Wasze dziwne wihajstry do zrobienia czegoś...
-
- Posty w temacie: 2
Re: Wasze dziwne wihajstry do zrobienia czegoś...
Używał może ktoś czegoś takiego?
http://pl.aliexpress.com/item/400032177 ... hweb201603_
Kiedyś mieliśmy podobną samoróbkę z kawałka rurki do czyszczenia maszyn drukarskich i sprawdzało się to dobrze, ale z wiórami nie miałem okazji korzystać.
Wada taka, że trzeba naprawdę dużo powietrza.
http://pl.aliexpress.com/item/400032177 ... hweb201603_
Kiedyś mieliśmy podobną samoróbkę z kawałka rurki do czyszczenia maszyn drukarskich i sprawdzało się to dobrze, ale z wiórami nie miałem okazji korzystać.
Wada taka, że trzeba naprawdę dużo powietrza.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 9
Aha, polecam jeszcze magnetyczny zbieracz wiórów CYCLONE Evolution. Tani nie jest, ale w minutę wszystkie grubsze wióry z maszyny wyzbierane i wtedy odkurzacz bez problemu wyczyści wszystko na zero.
Zanim go nabyłem na alledrogo, zrobiłem sobie go sam. Wystarczy rurka z chromoniklu (nie łapie jej magnes) i kilkanaście okrągłych neodymów z dziurką, pasujących do tej rurki. No jeszcze pręt chromoniklowy i trochę pomyślunku.
Zanim go nabyłem na alledrogo, zrobiłem sobie go sam. Wystarczy rurka z chromoniklu (nie łapie jej magnes) i kilkanaście okrągłych neodymów z dziurką, pasujących do tej rurki. No jeszcze pręt chromoniklowy i trochę pomyślunku.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
MrWaski pisze:Zanim go nabyłem na alledrogo, zrobiłem sobie go sam. Wystarczy rurka z chromoniklu (nie łapie jej magnes) i kilkanaście okrągłych neodymów z dziurką, pasujących do tej rurki. No jeszcze pręt chromoniklowy i trochę pomyślunku.
Ja sobie zrobiłem z rurki miedzianej

A do drobnicy używam odkurzacza
Problem z amelinium

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 6
Dokładnie - w pewnym momencie wiertarka nagle ruszyła do góry
Dobrze że wierciłem ręczną.
Swoją drogą element w uchwycie wygląda identycznie jak u mnie - resztki taniego adaptera kątowego, przerabiałem na "pin vise"

Swoją drogą element w uchwycie wygląda identycznie jak u mnie - resztki taniego adaptera kątowego, przerabiałem na "pin vise"
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
W Pracy miałem problem z dyszami do chłodziwa, wiór często je kaleczył, przez co strumień tracił zwartość już na wyjściu z dyszy. Utoczyłem w domu dyszę ze stali, z gwintem m8 pasuje do gęsiej szyjki 1/4 loc-line.
Jednak zamiast toczyć. można zastosować miedzianą końcówkę prądową M8 (co podpowiedział mi brat, jak już utoczyłem stalową) i rozwiercić otwór w miarę potrzeb. dysze już kilka miesięcy na maszynie i żadnych problemów.
Polecam, bo prawie darmo, a efekt super.
Przepraszam, jeśli już było
Jednak zamiast toczyć. można zastosować miedzianą końcówkę prądową M8 (co podpowiedział mi brat, jak już utoczyłem stalową) i rozwiercić otwór w miarę potrzeb. dysze już kilka miesięcy na maszynie i żadnych problemów.
Polecam, bo prawie darmo, a efekt super.
Przepraszam, jeśli już było