celu? Kolektor zdawczy - co to? - czy chodzi o dolną komorę wirnika, z której płyn idzie do kanału wylotowego? Kanał gwintowany przyłącza dolotowego znajduje się naprzeciw wylotowego, a zatem teoretycznie dałoby się z tamtąd dosięgnąć wiertłem do wylotu - czy tam spodziewasz się otworka?
qqaz pisze:najważniejsza rzecz to szczelność dławicy wałka

Co to jest dławica wałka? Czy chodzi o uszczelnienie pod łożyskiem wałka w górnej części obudowy pomiędzy komorą 0.5 litra a komorą wirnika elektromagnetycznego? Nie pojmuję.
qqaz pisze:odwrócenie wirnika łopatkami do korpusu pompy a nie plecami - woda ma się przeciskać przez szczelinę pomiedzy nimi?

Też tak, myślałem - tak zacząłem - ale chciałem spróbować wszystkich możliwości. Hydrodynamika nie rysowała mi się w sposób oczywisty. Tak właśnie sobie później myślałem, że może się jakość przeciśnie. Przy rozbieraniu pompy nie zrobiłem zdjęcia - to był błąd, bo łapy brudne, rękawiczki trzeba zdejmować i telefon brudzić. Muszę zainwestować w taki warsztatowy typowo do roboty.

forestgril

Post napisał: forestgril » 10 lut 2025, 23:16

Dzięki Panowie. Problem rozwiązany. Dałem dwie uszczelki po 0.6 mm i porządnie docisnąłem. (Przy jednej śmigło ocierało). Po włączeniu obrotu w odpowiednią stronę czułem podmuch powietrza przez wylot i lekki zAssis przez Dolot . Ale może decydujące było to że w pełni zalałem Komory przez kanał dolotowy a wcześniej wlewałem chyba trochę za mało przez wylotowy. Śmigło oczywiście musiało być ustawione tak jak powiedział @q@qqaz czyli zgodnie ze zdrowym rozsądkiem. Wreszcie toczyć można :)

A przy okazji z tego również niezmiernie się cieszę zmotywowany przez kolegę postanowiłem trochę posprzątać a w tym celu zrobiłem sobie szafkę 1250 razy 1250 razy 200 która teraz jest za Tokarka i tam umieszczę trochę tych moich bibelotów. Powolutku ale do przodu. :)

qqaz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: qqaz » 14 lut 2025, 16:18

forestgril pisze:
10 lut 2025, 23:16
niezmiernie się cieszę zmotywowany
Ja też.
A propos słonia czyli kijek w tyłek purystom.
Od 30 lat stał statyw bez ustroju to się wreszcie doczekał
Po ucięciu wyrównać:
Obrazek
I z drugiej strony:
Obrazek
teraz usunąć zbędności:
Obrazek
o takie i dalej na kulkę:
Obrazek
trochę oszlifować:
Obrazek
lekkii drut, troszkę frezarki i poczernić:
Obrazek
będzie pasować:
Obrazek
takie miało być bo przy mikronowych dokładnościach złapać płaskość dna rowka to loteria.
Ciągle się coś wygina i robi skośnie a zmierzyć można tylko górki. No mordęga aby to do spasowania wyciągnac.
Teraz widzę
Obrazek
tak właściwie to mam trochę czasu więc dlatego.

forestgril

Post napisał: forestgril » 14 lut 2025, 21:39

Obrazek

Hehe, Kolega z nudów się chwali :) to ja też: ja po prostu wyrwalem takie coś plus końcówki (rubiny itp). Ten wałek ma 60mm! Dałem 400zl , nieźle co? :)

Mikrokatory 0.1um, 0.2um też mam. Tylko czasu na zabawy brak troszkę.

forestgril

Post napisał: forestgril » 15 lut 2025, 01:42

No ale zapomniałem Kolegę pochwalić:) fajnie to zrobione. Dobrze mieć tak dobrze wyposażony warsztat… ile to czasu zajęło?

qqaz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: qqaz » 15 lut 2025, 02:56

jedno popołudnie a i to też nie całkiem oddaje stopień zaangażowania.
Przecież CNC ma to do siebie że nawet najbardziej zapracowany frezer lub tokarz numeryczny podczas roboty stoi z rękami w kieszeni kiwając biodrami przód-tył (takie naturalne ruchy u człowieka ukontentowanego).

forestgril

Post napisał: forestgril » 15 lut 2025, 08:49

Biada zadowolonym! :D

Też właśnie powoli chce osiągnąć ten punkt, gdzie maszyna będzie robić za mnie. Tylko dojść do tego kosztem raczej czasu niż pieniędzy, odświeżając starodawne żeliwo, ucząc się po drodze podstaw, aby mieć to w głowie i w rękach też. Nie mam pomyślunku na konkret produkcję, więc nie inwestuję w nowy sprzęt, tylko planuje podnieść wartość złomu. Na razie mam dosyć „czystego” programowania, bo chciałbym, żeby pisany program przekładał się ba realny obiekt. A manual, jak każda nowa zabawa, nadal sprawia mi dużo przyjemności. Poza tym to odskocznia od grzania fotelu i stukania w klawiaturę 8h dziennie

forestgril

Post napisał: forestgril » 16 kwie 2025, 11:25

Czy jest sens przetoczyć wrzeciennik pod łożysko, zlikwidować panewkę z mosiądzu/brązu? Dlaczego w tych starych tokarkach stosowane były panewki a nie większe łożyska? Czy są w ogóle zalety panewek? Zależy mi na obrotach i na precyzji.

Awatar użytkownika

rc36
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7

Post napisał: rc36 » 16 kwie 2025, 12:29

forestgril pisze:Czy jest sens przetoczyć wrzeciennik pod łożysko, zlikwidować panewkę z mosiądzu/brązu?

Sam musisz sobie odpowiedzieć na to pyanie.
forestgril pisze: Dlaczego w tych starych tokarkach stosowane były panewki a nie większe łożyska? Czy są w ogóle zalety panewek? Zależy mi na obrotach i
W starych maszynach stosowano panewki, bo o wiele łatwiej i taniej było zrobić panewkę z brązu niż precyzyjne łożysko toczne dużej średnicy.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”