Frezarka FWA 41M - Retrofit CNC

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 27
Kontakt:

Re: Frezarka FWA 41M - Retrofit CNC

Post napisał: kamar » 27 sty 2022, 05:50

Zienek pisze:
26 sty 2022, 12:07
Większe kulki w mniejszej ilości niekoniecznie są lepsze niż więcej drobizny.
A nawet wprost przeciwnie :)

Autor tematu
rezolutnydaniel
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 30

Post napisał: rezolutnydaniel » 27 sty 2022, 17:03

Panowie czy warto przepłacać ? Przedstawiam rodzaje kół paskow zębatych dostępnych w jednym z najbardziej popularnych sklepów.

Obrazek

nivr1
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 9

Post napisał: nivr1 » 27 sty 2022, 18:03

Steryd pisze:
23 sty 2022, 21:17
No wybacz, ale to raczej Ty podpadasz pod wyznawcę linuxcnc ;)
Na pewno tym się da osiągnąć każdy cel na miarę potrzeb amatorskich maszyn, ale do rozwiązań przemyslowych mu daleko, mimo, że mozna do tego podpiąć najnowszy, najszybszy procesor i kartę graficzną i co tam jeszcze, ale tutaj częstotliwość taktowania, czy ilość megapixli nie ma znaczenia.

Sory jeśli obrażam uczucia religijne co niektórych, ale bardzo mi z tego powodu wszystko jedno 8)
Ja robię przemysłowo na starych grzmotach w machu(160 godzin obróbki non stop, na trzech maszynach - średnio 3200 odpaleń programu miesięcznie na każdą maszynę, czyli w jednym pomieszczeniu 9600 razy każda frezarka jest uruchomiona). Jakoś nie zauważyłem by sprawiały więcej problemów niz chociażby hurco. Centrum dowodzenia w każdej z nich to używany PC za 300 zł z allegro, importowany z jakiegoś biura z Włoch 😉. Powiedzialbym, że są nawet lepsze do zastosowania przemysłowego, bo jak coś się popsuje to biorę i naprawiam w jeden dzień, a do profesjonalnego urządzenia musi wpaść ekipa co za przyjazd sobie liczy 10 zł od kilometra w jedną stronę jeżeli chcę mieć gwarancję 😃.

Dodane 11 minuty 3 sekundy:
A nie sorry, jedna wada jest. Koła zębate są dość głośne, ale jak już je zajadę za kolejne 30 lat to przeniose napęd nad główkę 🙂

MarioMAX
Posty w temacie: 2

Post napisał: MarioMAX » 28 sty 2022, 14:14

nivr1 pisze:
27 sty 2022, 18:03
Steryd pisze:
Na pewno tym się da osiągnąć każdy cel na miarę potrzeb amatorskich maszyn, ale do rozwiązań przemyslowych mu daleko, mimo, że mozna do tego podpiąć najnowszy, najszybszy procesor i kartę graficzną i co tam jeszcze, ale tutaj częstotliwość taktowania, czy ilość megapixli nie ma znaczenia.

Sory jeśli obrażam uczucia religijne co niektórych, ale bardzo mi z tego powodu wszystko jedno 8)
Ja robię przemysłowo na starych grzmotach w machu(160 godzin obróbki non stop, na trzech maszynach - średnio 3200 odpaleń programu miesięcznie na każdą maszynę, czyli w jednym pomieszczeniu 9600 razy każda frezarka jest uruchomiona). Jakoś nie zauważyłem by sprawiały więcej problemów niz chociażby hurco. Centrum dowodzenia w każdej z nich to używany PC za 300 zł z allegro, importowany z jakiegoś biura z Włoch 😉. Powiedzialbym, że są nawet lepsze do zastosowania przemysłowego, bo jak coś się popsuje to biorę i naprawiam w jeden dzień, a do profesjonalnego urządzenia musi wpaść ekipa co za przyjazd sobie liczy 10 zł od kilometra w jedną stronę jeżeli chcę mieć gwarancję 😃.

