Frezarka 3824 - krok po kroku.

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
Rafalgl
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 153
Posty: 395
Rejestracja: 24 gru 2020, 01:43

Frezarka 3824 - krok po kroku.

#1

Post napisał: Rafalgl » 22 lis 2022, 08:49

Zakładam osobny wątek dla mojej mini frezarki. Miało być lekkie upgrade 3018, lecz wygląda na to, że powstanie zupełnie nowa maszyna. Konstrukcja oparta na profilach v-slot, głównie c-beam i prowadnicach hiwin, docelowo z ruchomym stołem. W głowie mam póki co ogólny zarys, plan jest taki, by wycisnąć z tych profili jak najwięcej, trochę kosztem obszaru roboczego niestety. Co z tego wyjdzie i ile to uciągnie, przekonamy się gdy skończę. Jak na razie jestem w trakcie budowy bramy i kompletowania kolejnych części. Oto pierwsze foto: Obrazek Będę wdzięczny za opinie i wskazówki, tudzież zwrócenie uwagi na błędy w konstrukcji.




Autor tematu
Rafalgl
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 153
Posty: 395
Rejestracja: 24 gru 2020, 01:43

Re: Frezarka 3824 - krok po kroku.

#2

Post napisał: Rafalgl » 22 lis 2022, 19:23

Ile powinno być prześwitu między kolumnami a stołem teowym? Czy wystarczy minimalny 5 mm, czy zrobić 1 cm? Zamówiłem profil na stół 240x400 i myślę czy go skrócić o 1 czy 2 cm. Skłaniam się raczej ku drugiej opcji, będzie łatwiej zakładać łapy, gdy stół będzie schowany. Tymczasem wjechał profil c-beam 25cm na oś Z, co da mi jakieś 125 mm skoku roboczego.

Co myślicie o płycie MDF na stół? Zauważyłem, że niektórzy montują płytę otworową z MDF z nagwintowanymi tulejami dla ochrony stołu. Czy to jednak nie zmniejszy sztywności i precyzji? Obawiam się trochę, czy obrabiane elementy aluminiowe/mosiężne nie będą się wrzynały w mdf.


Autor tematu
Rafalgl
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 153
Posty: 395
Rejestracja: 24 gru 2020, 01:43

Re: Frezarka 3824 - krok po kroku.

#3

Post napisał: Rafalgl » 23 lis 2022, 15:48

Zamówiłem wrzeciono 2,2kw 3fazowe oraz 3 silniki Nema23 1.5 A o mocy 1NM. Jaki polecacie niedrogi sterownik GRBL który to obsłuży, plus:
- krańcówki,
- 4 oś
- sondę wysokości narzędzia
Opcjonalnie:
- sondę - wykrywacz krawędzi
- wył. awaryjny
- sterowanie natryskiem chłodziwa
- 5 oś
- sterowanie centralnym smarowaniem
- sterowanie ręczne

Dodam, że najlepiej jakby był to jeden, kompletny BOX, gdzie tylko trzeba wpiąć wtyczki i zadziała, średnio znam się na elektronice. Zapytam jeszcze, czy jest możliwość zamontować coś a la DRO do CNC, które będzie kontrolować czy maszyna nie gubi kroków.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 43
Posty: 6656
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Frezarka 3824 - krok po kroku.

#4

Post napisał: tuxcnc » 23 lis 2022, 16:31

Rafalgl pisze:
23 lis 2022, 15:48
silniki Nema23 1.5 A o mocy 1NM. Jaki polecacie niedrogi sterownik GRBL który to obsłuży
Jesteś tak odporny na wiedzę, że już dawno straciłem ochotę żeby Ci cokolwiek tłumaczyć...
Jednak to jest publiczne forum, ludzie to czytają, więc nie można pozostawić tak głupich pomysłów bez komentarza.
Jeżeli silnik przy tej samej prędkości oddaje dwa razy większy moment, to przy tym samym prądzie potrzebuje dwa razy większego napięcia, co wynika wprost z zasady zachowania energii.
Albo przy tym samym napięciu będzie się kręcił dwa razy wolniej...
Dlatego, przy napędach na śrubach, do stepsticków nie podłącza się tak mocnych silników, bo działać co prawda będzie, ale zanim wrzeciono przejedzie przez stół, to operatora trafi szlag...
Silnik 1Nm/1,5A nadaje się do pasków albo listew zębatych.
Przy napędach na śrubach czym większy prąd silnika tym lepiej, a najlepiej sprawdzają się silniki ośmioprzewodowe w połączeniu równoległym. Co prawda "duże" sterowniki dużo kosztują, ale tego się nie przeskoczy. Jak kogoś nie stać, to niech poszuka tańszego hobby...


Autor tematu
Rafalgl
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 153
Posty: 395
Rejestracja: 24 gru 2020, 01:43

Re: Frezarka 3824 - krok po kroku.

