Frezarka CNC - aluminiowa - budowa - v. 1.0

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

rs6000
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4

Post napisał: rs6000 » 15 sty 2008, 17:32

Zapowiada się całkiem nieźle. Przeglądam to forum od dłuższego czasu i takiego rozwiązania właśnie szukałem. Będę z ciekawością śledził postępy prac :)

Tagi:

Awatar użytkownika

MAAK
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 5

Post napisał: MAAK » 15 sty 2008, 19:40

Podstawą tego pomysłu jest sztywność profilu w środku na zgniatanie!
Wady tej konstrukcji jest pusta rura w środku, jeszcze wykonana pod kontem prostym
Cienka ścianka tego profilu i za miękki materiał
Taki wózek trzeba trochę naprężyć żeby był sztywny, a w tym wykonaniu to profil w środku będzie się zbiegiem czasu zgniatał
Wózek powinien mieć z boku drugą śrubę napinającą łożyska, tak jest najdokładniej to wyregulować, można stosować śruby na mimośrodzie ale tak jest mało wygodnie skręcanie
Takie śruby napinające służą nie tylko do precyzyjnego napinania łożyska ale i do ustawienia kąta prostego wózka!
Jeszcze takie zwykłe śruby są za miękkie trzeba by stosować bardzo grube
Lepsze są śruby nimbusowe czarne są twardsze i można wtedy użyć mniejszych łożysk

Awatar użytkownika

Autor tematu
unix
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 32

Post napisał: unix » 15 sty 2008, 20:29

MAAK pisze:Podstawą tego pomysłu jest sztywność profilu w środku na zgniatanie!
Wady tej konstrukcji jest pusta rura w środku, jeszcze wykonana pod kontem prostym
Cienka ścianka tego profilu i za miękki materiał
Taki wózek trzeba trochę naprężyć żeby był sztywny, a w tym wykonaniu to profil w środku będzie się zbiegiem czasu zgniatał
Wózek powinien mieć z boku drugą śrubę napinającą łożyska, tak jest najdokładniej to wyregulować, można stosować śruby na mimośrodzie ale tak jest mało wygodnie skręcanie
Takie śruby napinające służą nie tylko do precyzyjnego napinania łożyska ale i do ustawienia kąta prostego wózka!
Jeszcze takie zwykłe śruby są za miękkie trzeba by stosować bardzo grube
Lepsze są śruby nimbusowe czarne są twardsze i można wtedy użyć mniejszych łożysk
Hmm, chyba telepatycznie się porozumieliśmy bo oto wózek po małej modyfikacji oraz zamontowana dolna belka ramy osi X :) Co do łożysk to jest to łożysko 626ZZ o wym. średn. wew. fi 6, zewn. fi 19 i szerokość 6 więc jest to raczej małe łożysko, a co do profilu to jest on wykonany z duraluminium o kształcie zamkniętym (patrz zdjęcie) mam nadzieję, że wytrzyma, a gdyby nie będę miał co poprawiać w przyszłości :smile: . Dzięki za słuszne uwagi :lol:
Załączniki
PICT0026.JPG
PICT0026.JPG (45.41 KiB) Przejrzano 1252 razy
PICT0028.JPG
PICT0028.JPG (77.41 KiB) Przejrzano 1249 razy
PICT0032.JPG
PICT0032.JPG (52.72 KiB) Przejrzano 1219 razy
PICT0033.JPG
PICT0033.JPG (38.3 KiB) Przejrzano 1271 razy
profil.JPG
profil.JPG (14.54 KiB) Przejrzano 7153 razy
Testy wydajności są jak seks. Wszyscy chcą tego, każdy wie, jak to zrobić, ale nikt nie wie, jak porównać.

Awatar użytkownika

MAAK

Post napisał: MAAK » 15 sty 2008, 21:50

O ile wiem to jest zwykłe Alu. konstrukcyjne
Lepiej wcisnąć coś w ten środek profilu, jakaś firma niemiecka tak robi wstawiają pręta żeby się nie ugięło
Do regulacji wystarczą mniejsze śrubki, mogą być bez łba chowają się
Czarne limbusy są twardsze

Awatar użytkownika

Autor tematu
unix

Post napisał: unix » 15 sty 2008, 22:12

Niestety nie mam w okolicy gdzie kupić czarnych więc muszą być takie, a te i tak są "mocniejsze" od materiału maszynki więc nie ma problemu hehehe. Tam gdzie kupuję nie mają też bez łba bo też bym wolał. Ten profil jest twardy i sztywny, ciężko się go obrabia strasznie :( więc to chyba nie jest zwykłe alu - tak mi się wydaje ale dowiem się w firmie w której kupowałem. Zastanawiałem się nad wypełnieniem ale nie za bardzo mam pomysł jak (mocowanie do konstrukcji) oraz czym.

