A nawet wprost przeciwnie

Ja robię przemysłowo na starych grzmotach w machu(160 godzin obróbki non stop, na trzech maszynach - średnio 3200 odpaleń programu miesięcznie na każdą maszynę, czyli w jednym pomieszczeniu 9600 razy każda frezarka jest uruchomiona). Jakoś nie zauważyłem by sprawiały więcej problemów niz chociażby hurco. Centrum dowodzenia w każdej z nich to używany PC za 300 zł z allegro, importowany z jakiegoś biura z WłochSteryd pisze: ↑23 sty 2022, 21:17No wybacz, ale to raczej Ty podpadasz pod wyznawcę linuxcnc![]()
Na pewno tym się da osiągnąć każdy cel na miarę potrzeb amatorskich maszyn, ale do rozwiązań przemyslowych mu daleko, mimo, że mozna do tego podpiąć najnowszy, najszybszy procesor i kartę graficzną i co tam jeszcze, ale tutaj częstotliwość taktowania, czy ilość megapixli nie ma znaczenia.
Sory jeśli obrażam uczucia religijne co niektórych, ale bardzo mi z tego powodu wszystko jedno![]()
A masz ATC? Nie wyobrażam sobie maszyny bez magazynu, przecież stary Haas kosztuje ok 50netto, więc pewnie podobnie jak przeróbka na CNC.nivr1 pisze: ↑27 sty 2022, 18:03Ja robię przemysłowo na starych grzmotach w machu(160 godzin obróbki non stop, na trzech maszynach - średnio 3200 odpaleń programu miesięcznie na każdą maszynę, czyli w jednym pomieszczeniu 9600 razy każda frezarka jest uruchomiona). Jakoś nie zauważyłem by sprawiały więcej problemów niz chociażby hurco. Centrum dowodzenia w każdej z nich to używany PC za 300 zł z allegro, importowany z jakiegoś biura z WłochSteryd pisze: ↑23 sty 2022, 21:17No wybacz, ale to raczej Ty podpadasz pod wyznawcę linuxcnc![]()
Na pewno tym się da osiągnąć każdy cel na miarę potrzeb amatorskich maszyn, ale do rozwiązań przemyslowych mu daleko, mimo, że mozna do tego podpiąć najnowszy, najszybszy procesor i kartę graficzną i co tam jeszcze, ale tutaj częstotliwość taktowania, czy ilość megapixli nie ma znaczenia.
Sory jeśli obrażam uczucia religijne co niektórych, ale bardzo mi z tego powodu wszystko jedno![]()
. Powiedzialbym, że są nawet lepsze do zastosowania przemysłowego, bo jak coś się popsuje to biorę i naprawiam w jeden dzień, a do profesjonalnego urządzenia musi wpaść ekipa co za przyjazd sobie liczy 10 zł od kilometra w jedną stronę jeżeli chcę mieć gwarancję
.
Dodane 11 minuty 3 sekundy:
A nie sorry, jedna wada jest. Koła zębate są dość głośne, ale jak już je zajadę za kolejne 30 lat to przeniose napęd nad główkę![]()
Nie nie mam. Jak bym potrzebował to bym zrobił magazyn. A taki hass vf3 nie dawał sobie niestety rady z tą robota na dłuższą metęMarioMAX pisze: ↑28 sty 2022, 14:14A masz ATC? Nie wyobrażam sobie maszyny bez magazynu, przecież stary Haas kosztuje ok 50netto, więc pewnie podobnie jak przeróbka na CNC.nivr1 pisze: ↑27 sty 2022, 18:03Ja robię przemysłowo na starych grzmotach w machu(160 godzin obróbki non stop, na trzech maszynach - średnio 3200 odpaleń programu miesięcznie na każdą maszynę, czyli w jednym pomieszczeniu 9600 razy każda frezarka jest uruchomiona). Jakoś nie zauważyłem by sprawiały więcej problemów niz chociażby hurco. Centrum dowodzenia w każdej z nich to używany PC za 300 zł z allegro, importowany z jakiegoś biura z WłochSteryd pisze: ↑23 sty 2022, 21:17No wybacz, ale to raczej Ty podpadasz pod wyznawcę linuxcnc![]()
. Powiedzialbym, że są nawet lepsze do zastosowania przemysłowego, bo jak coś się popsuje to biorę i naprawiam w jeden dzień, a do profesjonalnego urządzenia musi wpaść ekipa co za przyjazd sobie liczy 10 zł od kilometra w jedną stronę jeżeli chcę mieć gwarancję
.
Dodane 11 minuty 3 sekundy:
A nie sorry, jedna wada jest. Koła zębate są dość głośne, ale jak już je zajadę za kolejne 30 lat to przeniose napęd nad główkę![]()
ak47 pisze:Wiem też co dzieje się jak pada sterownik. Rachunek na 1/3 wartości maszyny.
Czyli 2 razy większa długość, a tylko "prawie" 2 razy większe obciążenia?
To jest trochę inaczej.