Frezarka CNC - aluminiowa - budowa - v. 1.0
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 5
Podstawą tego pomysłu jest sztywność profilu w środku na zgniatanie!
Wady tej konstrukcji jest pusta rura w środku, jeszcze wykonana pod kontem prostym
Cienka ścianka tego profilu i za miękki materiał
Taki wózek trzeba trochę naprężyć żeby był sztywny, a w tym wykonaniu to profil w środku będzie się zbiegiem czasu zgniatał
Wózek powinien mieć z boku drugą śrubę napinającą łożyska, tak jest najdokładniej to wyregulować, można stosować śruby na mimośrodzie ale tak jest mało wygodnie skręcanie
Takie śruby napinające służą nie tylko do precyzyjnego napinania łożyska ale i do ustawienia kąta prostego wózka!
Jeszcze takie zwykłe śruby są za miękkie trzeba by stosować bardzo grube
Lepsze są śruby nimbusowe czarne są twardsze i można wtedy użyć mniejszych łożysk
Wady tej konstrukcji jest pusta rura w środku, jeszcze wykonana pod kontem prostym
Taki wózek trzeba trochę naprężyć żeby był sztywny, a w tym wykonaniu to profil w środku będzie się zbiegiem czasu zgniatał
Wózek powinien mieć z boku drugą śrubę napinającą łożyska, tak jest najdokładniej to wyregulować, można stosować śruby na mimośrodzie ale tak jest mało wygodnie skręcanie
Takie śruby napinające służą nie tylko do precyzyjnego napinania łożyska ale i do ustawienia kąta prostego wózka!
Lepsze są śruby nimbusowe czarne są twardsze i można wtedy użyć mniejszych łożysk
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 32
Hmm, chyba telepatycznie się porozumieliśmy bo oto wózek po małej modyfikacji oraz zamontowana dolna belka ramy osi XMAAK pisze:Podstawą tego pomysłu jest sztywność profilu w środku na zgniatanie!

- Załączniki
-
- PICT0026.JPG (45.41 KiB) Przejrzano 1254 razy
-
- PICT0028.JPG (77.41 KiB) Przejrzano 1251 razy
-
- PICT0032.JPG (52.72 KiB) Przejrzano 1221 razy
-
- PICT0033.JPG (38.3 KiB) Przejrzano 1273 razy
-
- profil.JPG (14.54 KiB) Przejrzano 7155 razy
Testy wydajności są jak seks. Wszyscy chcą tego, każdy wie, jak to zrobić, ale nikt nie wie, jak porównać.
-
Niestety nie mam w okolicy gdzie kupić czarnych więc muszą być takie, a te i tak są "mocniejsze" od materiału maszynki więc nie ma problemu hehehe. Tam gdzie kupuję nie mają też bez łba bo też bym wolał. Ten profil jest twardy i sztywny, ciężko się go obrabia strasznie
więc to chyba nie jest zwykłe alu - tak mi się wydaje ale dowiem się w firmie w której kupowałem. Zastanawiałem się nad wypełnieniem ale nie za bardzo mam pomysł jak (mocowanie do konstrukcji) oraz czym.
Pozdro

Pozdro
Testy wydajności są jak seks. Wszyscy chcą tego, każdy wie, jak to zrobić, ale nikt nie wie, jak porównać.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Tarcie toczne jest znacznie mniejsze niż ślizgowe przynajmniej w tym przypadku. Po za tym można regulować napięcie wstępnesasii pisze: a zamiast lozysk chyba lepiej jest wytoczyc takie tulejki zeby pasowaly do walka
Pozdrawiam
"Skąd mam wiedzieć co to jest ja to tylko zbudowałem"
www.serwotech.pl
www.serwotech.pl
-
Te są akurat zwykłe 5.8 ale to raczej nie ma znaczenia przy tej konstrukcji a co do tulejek to zastanawiałem się nad tym ale i tak trzeba je ułożyskować więc wyjdzie na to samo a zwiększyłbym znacznie wymiary całego wózka.sasii pisze: na srubie jest wybity nr ktory oznacza twardosc i nie koniecznie musi to byc czarna
a zamiast lozysk chyba lepiej jest wytoczyc takie tulejki zeby pasowaly do walka
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 5
Do budowy maszyn u nas w firmie używają tylko czarnych śrub nimbusowych
Najlepiej wypróbować samemu aby się przekonać
Takie tulejki są dostępne zobaczcie w mojej galerii
Te rowki na tulejkach muszą być mniejsze od sernicy prowadnicy tak żeby prowadnica nie dotykała dna rowka prowadnica ma kontakt na dwóch punktach z rolką (czyli podobnie jak z dwoma łożyskami)
Jeśli rolka dotyka już dna rowka, rolka jest do wymiany (KONIEC KASOWANIA LUZU)od tego momentu zacznie się kiwać na boki
Oczywiście takie luzy nie są duże są w granicach luzów zużytych łożysk (łożysko ma luzy ale pracuje) do maszyny do drewna może wystarczyć
Jeśli będą dokładnie takie same średnice to wtedy będzie tarcie różnicy średnic rowka
Nawet gdy będą takie rolki to muszą być zamontowane na dwóch łożyskach żeby kasować luz łożysk, jak będzie na jednym będzie z luzem łożyska
Nie wiem gdzie tu jest ślizganie arizon w obu przypadkach jest toczenie
W łożyskach liniowych LB kulki mają tylko kątakt punktowy z prowadnicą
Takie tulejki są dostępne zobaczcie w mojej galerii
Te rowki na tulejkach muszą być mniejsze od sernicy prowadnicy tak żeby prowadnica nie dotykała dna rowka prowadnica ma kontakt na dwóch punktach z rolką (czyli podobnie jak z dwoma łożyskami)
Jeśli rolka dotyka już dna rowka, rolka jest do wymiany (KONIEC KASOWANIA LUZU)od tego momentu zacznie się kiwać na boki
Oczywiście takie luzy nie są duże są w granicach luzów zużytych łożysk (łożysko ma luzy ale pracuje) do maszyny do drewna może wystarczyć
Jeśli będą dokładnie takie same średnice to wtedy będzie tarcie różnicy średnic rowka
Nawet gdy będą takie rolki to muszą być zamontowane na dwóch łożyskach żeby kasować luz łożysk, jak będzie na jednym będzie z luzem łożyska
Nie wiem gdzie tu jest ślizganie arizon w obu przypadkach jest toczenie
W łożyskach liniowych LB kulki mają tylko kątakt punktowy z prowadnicą
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 1
NACZYTAŁEŚ SIĘ HARRY'ego POTTERA!Do budowy maszyn u nas w firmie używają tylko czarnych śrub nimbusowych
ZAstanów się co piszesz. Śruby NIMBUSOWE?? A co to jest??
Zapewne chodziło Ci o imbusowe , czyli takie ze łbem z gniazdem sześciokątnym.
Jeśli chodzi o to czy są czarne....cóż... fajnie rdzewieją.
Jakbyś chciał znaleźć śruby wytrzymałe to numery wybite na łbie wskazują konkretne parametry. TAbelki wytrzymałościowe znajdziesz w internecie pod hasłem "wytrzymałość śrub" :]