budowa cnc na podstawie mini frezarki
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 10
Re: budowa cnc na podstawie mini frezarki
Dla mnie mechanika jest ważna , już wiem jak można być niezadowolonym z efektów pracy bo maszyna posiada nadmierny luz na poszczególnych osiach . Ja potrzebuję grawerki i wykonywane literki to min 2 mm może mniej jak się uda. Narzędzie to frez grawerski typu V stopka 0,1 lub diament nieobrotowy / rycie . Wiem też że trudno jest dopracować maszynę która posiada trapezowe prowadnice . Widziałem jednak takie maszyny więc postaram się i ja coś zrobić . Wymienię kliny regulacyjne /ślizgowe ze stalowych na mosiężne .
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 25
zmienię motor i wrzeciono, to spróbuję
a jak nie uciągnie, to poczeka na lepsze czasy, bo już mi się w głowie tli pomysł na budowę większej "maszynki", ale to później. najpierw jak pisałem wcześniej-muszę się zaznajomić z tech. cnc (bo zielony jestem) i złapać bakcyla
-
Jeżeli myślicie o frezie grawerskim typ V 90* stopce 0,1 czy nawet 0,2 to twoja maszyna by pociągnęła przy zagłębieniu 0,1 i następne 0,1. W mojej jest silnik 150 W z przełożeniem ( nie znam stosunku ) i dawało radę w wielu materiałach frezować ( nie wielki posuw ,ani zagłębienie) frez mocowałem 6 mm , To nie maszyna produkcyjna i wspomnianym już chyba wiórem ( Kolesowa ) nie pojedzie , Mam nadzieję , że w grawerce da radę . Jeszcze sprawdzę sposób przeniesienia napędu ( z silnika na wrzeciono ) pas czy koła ale to zawsze można przerobić . Jak kolego będziesz budował większą to jak nie sprzedam to oferuję cnc 3040 którą wystawiłem na OLX.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 7
- Kontakt:
W twardym aluminium PA9 frezowałem z prędkością 360 mm/s przy Ap 6 mm, Ae 1.2 mm. Frez 4 mm włożony do oryginalnego uchwytu z dorobiona tuleją.
ulepszona-konwersja-cnc-proxxon-mf70-t1 ... ml#p728006
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 25
I szło to jakos?TOP67 pisze: ↑18 lis 2021, 10:35W twardym aluminium PA9 frezowałem z prędkością 360 mm/s przy Ap 6 mm, Ae 1.2 mm. Frez 4 mm włożony do oryginalnego uchwytu z dorobiona tuleją.
zaglądałem na Pana post o ulepszeniu mf70, w sumie podpatrzyłem tam kilka rzeczy tj, przesunięcie stołu i mocowanie silnika 775
Dodane 4 minuty 45 sekundy:
właśnie zakupiłem kable i można zacząć podłączać. ceny tutaj są zaporowe, bo za wszystko zapłaciłem 26 euro
-
A jak kleiło to kropelka denaturatu może by pomogło, no nafta to zapach ale nafta zapachowa , ja pilniki zwilżam naftą lub denaturatem jak alu piłuję .
-
Ooo ! Kuź.....a . To z czego wy tam drynki robicie ?
To pewnie dostaniesz odrobinę chłodziwa elektrowrzecion w firmach które obrabiają alu. Mam taki płyn i podzieliłbym się nim . ale wysyłka nie wchodzi w grę. Hartowałem w nim stal HF 50 wychodziło różnie .