"Zrób jeszcze próbę zmniejszając nacisk brzeszczotu na materiał przynajmniej do zagłębienia się brzeszczotu"
Dobra, spróbuję. Jest to jakaś myśl.
Kontynuując dalej kwestię naciągu. Żeby naciągnąć taśmę z siłą 20-30kg/mm^2 przekroju - jak się zaleca przy taśmówkach, czyli u mnie 13x0.6 = 7.8mm^2 razy 30kg daje 234kg. Razy dwa, bo taśma ciągnie koło z obu stron, czyli musimy myśleć o tym, żeby konstrukcja przeniosła 500kg. Jest to oczywiście niemożliwe bez istotnych modyfikacji i wzmocnień. Mogę takie uczynić, bo mogę dospawać wzmocnienia do uchwytów stalowych które przygotowałem. mocowanych do korpusu, w którym osadzone są koła z obu stron. Z jednej strony są to trzy śruby M6 a z zdrugiej strony cztery śruby M5.
Jeślibym się upewnił, że same koła wytrzymają 500kg (czyli może wytoczył sobie z pełnej blachy), to jeszcze pytanie, czy śrubka w mimośrodzie wytrzyma ścinanie 500kg

Z wstępnych szacunków wynika, że dla śrubki 8.8 już M5 spokojnie da radę, czyli trzeba upewnić się, że śruba w mimośrodzie to M5, przy okazji jej przesuwania na średnicy (dorobić mimośród z przesuniętym gwintem). Samo osadzenie mimośrodu - nawet cokolwiek wzmacniane żeberkami - ma średnicę około 20mm więc powinnno uwisieć pół tony.
Blachę, na której jest wałek do koła można pogrubić. Ostatnie punkty, gdzie to może nie wytrzymać, to tam, gdzie wkręcone są 3 śruby M6 i 4 śruby M5 w korpus po dwu stronach. Muszę jakoś policzyć, albo sprawdzić doświadczalnie na kawałku aluminium, czy śruba M5 mocno ściśnięta w blasze aluminiowej o grubości 4mm uwisi 125kg. Na oko - tak.
Jest jeszcze drugi wałek, napędowy, ale ten jest grubszy i wygląda na solidniej zabudowany.
Czy to brzmi rozsądnie? (poza tym, że chyba ponad 40h robiłem i szykuje się następne 40h przeróbek)? Gdzie to jeszcze może pęc?