Pozdro
Testy wydajności są jak seks. Wszyscy chcą tego, każdy wie, jak to zrobić, ale nikt nie wie, jak porównać.

sasii
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: sasii » 15 sty 2008, 22:38

MAAK pisze:Czarne limbusy są twardsze
na srubie jest wybity nr ktory oznacza twardosc i nie koniecznie musi to byc czarna
a zamiast lozysk chyba lepiej jest wytoczyc takie tulejki zeby pasowaly do walka

Awatar użytkownika

arizon
Kontakt:

Post napisał: arizon » 16 sty 2008, 00:48

sasii pisze: a zamiast lozysk chyba lepiej jest wytoczyc takie tulejki zeby pasowaly do walka
Tarcie toczne jest znacznie mniejsze niż ślizgowe przynajmniej w tym przypadku. Po za tym można regulować napięcie wstępne
Pozdrawiam
"Skąd mam wiedzieć co to jest ja to tylko zbudowałem"
www.serwotech.pl

Awatar użytkownika

Autor tematu
unix

Post napisał: unix » 16 sty 2008, 08:02

sasii pisze: na srubie jest wybity nr ktory oznacza twardosc i nie koniecznie musi to byc czarna
a zamiast lozysk chyba lepiej jest wytoczyc takie tulejki zeby pasowaly do walka
Te są akurat zwykłe 5.8 ale to raczej nie ma znaczenia przy tej konstrukcji a co do tulejek to zastanawiałem się nad tym ale i tak trzeba je ułożyskować więc wyjdzie na to samo a zwiększyłbym znacznie wymiary całego wózka.

Awatar użytkownika

MAAK

Post napisał: MAAK » 16 sty 2008, 09:54

Do budowy maszyn u nas w firmie używają tylko czarnych śrub nimbusowych
Najlepiej wypróbować samemu aby się przekonać

Takie tulejki są dostępne zobaczcie w mojej galerii
Te rowki na tulejkach muszą być mniejsze od sernicy prowadnicy tak żeby prowadnica nie dotykała dna rowka prowadnica ma kontakt na dwóch punktach z rolką (czyli podobnie jak z dwoma łożyskami)

Jeśli rolka dotyka już dna rowka, rolka jest do wymiany (KONIEC KASOWANIA LUZU)od tego momentu zacznie się kiwać na boki
Oczywiście takie luzy nie są duże są w granicach luzów zużytych łożysk (łożysko ma luzy ale pracuje) do maszyny do drewna może wystarczyć

Jeśli będą dokładnie takie same średnice to wtedy będzie tarcie różnicy średnic rowka
Nawet gdy będą takie rolki to muszą być zamontowane na dwóch łożyskach żeby kasować luz łożysk, jak będzie na jednym będzie z luzem łożyska

Nie wiem gdzie tu jest ślizganie arizon w obu przypadkach jest toczenie
W łożyskach liniowych LB kulki mają tylko kątakt punktowy z prowadnicą

Awatar użytkownika

lotnick
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)

Post napisał: lotnick » 08 lut 2008, 14:32

Do budowy maszyn u nas w firmie używają tylko czarnych śrub nimbusowych
Najlepiej wypróbować samemu aby się przekonać
NACZYTAŁEŚ SIĘ HARRY'ego POTTERA!
ZAstanów się co piszesz. Śruby NIMBUSOWE?? A co to jest??
Zapewne chodziło Ci o imbusowe , czyli takie ze łbem z gniazdem sześciokątnym.
Jeśli chodzi o to czy są czarne....cóż... fajnie rdzewieją.
Jakbyś chciał znaleźć śruby wytrzymałe to numery wybite na łbie wskazują konkretne parametry. TAbelki wytrzymałościowe znajdziesz w internecie pod hasłem "wytrzymałość śrub" :]

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”