Kasowanie luzu

Tu możemy porozmawiać na temat podstaw budowy amatorskich maszyn CNC

atom1477
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 12

Re: Kasowanie luzu

Post napisał: atom1477 » 14 lut 2025, 13:28

RomanJ4 pisze:
14 lut 2025, 13:20
Pozwolę sobie się z kolegami nie zgodzić, demonizują koledzy wielkość siły odporowej(Fp), i wpływ nacisku sprężyny na zużycie śruby/nakrętki.
Niczego nie demonizujemy.
Twój dalszy opis sugeruje że nie zrozumiałeś tego co pisałem.
Sam przecież potwierdziłeś że siła nacisku sprężyny prawie zawsze jest większa od sił podczas obróbki.
A poi drugie, opisałeś inny system. Gdzie sprężyny owszem są, ale są użyte w innym celu. A do ustalania pozycji nakrętek używane są dodatkowe śrubki. To zupełnie inny system, i nie o takim mówiłem we fragmencie jaki zacytowałeś.

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: RomanJ4 » 14 lut 2025, 13:35

atom1477 pisze:Sam przecież potwierdziłeś że siła nacisku sprężyny prawie zawsze jest większa od sił podczas obróbki.
Gdzie tu więc widzisz sprzeczność z tym co napisałem?

Chodzi mi o szybkość zużycia śruby, owszem na pewno będzie o ileś % większa, ale nie jakaś drastyczna...
pozdrawiam,
Roman

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 9

Post napisał: tuxcnc » 14 lut 2025, 13:37

atom1477 pisze:
14 lut 2025, 13:23
strikexp chciał zastosować gumę zamiast sprężyny.
Nie.
strikexp pisze:
14 lut 2025, 10:42
można zamiast podkładki zastosować gumę
ZAMIAST PODKŁADKI
Nie przeczytałeś, nie zrozumiałeś, bredzisz i co najgorsze nie potrafisz się powstrzymać...
Przestaniesz wreszcie robić tu burdel?

atom1477
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: atom1477 » 14 lut 2025, 13:41

RomanJ4 pisze:
14 lut 2025, 13:35
Chodzi mi o szybkość zużycia śruby, owszem na pewno będzie o ileś % większa, ale nie jakaś drastyczna...
A mi chodzi o to że opisałem system gdzie sprężyna stale rozpycha dwie nakrętki, dociskając je go zwojów śruby, Ty natomiast opisałeś system gdzie nakrętki są pozycjonowane sztywno za pomocą śrubek, a sprężynki służą wyłącznie do skasowania luzów tych śrubek, a nie luzów nakrętek trapezowych. W Twoim systemie można tak wyregulować położenie nakrętek żeby nie ocierały o śrubę trapezową. W moim nie można, i tarcie będzie zawsze.
tuxcnc pisze:
14 lut 2025, 13:37
strikexp pisze:
14 lut 2025, 10:42
można zamiast podkładki zastosować gumę
ZAMIAST PODKŁADKI
Ale w jakim celu?
Bo jak dla mnie, to po to aby uzyskać efekt sprężyny.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 9

Post napisał: tuxcnc » 14 lut 2025, 13:53

atom1477 pisze:
14 lut 2025, 13:41
Ale w jakim celu?
Czyli zgadzamy się co do tego, że nie rozumiesz...
Owszem, efekt sprężyny, ale w tym układzie siła nie działa na śrubę pociągową, tylko na wkręty ściągające nakrętki względem siebie.
Ta "sprężyna" może działać z dowolną siłą jaką tylko wkręty wytrzymają, a pomiędzy nakrętkami a śrubą pociągową może być luz i brak jakichkolwiek sił.
Ja naprawdę nie wiem jak Ci to tłumaczyć, skoro do tej pory nie zrozumiałeś.

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: RomanJ4 » 14 lut 2025, 14:01

atom1477 pisze:opisałeś system gdzie nakrętki są pozycjonowane sztywno za pomocą śrubek, a sprężynki służą wyłącznie do skasowania luzów tych śrubek, a nie luzów nakrętek trapezowych.

Tu akurat śrubki są tylko ogranicznikami rozciągnięcia sprężyny (i rozstawu obu części) w przypadku kiedy nakrętka "zjechałaby" zewnętrzną częścią ze śruby, ułatwia to montaż sanek poprzecznych na jaskółce. W rzeczywistości ruchoma część śruby lekko ściska sprężynę by trafić w zwój, śrubki podtrzymujące są nieco dłuższe i praktycznie jeśli obie części nakrętki są nakręcone na śrubie to są zbędne. Tak więc napięcie sprężyny jest cały czas, gdyż jej długość w stanie swobodnym jest tak dobrana by była większa niż rozstaw obu nakręconych na śrubę części nakrętki.
Ostatnio zmieniony 14 lut 2025, 14:03 przez RomanJ4, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam,
Roman

strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8

Post napisał: strikexp » 14 lut 2025, 14:02

atom1477 pisze:
14 lut 2025, 13:41
Ale w jakim celu?
Konkretnie nieliniowej siły dociskającej. Aby wydłużyć żywotność słabej jakości elementów. Wiadomo że śruba też ma niedoskonałości. I ściśnięcie na stałe spowoduje ścieranie w niektórych miejscach.
Jeśli masz liniowy błąd skoku śruby (a zawsze jakiś masz) to przy skręceniu nakrętek będzie trzeć lub miała luzy w innym miejscu niż jej montaż. Natomiast element zapewniający minimalną sprężystość będzie zmniejszał zużycie i korygował ten błąd.
O ile pojedyncza sprężyna ma faktycznie fatalne wady. To już taka podkładka, nawet z miękkiego polimeru wydaje się całkiem sensowna przy małych siłach działających na śrubę, a więc wykonujących małe ściskanie podkładki. Choć jak wspominałem, trochę kwestia materiału, stal też się ściska i rozciąga.

atom1477
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: atom1477 » 14 lut 2025, 14:17

RomanJ4 pisze:
14 lut 2025, 14:01
Tu akurat śrubki są tylko ogranicznikami rozciągnięcia sprężyny (i rozstawu obu części) w przypadku kiedy nakrętka "zjechałaby" zewnętrzną częścią ze śruby, ułatwia to montaż sanek poprzecznych na jaskółce. W rzeczywistości ruchoma część śruby lekko ściska sprężynę by trafić w zwój, śrubki podtrzymujące są nieco dłuższe i praktycznie jeśli obie części nakrętki są nakręcone na śrubie to są zbędne. Tak więc napięcie sprężyny jest cały czas, gdyż jej długość w stanie swobodnym jest tak dobrana by była większa niż rozstaw obu nakręconych na śrubę części nakrętki.
Czyli jednak jest to system zgodny z tym jaki opisałem. Czyli stałe naprężenie obu nakrętek na zwojach gwintu śruby trapezowej.
Zatem co w mojej wypowiedzi Ci się nie zgadza? (tej że zużycie będzie ponad 2-krotnie większe).
strikexp pisze:
14 lut 2025, 14:02
Konkretnie nieliniowej siły dociskającej. Aby wydłużyć żywotność słabej jakości elementów. Wiadomo że śruba też ma niedoskonałości. I ściśnięcie na stałe spowoduje ścieranie w niektórych miejscach.
Jeśli masz liniowy błąd skoku śruby (a zawsze jakiś masz) to przy skręceniu nakrętek będzie trzeć lub miała luzy w innym miejscu niż jej montaż. Natomiast element zapewniający minimalną sprężystość będzie zmniejszał zużycie i korygował ten błąd.
Czyli dokładnie tak jak się domyślałem.
Błędnie jednak zakładasz że podkładka ma jakieś zalety w stosunku do sprężyny. Żeby korygować luz dynamicznie (w różnych miejscach śruby) to musi po prostu dociskać nakrętki do zwojów śruby. Nie ważne jaką sprężystością. Guma może przecież mieć taką samą sprężystość jak sprężyna, czyli tak samo dużą albo tak samo małą. Zastosowanie gumy zamiast podkładki nic więc nie zmienia, dopóki przy okazji nie zmienisz współczynnika sprężystości.

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: jasiu... » 14 lut 2025, 14:28

Tyle, że taka śruba, z nakrętką z "kasowaniem luzu" może być używana jedynie w sytuacjach, w których mamy z minimalnymi i stałymi obciążeniami. Ot jakaś plazma, laser, od biedy może i szlifierka. Natomiast tam, gdzie są zmienne obciążenia (różny kierunek skrawania, różne parametry wióra) ja bym o takim rozwiązaniu nie myślał. Porównajcie dokładność frezowania w sytuacji, kiedy frez raz zbiera współ-, a raz przeciwbieżnie.

To samo dotyczy toczenia.

Jeśli ktoś w ten sposób chce likwidować "liniowy błąd skoku śruby", jak to pisze strajk, to może się zdziwić. Bo maszyna ma być sztywna i bez liniowych błędów, cokolwiek miałoby to znaczyć. A jeśli śruba się wytarła, to trzeba ją zregenerować, a nie kombinować z chińskimi pomysłami. Dokładność takiego rozwiązania - jak dla mnie - jest dyskusyjna. A później pytania, skąd się wzięły te smugi na powierzchni.

drzasiek90
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Kontakt:

Post napisał: drzasiek90 » 14 lut 2025, 15:52

RomanJ4 pisze:
14 lut 2025, 13:20
Pozwolę sobie się z kolegami nie zgodzić, demonizują koledzy wielkość siły odporowej(Fp), i wpływ nacisku sprężyny na zużycie śruby/nakrętki.
Szybsze zużycie śruby/nakrętki oraz większe zapotrzebowanie na moment obrotowy w napędzie.
To dość spore wady.
Były by do zaakceptowania, gdyby innych rozwiązań nie było.
Ale są.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „CNC podstawy”