https://youtu.be/NwAvaLAH_RY?t=111

Avalyah pisze:Jak rozumiem frezarka ze stalą radzi sobie tak?
Petroholic pisze:Wrzuć na próbę kawałek S235 w imadło i ustaw:
Ap 6mm
Ae 20mm
S 560
F 265
Da ci to MRR na poziomie 32cm3/min (0.256kg/min) i obciążenie wrzeciona jeśli się nie walnąłem około 2kW przy wymaganym momencie ciągłym rzędu 30Nm...
Wg specyfikacji płytek (o ile to ori a nie chińska podróba) Fz 0.08 (przyjęte) to dolna granicaJeśli przy takich parametrach będzie ładnie szło to możesz eksperymentować i podnosić F aż do 500 (przy tych samych obrotach). W maksie da to MRR 60cm3/min (0.48kg/min) obciążenie 3.5kW przy wymaganych 55Nm na wrzecionie
Tylko przez pierwsze chwile nawet na niższych parametrach obserwuj pracę i przyzwyczaj uszy do nowego dźwięku żebyś nie spanikował
W razie czego jakby miało być nie halo - ręka na grzybie
PS Ap 6mm też nie jest maxMax wg. katalogu to 8mm
PS2 Jedna ręka na grzybie w drugiej telefon i kręć film dla potomnych
bartuss1 pisze:Kciałbym mieć takiego tate z warsztatem hehe
Takie myślenie na tym forum jest passe
Nie do końca się zgodzę... Osobiście lubię robić tak na 90% powiedzmykamar pisze:Takie myślenie na tym forum jest passeMax. obroty, max. posuwy i na całe piórka
Zdecydowanie za słaby trzpień... Jak dopadniesz krótki testujmaciek95k pisze:To było zbyt wiele niestety. Albo ja mam zbyt mało odwagi. Kawałek nawet wjechałem ale brzmiało to bardzo źle. W mojej opinii są szanse żeby to poszło na takich parametrach ale nie na takim trzpieniu. Trzpień ma średnicę może fi30 (może nawet mniej) i długość chyba 120 albo nawet 150mm. Przy tym wysięgu brakuje sztywności narzędzia. Maszyna może by podołała.
bartuss1 pisze:Przy wymianie narzędzi brakuje przedmuchu wrzeciona, czy mi se tylko wydaje?
kamar pisze: Takie myślenie na tym forum jest passeMax. obroty, max. posuwy i na całe piórka
Petroholic pisze:Zdecydowanie za słaby trzpień... Jak dopadniesz krótki testujSatysfakcja ze zbierania takich wiórków z maszyny jest nie do opisania