#5

Post napisał: Rafalgl » 23 lis 2022, 17:13

A jeśli kupię do nich sterownik na 3 ampery? To co, spalą się?

Mogę jeszcze zmienić zamówienie. Znalazłem np. silnik 2.8 A o podobnym momencie (1,26). Będzie ok?
Ostatnio zmieniony 23 lis 2022, 17:39 przez Rafalgl, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 43
Posty: 6656
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Frezarka 3824 - krok po kroku.

#6

Post napisał: tuxcnc » 23 lis 2022, 17:28

Rafalgl pisze:
23 lis 2022, 17:13
A jeśli kupię do nich sterownik na 3 ampery?
Do sterownika na 3 ampery podłącza się silniki na 3 ampery...
Jeżeli w uzwojeniach silnika nominalnie 1,5 A wymusisz prąd 3 A, to będzie się niemiłosiernie grzał, a może nawet się spali.
Takie numery robi się co prawda w serwokrokowcach, ale tam przeciąża się uzwojenia tylko chwilowo.
W ogóle to wrzeciono 2,2 kW waży kilka kilogramów i warto dać silniki 2 do 3 Nm.


Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 49
Posty: 3615
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: Frezarka 3824 - krok po kroku.

#7

Post napisał: Steryd » 23 lis 2022, 17:36

To spalisz silniki.
Tux trochę przesadza. Fakt przy sterowaniu stepsickami będzie to kiepskie, ale jak kupisz sterowniki zewnętrzne, to już coś uciągnie tylko nie będzie śmigać przez cały stół, ale frezarka nie jest od jeżdżenia w powietrzu przez cały stół.

Z kolei przy paskach, czy listwach to te silniki nie mają siły żeby frezować, tylko ewentualnie przepychać powietrze, jak przy zabawkach laserowych , czy drukarkach 3D
Można?
Morzna!!!


Autor tematu
Rafalgl
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 153
Posty: 395
Rejestracja: 24 gru 2020, 01:43

Re: Frezarka 3824 - krok po kroku.

#8

Post napisał: Rafalgl » 23 lis 2022, 17:46

Napisałem do sprzedawcy z prośbą o wymianę na silnik 2.8A. O dziwo nawet chyba był tańszy. Mam nadzieję że obejdzie się bez zbędnych formalności i wymiana pójdzie sprawnie. Na mocniejszy mnie już nie stać, chyba że z aliexpress ale jak mam 3 miesiące czekać to ...

Ponawiam więc pytanie o sterownik do nich - jaki będzie najtańszy i w miarę prosty w obsłudze? Najbardziej mi na tej 4 osi zależy, krańcówkach i sondzie. Jeszcze przypomniało mi się o laserze z 3018 - jest jaki jest ale szkoda by się kurzył, fajnie jeśli też podejdzie...


skmskm
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 8
Posty: 266
Rejestracja: 15 lis 2014, 20:21
Lokalizacja: Gliwice

Re: Frezarka 3824 - krok po kroku.

#9

Post napisał: skmskm » 23 lis 2022, 17:55

Ja bym się nie martwił o te silniki tuxcnc.
On tam nie ma miejsca na śruby kulowe te profile mają 40x80mm 40x(20+wymiar prowadnic)mm przerwy nie wystarczy na obudowę nakrętki 1605(53x40mm).
Ja bym zmienił wrzeciono na jakieś 500W DC.


Autor tematu
Rafalgl
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 153
Posty: 395
Rejestracja: 24 gru 2020, 01:43

Re: Frezarka 3824 - krok po kroku.

#10

Post napisał: Rafalgl » 23 lis 2022, 18:37

Czy jak kupie 3 takie to będzie ok? https://a llegro.pl/oferta/sterownik-silnika-krokowego-tb6600-cnc-0-5a-4-0a-12854026110
Sorry, że tak pytam ale elektronika to wybitnie nie mój dział. Rozumiem że mam kupić płytkę na 42V do nich? Jaką?

Wrzucę przyszłościowo śruby kulowe 12, a na oś Y nawet 16, ale nie chcę kupować za pół roku drugiego wrzeciona. Ale tak jak mówisz, póki co nie ma miejsca, nim je założe, muszę wyfrezować sobie precyzyjnie jakieś nowe płyty i elementy mocujące które tam wejdą. Tudzież pomyśleć nad innym rozwiązaniem. Ale cokolwiek nie zrobię, do tego przyda mi sprawna frezarka CNC. Śruby trapezowe natomiast zawsze się kiedyś do czego przydadzą w domowym warsztacie, więc kasa nie pójdzie na marne, przerobię je na jakieś dociski do stołu, imadła np. albo zbuduję na nich drukarkę 3D :wink: . A swoją drogą dlaczego do śrub trapezowych wrzeciono ma być słabsze? Chodzi wyłącznie o jego ciężar i o to, że szybciej powstaną luzy na nakrętce?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”