Z forum korzystałem już wczesniej wiele razy, ale pierwszy raz cokolwiek tutaj udostępniam.
Po samodzielnej budowie stołu wypalarki plazmowej CNC, zainspirowany postami głównie Kamara postanowiłem wziąć się za przeróbkę frezarki. Poczcziwa FWA41M o polu robocze 1070 X 380 x 440.
Przeróbka zakłada wymianę śrub na kulowe fi 32 mm wraz z pojedynczymi nakrętkami ( prawdopodobnie Hiwin ) Serwokrokowce przyjechaly z chin ( takie same zastosowałem do plotera ) 12,5 nm z wbudowanymi enkoderami. Jest tutaj dużo fanów Linuxa natomiast ja Ploter zrobiłem na Machu i tutaj również zacznę od tego. Frezarka jest podobna do 4FYA, która przerabiał Kamar.
Największym problemem najprawdopodobniej będzie wymiana śruby z i zamontowanie silnika z kołami pasowymi. Wewnątrz korpusu stołu nie ma kompletnie miejsca, wszystko jest zabudowane i najprawdopodobniej będzie trzeba coś powycinać. Ciężar nie powinien odgrywać roli, ponieważ frezarka jest wyposażona w hydraulikę. ( Utrzymuje ciśnienie w siłownikach pomagając w podnoszeniu stołu ). Wrzucam zdjęcia z początków demontażu. Może macie jakiś pomysł co do napędu Z ?.