[S] Wrzeciono z ATC, stożek KM63

Chcesz sprzedać, kupić, zamienić - wszystko co związane jest z CNC. Zabronione jest reklamowanie sklepów, firm handlowych oraz umieszczanie oferty komercyjnej w treści posta.

Autor tematu
Malaxis
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2

[S] Wrzeciono z ATC, stożek KM63

Post napisał: Malaxis » 26 maja 2025, 13:32

Województwo: Dolnośląskie
Wyślij wiadomość

Witam,
mam do zaaferowania wrzeciono z automatycznym systemem wymiany narzędzia.
Stożek wrzeciona to KM63, powiedzmy że coś podobnego jak HSK-T63, gdzie na plus tego rozwiązania względem HSK są trochę lepsze parametry a minusem mniejsza popularność rynku.
Stan: Nieużywane, niemontowane w maszynie, ale chwilę na półce na pewno posiedziało.

Cena za sztukę: 4000zł + vat. FV.

Obrazek
Obrazek

Pneumokok

Re: [S] Wrzeciono z ATC, stożek KM63

Post napisał: Pneumokok » 26 maja 2025, 21:39

Pierwszy raz w życiu widzę aby wrzeciono miało taką końcówkę! To jest stożek z Kennametal. Mam takie oprawki, ale najpierw jest przejściówka z HSK63 na to coś. Myślałem, że to tylko system, który stworzył Kennametal do swoich tokarskich narzędzi składanych. A to niespodzianka. Widzę też, że oprawki z tym stożkiem są droższe od pieniędzy!
Jeżeli pomogłem kliknij pomógł :)

Autor tematu
Malaxis

Post napisał: Malaxis » 27 maja 2025, 00:09

Dzięki za reklamę :wink:
No ale samo wrzeciono do tanich to raczej też nie należało.

Podejrzewam, że może być do jakiegoś centrum tokarskiego z wrzecionem frezującym, które może też łapać narzędzia do toczenia. Ponoć oprawki KM właśnie w takim zastosowaniu lepiej się sprawdzają niż HSK (takie informacje krążą w internecie, nie jest to moje własne doświadczenie).
Widziałem że są Mazaki integrex z wrzecionami z takim stożkiem.

Całe to wrzeciono jest bardzo ciekawe swoją drogą, wał wrzeciona nie jestem monolitem - końcówka ze stożkiem jest osobnym elementem i jest dokręcana do wału. Możliwe też, że posiada w sobie wybudowany hydrauliczny zaciąg narzędzia a wtedy pojawia się pytanie po co ten poprzeczny drążek? Czyżby to wrzeciono miało jeszcze wbudowany system do blokowania wału w określonych pozycjach kątowych? Może mi się uda za parę dni przyglądnąć temu dokładnie.

Pneumokok

Post napisał: Pneumokok » 27 maja 2025, 19:47

To żadna reklama, a jak już to raczej antyreklama. Z tego co widziałem to żaden z dużych producentów oprawek, nie produkuje oprawek z tym stożkiem. Podejrzewam, że powodem może być to, że Kennametal nadal ma patent na to rozwiązanie. Mazaki Intergrexy były na pewno wypuszczane ze stożkiem PSC czyli stożkiem od Sandvika. Nigdy nie słyszałem żeby miały interfejs jak powyżej.
Jeżeli pomogłem kliknij pomógł :)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Giełda CNC”