Zamówilem bezpiecznik c16 do falownika. Ktoś tu coś pisał wcześniej na temat bezpieczników, dopytam ile ich powinno być (przed czym) i jakiej mocy przed danym urządzeniem? Nie wystarczą 2, jeden c16 przed falownikiem i jakiś jeden przed zasilaczem krokowców? Do tych małych zasilaczy też będzie potrzebny bezpiecznik? Jak tak, to jeden na oba łącznie, czy dwa? Zamówiłem jeszcze jeden mały zasilacz mean well 24v, w instrukcji piko cnc piszą, że jeśli chcę mieć izolację galwaniczną, potrzebuję 2 osobne, nie chcę natomiast mieć piko na tym samym zasilaczu na którym jest wentylator, żeby nie powodowało od niego zakłóceń, szczególnie że chyba dołożę jeszcze jeden wiatrak. Zamówię jeszcze na zaś taki na 12v - może do czegoś się kiedyś przyda, choc nie wiem czy bede go motował

Ale w takim wypadku już się robi 6 bezpieczników, a jeszcze na upartego można przed każdym sterownikiem umieścić po jednym i przed płytką. W sumie można ich pozakładać i 10 i 20 i więcej, ale wtedy szyny din nie styknie na wszystko... Więc pytam, ile potrzebuję bezpieczników, przed czym , jakiego typu i po ile amperów?
Kolejna sprawa, w kwestii tych styczników/przekaźników do sterowania zamykaniem obwodów - bo ponoć taki jak mam jest zły - to jakie mam kupić, żeby nie powodowały zakłóceń,? Proszę o konkretne przykłady. W instrukcji od piko jest napisane, że powinny mieć diodę przeciwprzepięciową. Ja do tego mojego dokupiłem taki moduł ochronny z diodą, ale jesli on jest zły mimo wszystko, to proszę o jakiś przykład dobrego przekaźnika, który mi nie będzie wprowadzał zakłóceń, ktory będzie działał na innej zasadzie niż mój stycznik na cewkę 24v dc.
A w ogóle to czy mogę zrobić tak, by jednocześnie móc sterować tymi przekaźnikami zarówo poprzez piko jak i przyciskiem? Chodzi mi o to, czy zamykając obwód zewnętrzym przyciskiem, piko wykryje zmianę stanu przekaźnika i zmieni mi wyświetlony w programie status przykładowo falownika/wrzeciona na włączony?
Dodane 1 godzina 4 minuty 38 sekundy:
Przy okazji zamówiłem 3 bloki ptfix 18x2,5, czarny, niebieski i żółty. Trochę większy ład w przewodach zapanuje tym sposobem a i więcej dodatkowych wyjść na urządzenia peryferyjne. Jeszcze przydałyby się ze 2 rozdzielające prąd DC, do zasilania tych wszystkich przekaźników które tam będę musiał zamontować.
W związku z wysadzaniem korków chcę wstawić tam amperomierz, cyfrowy czy analogowy lepszy? Przedział do 20A wystarczy, czy więcej, co by pokazywało chwilowe wahania? Cenowo kosztują podobnie, kwestia który wybrać.
Musiałem ponadto zamówić dłuższy przewód do falownika. Niestety, ten który mam okazał się być na styk. Zamienię wtedy dławnicę na gniazdo 4 pinowe (też już kupione). Prowadnik kabli także okazał się być ciut za mały po złożeniu wszystkiego do kupy, w tym przewodów wodnych dla wrzeciona. A jeszcze wężyk z chłodziwem dojdą i 2 kable na krańcówki, będzie ciężko...
Kto pyta, nie błądzi.