O to chodziło. Merytorycznie i na temat. W sprawie enkodera już mi się rozjaśniło. Oczywiście dyskusji nie zamykam i nadal czekam na burzę mózgów i wskazówki.
Pytanie do
Tuxcnc: Enkoder robiłeś sam czy przystosowałeś od czegoś innego? Ile imp/obr w takim razie jest optymalne aby nie było problemów? 5, 10, a może 50 jak maks 100 i to może być za dużo? Przypominam, że na 99% sprzęt będzie chodził pod portem LPT.
Silniki spróbuję przeforsować mniejsze, aby ta oszczędność nie wyszła bokiem

Teraz taki 4Nm z fajnym sterowniczkiem to poniżej 500PLN można kupić więc w sumie nie ma tragedii.
Teraz kwestia zmiany narzędzi i zachowania konika. Widziałem kilka zdjęć takich rewolwerowych wynalazków. Chodzi mi o system blokowania takowego rewolweru. Mam małe pojęcie o automatyce i nie wiem za bardzo jak to zrealizować. Chodzi mi o to że jak suport z takim rewolwerem zamocowanym z boku odjedzie od materiału, przekręci głowicę aby zmienić narzędzie to musi najpierw odblokować możliwość przekręcenia się głowicy rewolweru, a później po przekręceniu zablokować. Trochę boję się blokady tylko momentem krokowca. Niby 4-te osie dają radę przy frezowaniu przy odpowiednim przełożeniu ale tutaj nie mam pojęcia jak to się może zachować. Myślałem o dodatkowej osi, która przed zmianą narzędzia wyciągała by jakiś bolczyk w roli blokady, a później blokowała ponownie. Coś prostego w aplikacji bez wodotrysków. Narzędzia na blacie suportu poprzecznego z racji konieczności użycia konika raczej odpadają.
tokarka NARVIK "made in Taiwan", frezarka Hartford (klon Bridgeporta "made in Taiwan"), frezarka Bridgeport w takcie przeróbki na CNC, frezarka CNC DIY, trochę pomniejszych klamotów