MyPlasm CNC - System sterowania przecinarkami plazmowymi
-
PawełCiepłowski
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki

- Posty w temacie: 1
Re: MyPlasm CNC - System sterowania przecinarkami plazmowymi
witam czy można za importowac do myplasm ścieżki z innych programów np sheetcam, fastcam?
-
prokopcio
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)

- Posty w temacie: 71
- Kontakt:
można.
zazwyczaj pasują najprostsze postprocesory dla Mach3_plasma
zazwyczaj pasują najprostsze postprocesory dla Mach3_plasma
-
tszatan
- Specjalista poziom 1 (min. 100)

Cześć, końcu doszedłem do montażu elektroniki, gdzie napotkałem problem > nie wiem jaki podział kroków silnika powinienem wybrać dla servo yaskawa SGMAH, dla których encoder pulses to 2024x4 czyli 8192.
Może ktoś steruje silnikami servo i podzieli się doświadczeniem.
Może ktoś steruje silnikami servo i podzieli się doświadczeniem.
-
prokopcio
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)

- Posty w temacie: 71
- Kontakt:
Ustaw tak aby było ok. 0.02 - 0.005 mm/ impuls.
Wpisując w program poprawną wartość posuwu na 1 obrót podpowie kolorem zielonym optymalny podział kroków.
System został stworzony dla silników krokowych/serwokrokowych i należy "zasymulować" sugerowany podział dla optymalnej pracy systemu ( precyzja vs dynamika/prędkość ).
Wpisując w program poprawną wartość posuwu na 1 obrót podpowie kolorem zielonym optymalny podział kroków.
System został stworzony dla silników krokowych/serwokrokowych i należy "zasymulować" sugerowany podział dla optymalnej pracy systemu ( precyzja vs dynamika/prędkość ).
-
adrian123292
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)

- Posty w temacie: 3
Witam. Mam mały problem i chciał bym się poradzić. Mam plazmę cnc uni-kat Spark 1. Jest tam sterownie strasznie skomplikowane i raz mi to działa a raz nie, do tego obsługa tego jest strasznie upierdliwa i przestarzała. Chcę przerobić to na myPlasm. Silniki na x i y są normalnie krokowe, na osi z niestety jest siłownik liniowy 24v, był sterowany prawdopodobnie przez pwm. Jest opcja żeby to podłączyć pod myplasm? Czy trzeba przerabiać na krokowca?
-
wm56
- Specjalista poziom 1 (min. 100)

Jest opcja. Przerabiałem taka maszynę.adrian123292 pisze: ↑13 sty 2026, 08:07Witam. Mam mały problem i chciał bym się poradzić. Mam plazmę cnc uni-kat Spark 1. Jest tam sterownie strasznie skomplikowane i raz mi to działa a raz nie, do tego obsługa tego jest strasznie upierdliwa i przestarzała. Chcę przerobić to na myPlasm. Silniki na x i y są normalnie krokowe, na osi z niestety jest siłownik liniowy 24v, był sterowany prawdopodobnie przez pwm. Jest opcja żeby to podłączyć pod myplasm? Czy trzeba przerabiać na krokowca?
Zamiast siłownika linowego trzeba wrzucić moduł z silnikiem krokowym. Do tego układ antykolizyjny dla palnika, spiąć wszystko pod My Plasm.
P.s. Mam wszystko co potrzebujesz do przeróbki gdybyś był zainteresowany. PW.
-
adrian123292

Witam. Upaliło mi element po odłączeniu się masy na płytce myplasm. Ma ktoś możliwość sprawdzenia co tam powinno być? Był bym bardzo wdzięczny..

-
adam Fx
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 6
nic tam nie maadrian123292 pisze: Ma ktoś możliwość sprawdzenia co tam powinno być? Był bym bardzo wdzięczny..

Al tu mam zworkę a Ty nie. może Twoja była smd

Dodane 19 minuty 9 sekundy:
ogólnie jak przedzwonie płytkę to gdy dotkne pola z prawej (czerwonym) i wszędzie gdzie dotknę (zielonym) mam przejście

sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk)
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos
-
adrian123292

Dzięki! Wychodzi na to że upaliło tylko ścieżkę. Zrobiłem nową i wszystko hula. Mam jeszcze problem przy cięciu blachy powyżej 5 mm. Strasznie ukosuje, praktycznie jak chce wyciąć otwór to wychodzi takie jajko ze skosami.. Źródło mam Sherman 130 cnc