A nie sorry, jedna wada jest. Koła zębate są dość głośne, ale jak już je zajadę za kolejne 30 lat to przeniose napęd nad główkę 🙂
A masz ATC? Nie wyobrażam sobie maszyny bez magazynu, przecież stary Haas kosztuje ok 50netto, więc pewnie podobnie jak przeróbka na CNC.

nivr1
Posty w temacie: 9

Post napisał: nivr1 » 28 sty 2022, 14:32

MarioMAX pisze:
28 sty 2022, 14:14
nivr1 pisze:
27 sty 2022, 18:03
Steryd pisze:

A masz ATC? Nie wyobrażam sobie maszyny bez magazynu, przecież stary Haas kosztuje ok 50netto, więc pewnie podobnie jak przeróbka na CNC.
Nie nie mam. Jak bym potrzebował to bym zrobił magazyn. A taki hass vf3 nie dawał sobie niestety rady z tą robota na dłuższą metę🙂

MarioMAX

Post napisał: MarioMAX » 28 sty 2022, 14:35

A masz może zdjęcie twoich maszyn, zaciekawiłeś mnie strasznie, a uwielbiam stare maszyny. Prawda żaden Haas na prowadnicach nie zastąpi grzmota na jaskółczym ogonie, i jazdy głowicami po 10mm na niskich obrotach.

ak47
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)

Post napisał: ak47 » 28 sty 2022, 16:32

To ja może dopiszę swoje kilka linijek. Mamy na hali frezarki z heidenhein 350 czyli takim starszym (rok budowy maszyn okolice 1990). Nie widziałem, żeby mieli problem ze zrobieniem czegoś natomiast widziałem, że niektóre programy, które były astronomicznie wielkie (coś ponad 30 000 linijek kodu) trzeba było wykonywać z podłączonego PCta bo maszyna nie łykała do swojej pamięci tak dużego kodu. Wiem też co dzieje się jak pada sterownik. Rachunek na 1/3 wartości maszyny. Jeśli startujesz firmę to na pewno nie masz ochoty kupować maszyny, która za tydzień się wyłoży, a że zaczynasz to najczęściej masz tą jedną maszynę raptem. Mach czy linux sprawiają, że za ułamek ceny możesz zaczynać działać. Można sobie klepać, że nie ma tej precyzji ale też przerabia się stare grzmoty i jak uzyskuje się precyzję do 0.01 czy nawet 0.02mm to jest święto...eee... freza ? Często wam się zdarza, że wszystko ma być zrobione do sety ? bo ja znam firmę, która dorabia matryce do robienia chrupek dla psów i kotów. Na hali same maszyny po kilkaset tysięcy, a robią detale, na których tolerancją jest +- 0.1 Nie wiem czy piesek by zauważył, że matrycę na chrupki zrobili w zawszonym linuxie, a nie ultraprecyzyjnym Heidenheinie.

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7

Post napisał: IMPULS3 » 28 sty 2022, 16:55

ak47 pisze:Wiem też co dzieje się jak pada sterownik. Rachunek na 1/3 wartości maszyny.

I to jest główny powód dla którego ja też przerabiam to co mam. W pewnym zakresie nie mam zwiazanych rąk jeśli coś sie zepsuje to zakładam to co mi wpadnie w ręce. I plusem jest też wizualizacja ruchów jakie maszyna ma wykonać.

atom1477
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: atom1477 » 28 sty 2022, 19:55

maciek95k pisze:
26 sty 2022, 20:48
Tak i nie. Nakrętka o skoku 10mm ma dwa razy większą długość (w przybliżeniu) i prawie dwa razy większe maksymalne obciążenia (patrząc na katalogi producenta).
Czyli 2 razy większa długość, a tylko "prawie" 2 razy większe obciążenia?
No to mniejszy skok ma większą wytrzymałość. Tylko musiałby mieć tak samo długie nakrętki, a nie o połowę krótsze.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 28 sty 2022, 20:46

atom1477 pisze:
28 sty 2022, 19:55
No to mniejszy skok ma większą wytrzymałość. Tylko musiałby mieć tak samo długie nakrętki, a nie o połowę krótsze.
To jest trochę inaczej.
Jeden obieg kulek ma długość skoku gwintu, ale dwa razy większy skok nie przekłada się na dwa razy więcej kulek.
Do tego nie można robić zbyt wielu zwojów na jeden obieg, bo rosną opory, bo w nakrętce kulowej nie ma koszyka i kulki trą o siebie.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”