Kasowanie luzu

Tu możemy porozmawiać na temat podstaw budowy amatorskich maszyn CNC
Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 9

Re: Kasowanie luzu

Post napisał: tuxcnc » 14 lut 2025, 12:04

atom1477 pisze:
14 lut 2025, 11:54
tuxcnc pisze:
14 lut 2025, 11:37
Tyle tylko, że to będzie działać zupełnie inaczej niż sprężynka (bez porównania lepiej).
Sprężynka rozpycha nakrętki względem śruby, podkładka będzie je rozpychała względem obudowy.
Mylisz się. Nie ma żadnej różnicy.
Jak nie wierzysz to sobie narysuj siły.
Musisz robić z siebie idiotę?

atom1477
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 12

Post napisał: atom1477 » 14 lut 2025, 12:09

Czy ja nazwałem Ciebie debilem?
A chyba powinienem...

Po pierwsze: Nie ważne czy tam jest sprężyna czy guma, chodzi tylko o to czy rozpycha względem siebie czy w względem obudowy.
Po drugie: Powyższa różnica jest wyłącznie konstrukcyjna, bo użytkowej nie ma żadnej. W obu przypadkach nakrętki są przesuwane, aż dotkną nitek gwintu na śrubie. Czy z zewnątrz czy z wewnątrz to żadna różnica.
A jak uważasz inaczej, to robisz z siebie debila.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 14 lut 2025, 12:19

atom1477 pisze:
14 lut 2025, 12:09
Czy ja nazwałem Ciebie debilem?
A chyba powinienem...

Po pierwsze: Nie ważne czy tam jest sprężyna czy guma, chodzi tylko o to czy rozpycha względem siebie czy w względem obudowy.
Po drugie: Powyższa różnica jest wyłącznie konstrukcyjna, bo użytkowej nie ma żadnej. W obu przypadkach nakrętki są przesuwane, aż dotkną nitek gwintu na śrubie. Czy z zewnątrz czy z wewnątrz to żadna różnica.
A jak uważasz inaczej, to robisz z siebie debila.
Ewidentnie nie wiesz o czym jest rozmowa, więc pieprzysz głupoty, więc robisz z siebie idiotę.
A teraz jeszcze robisz kolejną gównoburzę, bo musisz postawić na swoim.
A rozmowa jest o obudowie z linku kilka postów wyżej, do której są przykręcone dwie nakrętki, jedna bezpośrednio, druga poprzez podkładkę. W tym układzie śruby pociągowej NIE MA !!!.
Dotarło?

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: WZÓR » 14 lut 2025, 12:33

tuxcnc - mierzysz sobie od czasu do czasu ciśnienie?
Na odległość widać i czuć , że masz za wysokie.

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 14 lut 2025, 12:50

WZÓR pisze:
14 lut 2025, 12:33
tuxcnc - mierzysz sobie od czasu do czasu ciśnienie?
Na odległość widać i czuć , że masz za wysokie.
A co ja mogę na to poradzić, że ten gość tak na mnie działa?
Nie przeczyta, nie zrozumie, a musi się wtrącić i udowadniać za wszelką cenę, że ma zawsze rację...

Co do samych nakrętek i zasady kasowania luzu, to znalazłem swoje zdjęcie z mojej frezarki CNC1310.
Obrazek
To są dwie nakrętki ściągnięte wkrętami.
Tutaj akurat nie ma podkładek pomiędzy nimi, bo wystarczyło je skręcić ze sobą, ale można sobie te podkładki wyobrazić. Siły występujące w tym układzie działają tak, że podkładki rozpychają nakrętki i rozciągają wkręty, na śrubę pociągową może nie działać żadna siła, bo układ można wyregulować tak, że pomiędzy nakrętkami a śrubą pociągową pozostawi się luz. W ogóle kasowanie luzu nie polega na tym, żeby skasować luz (jak mylnie wskazuje nazwa), tylko żeby luz zmniejszyć do akceptowalnej wartości.
I tym to się różni od sprężyny rozpychającej nakrętki na śrubie pociągowej.

