PikoCNC Sterownik maszyny CNC via USB
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 260
- Kontakt:
Chyba db tec miał na myśli naddatek.cosimo pisze:Chodzi o parametr „Offset frezu V”
Ujemny przydał by się też przy wybieraniu.
To za jednym zamachem max. średnice frezu.cosimo pisze: Co do kąta zwiększę limit.

Robert
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 39
Kod: Zaznacz cały
Chyba db tec miał na myśli naddatek.
Ujemny przydał by się też przy wybieraniu.
Co do kąta zwiększę limit
Mam jeszcze prośbę aby zmienić prędkość dla osi Z przy pomiarze wysokości materiału "Prędkość najazdu" dla pomiaru dwufazowego tak, aby brał prędkość z okna "faza precyzyjna" lub by można ją było sobie ustrawić osobno. Obecnie mam czujnik ze skokiem ponad 10mm i mogę w pierwszej fazie jechać z większą prędkością, ale wtedy mam problem z dokładnością przy pomiarze wysokości materiału.
-
Czy Cosimo możesz dołożyć obsługę kodu "G82" w piko? Większość otworów w CAM zewnętrznym bazuje na tym kodzie i muszę osobno wykonywać otwory.
Dzieki za skróty klawiaturowe w zakładce "download"
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 253
Dopisałem właśnie G82 i G73 – i to chyba najprostsze rozwiązanie. G82 od istniejącego już G81 różni się tym, że dla G82 można zdefiniować czas postoju na dnie otworu (P). Natomiast G73 od G83 różni się tym, że po kolejnym zagłębieniu nie wycofuje się do poziomu „R” ale tylko o mały kroczek w celu złamania wióra – który ustaliłem na stałe 1mm.Chciałbym w pikocnc dopisać kilka brakujących kodów w postaci makro. Chodzi między innymi o kody G82, G73.
-
Dopisałem właśnie G82 i G73
Natomiast G73 od G83 różni się tym, że po kolejnym zagłębieniu nie wycofuje się do poziomu "R" ale tylko o mały kroczek w celu złamania wióra - który ustaliłem na stałe 1mm.
jako (D) a jeśli nie ma to dopiero podstawić 1mm. W kodzie G73 i G83 powinien też być czas postoju na dnie otworu (P) a jeśli nie podany to dopiero bez postoju.
Czy dlaG-kodów 100-110 można dodać zmienne X;Y;Z;Q;D;P;R;F;S ?