Frezarka do stali z samych profili v-slot
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 21
Frezarka do stali z samych profili v-slot
Zamierzam zbudować frezarke do stali opartą wyłącznie o profile v slot i c-beam. Oczywiście osie na prowadnicach (mgn15). Konstrukcja z ruchomym stołem. Jaki obszar roboczy uda mi się wycisnąć bez utraty sztywności, przy założeniu że do konstrukcji użyję profili 4040, natomiast osie będą oparte na profilach c-beam?
Kto pyta, nie błądzi.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 10
Re: Frezarka do stali z samych profili v-slot
A ja dopisze że mgn15 nie nadają się do frezarek(tylko do hobbystycznych
).
W podobnej cenie dorwiesz hgr20 o wiele lepsze(lepiej pasują do śrub kulowych...).
Co do ramy to możesz zbudować ramę z profili stalowych np:

W podobnej cenie dorwiesz hgr20 o wiele lepsze(lepiej pasują do śrub kulowych...).
Co do ramy to możesz zbudować ramę z profili stalowych np:
-
Może i 2 lata ale miałem jakieś 1,5 roku przrtwy. A co dokładnie jest nie tak z tymi prowadnicami, że nie nadają się do frezarek? Według podanych przez producenta danych, większe profile mają całkiem przyzwoite parametry a najwięcej zależy od połączeń. Widziałem dużo projektów frezarek opartych na profilach V-slot które jakoś dawały radę w stali z niedużymi frezami przy niskich prędkościach posuwu. I to jest docelowe założenie - gdy już będę miał możliwość precyzyjnego przycięcia stali, frezarka "sama się ulepszy" o stalowe elementy w celu uzyskania lepszych parametrów uźytkowych, mozliwości frezowania większych średnic, większej dokladności itd. Przewiduję też uzbrojenie konstrukcji w przyszłości.
Kto pyta, nie błądzi.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 10
W statystykach MGN15/HGR15 masz siły skręcające które potrafią znieść dane wózki.
mgn15 - 46N(podają w Kg przeliczone)
hgr15 - 0.12kN
Na obciążenie dynamiczne nie patrz, w frezarkach gdy frez zbliża się do materiału materiał go odpycha, siła oddziałuje na wózki z dźwignią która próbuje je zerwać z prowadnic.
mgn15 - 46N(podają w Kg przeliczone)
hgr15 - 0.12kN
Na obciążenie dynamiczne nie patrz, w frezarkach gdy frez zbliża się do materiału materiał go odpycha, siła oddziałuje na wózki z dźwignią która próbuje je zerwać z prowadnic.
-
Mam na razie 2 takie prowadnice. Kupiłem z uwagi na dedykowana do nich c Beam gantry plate. Na którą os w takim razie je dać, żeby te siły najmniej dały im się we znaki?
Kto pyta, nie błądzi.