atom1477
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: atom1477 » 14 lut 2025, 13:04

tuxcnc pisze:
14 lut 2025, 12:19
A rozmowa jest o obudowie z linku kilka postów wyżej, do której są przykręcone dwie nakrętki, jedna bezpośrednio, druga poprzez podkładkę. W tym układzie śruby pociągowej NIE MA !!!.
Dotarło?
Ok, jeżeli tak stawiasz sprawę to przyznaję Ci rację.
W obudowie z samymi nakrętkami nie ma żadnych oporów ruchu, bo nie ma śruby!
Natomiast w wersji z nakrętkami rozpychanymi sprężyną, mamy też śrubę o którą te nakrętki trą.
Tak więc chylę czoła przez naszym forumowym geniuszem Obrazek

Tylko po co ktoś miałby stosować same nakrętki w obudowie, bez wkręconych w nie śruby, to ja nie wiem...
Ostatnio zmieniony 14 lut 2025, 13:17 przez atom1477, łącznie zmieniany 1 raz.

strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8

Post napisał: strikexp » 14 lut 2025, 13:14

tuxcnc pisze:
14 lut 2025, 12:50
O Ty dobre, u siebie też tak samo mogę zrobić bo te otwory są bardzo głębokie i będzie to siedziało solidnie :mrgreen:
Ja to mechaniczna sierota jestem, sam nie wpadam na takie pomysły :mrgreen:

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: RomanJ4 » 14 lut 2025, 13:20

drzasiek90 pisze:Żadne kasowanie luzu na sprężynkach! Aby to działało, sprężyna musiałaby generować siłę większą niż najwyższa występująca na maszynie w danej osi siła wynikająca z obróbki i przyspieszenia.
Sprężynkę można użyć w drukarce lub innej zabawce.
atom1477 pisze:ponad dwukrotnie wzrastają opory ruchu oraz szybkość zużycia śruby (bo mamy dwukrotnie większą powierzchnię cierną przy tym samym maksymalnym ciśnieniu wywieranym na śrubę).
A dlaczego ponad dwukrotnie? Bo sprężyna powoduje że nacisk jest cały czas. Obie nakrętki trą cały czas z maksymalną siłą.

Pozwolę sobie się z kolegami nie zgodzić, demonizują koledzy wielkość siły odporowej(Fp), i wpływ nacisku sprężyny na zużycie śruby/nakrętki.
Po pierwsze - ugięcie.
Robiłem takie dla nieprodukcyjnych tokarek stołowych Tytan 520, do 700-tki,
Obrazek Obrazek
i jak dotąd użytkownicy nie skarżyli się, żeby pod wpływem siły odporowej Fp (noża od materiału) się uginały. Poprosiłem o zmierzenie na konkretnej maszynie siły potrzebnej do ugięcia zastosowanej sprężyny i cofnięcia noża,
Mam do ciebie małą prośbę: jeśli masz wagę wędkarską (a zakładam, że modelarz może mieć np do hamowni.. spacer.png) czy mógłbyś w wolnej chwili zrobić mały test - jakiej siły trzeba użyć, żeby zadziałała(cofnęła się) sprężyna nakrętki Twoich sanek poprzecznych.
Obrazek
W tym celu do sanek albo imaka nożowego trzeba by od Twojej strony dostawić czujnik zegarowy, wyzerować, by widzieć w którym momencie, przy jakiej sile, sprężyna się ugięła i sanki się przesunęły, a z drugiej strony zahaczyć za imak lub sanki wagę i ciągnąć, na przykład za pomocą dźwigni z kija opartej wolnym końcem o łoże (by mieć lepszą kontrolę nad włożoną siłę ciągnięcia).
wynik:
Zrobiłem pomiar. Wyszło ponad 7kg. Trochę mało miejsca na tym suporcie, ale udało się. Listwę oparłem o "nogę" tokarki...
Obrazek
więc nie jest to jakaś olbrzymia siła która ścierałaby brąz przy obrocie śruby, a wystarczająca by nie ugiąć się pod naciskiem siły odporowej, zwłaszcza przy toczeniu poosiowym Kr=90°(λ=0) gdzie siła odporowa Fp (Fcn) jest naprawdę niewielka w porównaniu z siłą posuwową Ff..
Obrazek
Proporcjonalnie trochę większe siły odporowe Fp wystąpią przy mniejszym kącie przystawienia Kr<90°(λ<90°),
Obrazek
ale też nie przekraczają wartości nacisku sprężyny.
Natomiast przy przecinaniu i tak dośrodkowy posuw promieniowy dopycha nakrętkę do zwojów gwintu śruby, więc sprężyna ugiąć się nie może.

