Chino-taśmówka - przeróbka CNC

Ogólne tematy związane z maszynami CNC, maszyny o odmiennej konstrukcji czyli wszystko co nie pasuje do powyższych.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
forestgril
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 39

Re: Chino-taśmówka - przeróbka CNC

Post napisał: forestgril » 17 mar 2025, 14:52

Dziekuje :) najwyżej będzie to temat dla przestrogi :) Należy wziąć jednak pod uwagę że gdyby te uchwyty dać wprost do wypalenia laserem to kosztowałoby to pewnie 100 zł i roboczogodzin byłoby 80% mniej :)

251mz
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5

Post napisał: 251mz » 17 mar 2025, 18:47

forestgril pisze:bo taki wałek zamocowany z jednej strony o długości 30cm, ugnie się aż o 11mm pod siłą 100kg

Nie chcę mi się tego wsadzać do mesa , ale wątpię aby wałek chromowy fi 30się ugiął 11mm chyba ,że miałeś na myśli 1.1mm

Dodane 3 minuty 13 sekundy:
forestgril pisze:to kosztowałoby to pewnie 100 zł

Jak dla mnie to o 90zł za dużo wsadzone w tą maszynę :D
Chyba taniej by Cię wyniosła korbowa piła automatyczna co tnie brzeszczotem , a na pewno by było precyzyjnie.

Już dawno takiej nie widziałem na ogłoszeniach , ale jakieś dwa lata temu można było kupić taką za 1000zł w przyzwoitym stanie.

Sam co prawda z 8 lat temu miałem taką , lecz póki miałem brzeszczot z którym kupiłem to było ok.
Te co udało się dostać z nowej produkcji potrafiły po 2ch liźnięciach pęknąć jak szyba hartowana na 20 kawałków...

szopenn
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: szopenn » 17 mar 2025, 20:49

tak więc robisz rig pod chinską taśmówkę. Rób jak uważasz, można i tak, ale to jest już spory nakład pracy a "baza" jest gówniana - tu nie będę owijał w bawełne. Więc albo od razu kup sobie 10x takich taśmówek, albo ten rig rób co najmniej pod jakąś sensowną maszyne tego typu - milwaukee może.

251mz
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: 251mz » 17 mar 2025, 23:03

Millwakue ma kolega. Jak popatrzyłem konstrukcja tożsama do tej. Ale pewnie diabeł jak zwykle tkwi w szczegółach :)

szopenn
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: szopenn » 18 mar 2025, 07:56

Miulwaukee jest teraz bardzo przereklamowane. Na tą ilość narzędzi którą oferują nie dziwota że będzie to chinol. 20 lat temu kupowałem pierwsze poważniejsze narzędzia. W ofercie milwaukee było może 20 narzędzi, w ofercie perles nie było nawet młotów sds - teraz zerknąłem - dalej nie mają nawet młotowiertarek sds :D , ale te kilka narzędzi było bardzo dopracowane. Zresztą kto daje coś takiego dziś:

Obrazek

Dzisiaj, firma która produkuje szczotki do czyszczenia bruku oraz cęgi nie może oferować dobrej jakości. Są teżpowatarzające się usterki w konkretnych modelach milwaukee padające w podobnym czasie po gwarancji - czyżby licznik czasu życia narzędzia?

Jak nie milwaukee to choćby coś innego, ta maszynka z tematu to jest poziom parkside - szkoda czasu i zacięcia na to.

Autor tematu
forestgril

Post napisał: forestgril » 20 mar 2025, 18:44

A mówiłem żeby drwiny były konstruktywne?! Tak @251mz, do Ciebie mówię! Żeby mi to było przedostatni raz.

A reszta krytyki pojawia się, kiedy już prawie skończyłem, a nie prawie miesiąc temu, gdy prosiłem o uwagi! Tylko Tux - będąc zawsze na posterunku - stanął na wysokości zadania :) i szczerze mówiąc zauważył najważniejszą rzecz. Że taśma musi być mocno napięta. Powinienem był na to wpaść. Ale może się uda to poprawić.

Ponieważ wiekszosc uwag była spóźniona, a ja jestem głupi albo/i uparty, to pozostało skończyć jak na mężczyznę przystało. Jak eksperyment, to eksperyment :)

Dodane 6 minuty 36 sekundy:
Zbierać trzeba było ostrożnie bo rzeczywiście mocno to Drygało jak przewidziałem. Odrobina pośpiechu przy generowaniu bazy kosztowała mnie Frez węglikowy fi osiem i hss fi6. A zbierałem tylko po 0.5mm wgłąb z prędkością max 200mm/min.

Obrazek

A powierzchnia wyszła jaka wyszła.

Dodane 4 minuty 35 sekundy:
Ale udało się nawiercić otwory montażowe, przygotować tuleje mocujące i tak to się prezentuje, prawie gotowe od strony mechanicznej:
Obrazek

Okazało się też, dzięki Bogu (chyba), że jestem w stanie złapać równo do linijki obie powierzchnie obsady łożysk, także po skręceniu, czyli powinna być kluczowa równoległość prowadnic:

Obrazek

Pozostaje zatem uruchomić werble, zespawać tuleje dokręcane do większej blachy montażowej i zobaczymy co będzie :)

Autor tematu
forestgril

Post napisał: forestgril » 24 mar 2025, 09:23

251mz pisze:Nie chcę mi się tego wsadzać do mesa , ale wątpię aby wałek chromowy fi 30się ugiął 11mm chyba ,że miałeś na myśli 1.1mm

Racja, DZIĘKUJĘ, pomyliłem się gdzieś. Dla 30 cm i fi30 to będzie około 1.125 mm na końcu, przy obciążeniu około 100kg. Ale przy 17cm i założeniu 10x mniejszej siły oraz dwóch wałków to schodzi do 1-2 setek, czyli zaniedbywalne ugięcie.

Autor tematu
forestgril

Post napisał: forestgril » 29 mar 2025, 12:31

Brniemy, czyli amatorszczyzny ciąg dalszy :)

Dosmarkać mocowania uchwytów i ustalić odległości baz od osi wałka:

Obrazek

A potem wygładzić Frezem ceownik montażowy, pomierzyc i wstępnie ułożyć konstrukcję na blachach montażowych do ceownika:

Obrazek

To pozwoliło zostawić kropki spawalnicze i ustaliło uchwyty na blachach. Pozostało dokończyć spawy i nawiercić blachy oraz ceownik i nagwintować ten drugi.

tristar0
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: tristar0 » 30 mar 2025, 11:01

forestgril pisze:Pozostaje zatem uruchomić werble
forestgril pisze: czyli amatorszczyzny ciąg dalszy
ja od siebie zaproponuje powiesić na strunie spawacza i nie za głowę a za genitalia .

Dodane 54 sekundy:
Mam wyrypane na wszelkiej maści proroków ,mędrców i wszystkich którzy stawiają się ponad innymi ,i tak ich zjedzą robaki

Autor tematu
forestgril

Post napisał: forestgril » 30 mar 2025, 16:14

Dość brutalne… A jeśli by to była spawaczka?

Już trochę ogarnąłem funkcję migomatu, ale zdarza się zapomnieć włączyć gaz. W zyciu zrobiłem może 2m spoiny w sumie, jeszcze mam czas do egzaminu :)

Dodane 10 minuty 43 sekundy:
Czasem spawy lepsze się udawały…

Obrazek

Obrazek

Ogólnie czas założyć taśmę i zrobić pierwsze cięcie:

Obrazek

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „NASZE AMATORSKIE MASZYNY CNC”