Frezarka do stali z samych profili v-slot
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 21
Re: Frezarka do stali z samych profili v-slot
Nie ukrywam że jestem lekko zdezorientowany. Z jednej strony na YouTube pełno filmów gdzie podrasowanym 3018 spokojnie tną alu, z drugiej frezarki z blachy i aluminium na zwykłym wałku podpartym za 8 tys na allegro. A co mają powiedzieć ci którzy robią porządne maszyny ze zwykłej sklejki? Profile są o tyle fajne, że jak będę niezadowolony, to odkręcam i wymiana na grubszy, dalej źle - dodatkowe wzmocnienia itd...z takiego założenia wychodzę. Można je nawet uzbroić prętami i zalać piaskiem z żywicą. Stali nie pospawam bo nie umiem. Poskrecać mogę ale to wyjdzie na to samo co poskręcane profile alu, konstrukcja jest tak mocna jak jej najsłabszy punkt, w tym wypadku śruby i kątowniki czyż nie? Każdy profil alu też można przeliczyć na równoważnej wytrzymałości profil stalowy, swoją drogą z chęcią bym zobaczył taką tabelkę.
Dodane 2 godziny 29 minuty 10 sekundy:
Ok... Rozważajac nad stalowa konstrukcją wpadłem jeszcze na pewien pomysł - dwa dwuteowniki długie na 60cm i ok 15 cm wysokie dam równolegle do siebie. Oba końce ich podstaw z obu stron od spodu połączę prostopadłymi do nich 2cm grubości stalowymi płaskownikami szerokimi na jakieś 10cm i długimi także na 60cm . Pośrodku zostanie tym sposobem miejsce na stół teowy. Na górę tych dwuteowników pośrodku dam prowadnice (oś y), a na to bramę z dwóch skręconych jeden nad drugim profili kwadratowych o wymiarach 10x10 (oś x). Zaś oś Z wyfrezuję z kawałka dużego ceownika wysokiego na 20cm. Chyba najprostsze co mi przychodzi do głowy. Czy to zda egzamin?
Dodane 2 godziny 29 minuty 10 sekundy:
Ok... Rozważajac nad stalowa konstrukcją wpadłem jeszcze na pewien pomysł - dwa dwuteowniki długie na 60cm i ok 15 cm wysokie dam równolegle do siebie. Oba końce ich podstaw z obu stron od spodu połączę prostopadłymi do nich 2cm grubości stalowymi płaskownikami szerokimi na jakieś 10cm i długimi także na 60cm . Pośrodku zostanie tym sposobem miejsce na stół teowy. Na górę tych dwuteowników pośrodku dam prowadnice (oś y), a na to bramę z dwóch skręconych jeden nad drugim profili kwadratowych o wymiarach 10x10 (oś x). Zaś oś Z wyfrezuję z kawałka dużego ceownika wysokiego na 20cm. Chyba najprostsze co mi przychodzi do głowy. Czy to zda egzamin?
Kto pyta, nie błądzi.
-
Tylko że w mojej nie robiłem żadnych przeróbek. Uginają się w niej te cienkie wałki oraz plastikowe wrzeciono, to jest główny problem. Ale pamiętam, że swego czasu nawet tu na forum ktoś wymienił je na hiwiny, plastik wymienił na aluminiowe płaskowniki i przyniosło to dużą poprawę. Wcale bym się nie zdziwił jakby udało się tym zebrać mosiądz czy nawet alu. Plus, że jest mała, a to jednak zwiększa jej sztywność.
Kto pyta, nie błądzi.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 9
Też mam 3018 i też się nad tym zastanawiałem.
Niestety, po dokładnej analizie, doszedłem do wniosku, że "przeróbka" musiałaby polegać na wymianie wszystkiego, więc nie ma sensu.
Mam też taką:

W aluminium daje radę, ale szału nie ma...
Taką też mam:

Wygląda podobnie, ale rozmiar czyni różnicę - na tej aluminium nawet nie spróbuję, bo stół daje się ugiąć naciskając palcem, dokładnie tego się spodziewałem i kupiłem ją wyłącznie do drewna i plastiku...
Tutaj też sobie zajrzyj frezarka-v3-t117826.html, nie to żebym polecał, ale zapytaj autora czemu takiego grzmota zmajstrował zamiast przerobić 3018...
Może coś Ci się wtedy rozjaśni...
-
Fajna, szkoda tylko że trzeba do takiej konstrukcji umieć spawać. Ostatnio próbowałem moim fluxem pospawać wykruszony narożnik kowadła. Drut rozpryskiwał mi się na kulki i przyklejał, zamiast wtapiać się wgłąb stali. Musiałem zrezygnować. Spawanie odpada, zwyczajnie nie umiem tego zrobić. Jak mi ktoś wskaże, gdzie dostanę gotowe stalowe elemeny konstrukcyjne, to z chęcią skorzystam. Póki co nigdzie nic takiego nie znalazłem.
Kto pyta, nie błądzi.
-
To się jeszcze okaże. A obie frezarki które pokazałeś mają ruchomą bramę, co znacząco zmniejsza sztywność konstrukcji. Moja będzie nieruchoma, przykręcona po dwie płyty i 4 kątowniki na słupek. Dodatkowo zaleję kolumny i c beam epoxy z piaskiem i będą weń wstawione stalowe pręty zbrojeniowe.
Dodane 1 godzina 40 minuty 9 sekundy:
Btw. Skąd wziąłeś to, że staliwo jest niespawalne? Nie znam się na spawaniu, ale wszędzie piszą że się da.
Dodane 1 godzina 40 minuty 9 sekundy:
Btw. Skąd wziąłeś to, że staliwo jest niespawalne? Nie znam się na spawaniu, ale wszędzie piszą że się da.
Kto pyta, nie błądzi.
-
Ok. Zamówiłem formatkę s355 100x600x20 na oś X. C Beam i mgn15 wykorzystam w przyszłości na oś Z dużej frezarki do drewna. Ale nadal nie wiem z czego wykonam i jak przymocuję to do reszty bramy.
Kto pyta, nie błądzi.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 10
Możesz dać profile kwadratowe 80x80x4mm,taki odcinek 500mm ma sztywność 27624.847656N/mm sztuka.
przy 60x60x4 masz: 11711.409180N/mm.
Twój płaskownik co podałeś ma około 24988.843750N/mm sztywności(oś obciążenia z przodu).
Przy budowie swojej zrobiłem program do obliczania sztywności belek(tylko proste obiekty obsługuje).
Połączenia możesz wzmocnić kątownikami 80x80...