Po drugie - tribologia (zużycie).
Przy toczeniu wzdłużnym, a takich operacji jest większość, śruba sań poprzecznych pozostaje w spoczynku, więc poza statycznym naciskiem obu części nakrętki na zwoje gwintu, tarcie śruba/nakrętka nie występuje w ogóle. Dopiero przy planowaniu lub toczeniu stożków śruba sań poprzecznych się obraca, ale zużycie brązowych nakrętek wcale nie jest przy tym demonicznie wielkie, zwłaszcza, że prędkość obrotowa śruby jest niewielka, a ogólny czas takich operacji w stosunku do toczenia wzdłużnego jest wiele razy krótszy.
A przecież nawet bardzo masywne elementy maszyn opierają się na pionowych śrubach trapezowych (lub podnoszą znaczny ciężar, choćby podnośniki samochodowe, kolumnowe, itd) gdzie nakrętki wytrzymują długi czas eksploatacji.

A po trzecie - działa to w praktyce.

Po czwarte - zaletą jest to, że w całym obszarze ruchu nakrętki luz nie występuje niezależnie od miejscowego zużycia sprężyny, ni nie zmienia się siła obracania śruby.

Faktem jest natomiast, że w obecnych czasach śruby kulowe coraz mocniej wypierają w konstrukcjach obrabiarek śruby ACME i wiążące się z nimi problemy luzów ...
Ostatnio zmieniony 14 lut 2025, 13:30 przez RomanJ4, łącznie zmieniany 2 razy.
pozdrawiam,
Roman

atom1477
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: atom1477 » 14 lut 2025, 13:23

tuxcnc pisze:
I tym to się różni od sprężyny rozpychającej nakrętki na śrubie pociągowej.
Nie, nie na tym, bo strikexp chciał zastosować gumę zamiast sprężyny. Czyli nadał byłby tam element sprężysty (elastyczny).
A że guma to tylko materiał, to nie wiadomo jaką sprężystość miała by mieć ta podkładka z gumy. Większą czy mniejszą niż sprężyna. Nie ma więc żadnej różnicy pomiędzy gumą a sprężyną, dopóki się nie sprecyzuje która z nich ma większą sprężystość. Na zdjęciu dałeś zupełnie inne rozwiązanie niż to o jakim była dyskusja.
Ty tuxcnc po prostu nie czytasz ze zrozumiem postów na które odpisujesz. Tylko jak zwykle robisz gównoburzę bo chcesz żeby wyszło na Twoje.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 14 lut 2025, 13:27

strikexp pisze:
14 lut 2025, 13:14
tuxcnc pisze:
O Ty dobre, u siebie też tak samo mogę zrobić bo te otwory są bardzo głębokie i będzie to siedziało solidnie :mrgreen:
Ja to mechaniczna sierota jestem, sam nie wpadam na takie pomysły :mrgreen:
To jest czysty fuks, że te nakrętki tak do siebie pasują. Formalnie powinna być pomiędzy nimi podkładka ustalająca ich rozsunięcie.
W każdym razie u mnie to się sprawdza (frezarka do PCB i niczego twardszego), więc w tej twojej EDM też powinno działać.
Wracając do twojego pomysłu z gumową podkładką, to będzie to działać o ile guma będzie wystarczająco twarda.
Wbrew temu co pisał forumowy mądrala, łańcuch sił będzie się zamykał w układzie nakrętka-podkładka-nakrętka-wkręty. Czyli siła ściskająca podkładkę może być wielokrotnie większa od sił na śrubie pociągowej.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „CNC podstawy”