PikoCNC Sterownik maszyny CNC via USB

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC
Awatar użytkownika

Autor tematu
cosimo
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 253
Posty: 552
Rejestracja: 21 maja 2008, 10:02
Lokalizacja: Damasławek

PikoCNC Sterownik maszyny CNC via USB

#1

Post napisał: cosimo » 08 kwie 2010, 18:17

Witam

Tym postem chciałem zakomunikować, że do końca dobiegają prace nad sterownikiem maszyny CNC opartym o USB

Parametry:
-liczba obsługiwany osi: 3
-maksymalna częstotliwość sygnału STEP: 120kHz
-minimalna szerokość impulsów STEP: 3us
-bufor FIFO kontrolera: 160 wektorów
-zdolności przesyłowe PC->kontroler: 1000 wektorów/sek.
-pełna optoizolacja sterownika od strony USB.
-liczba obsługiwanych wyjść: 3
-obsługa krańcówek bazowania HOME, oraz krańcówek awaryjnych E-STOP
-obsługa 6 krańcówek LIMIT (po dwie na oś)
-optoizolacja wszystkich sygnałów wejściowych.
-obsługa pomiaru długości narzędzia oraz wysokości materiału
-obsługa sygnału ENABLE
-liczba wyjść PWM: 1
-32-bitowe liczniki położenia osi (czyli obszar pracy praktycznie nieograniczony)
-sprzętowe rozpędzanie i hamowanie silników
-stała prędkość na łukach
-Obsługiwane formaty pliku: G-kod, HPGL, DXF, ESSI, BMP, BMP wykuwanie, Skrypty (Pascal script)
-Skanowanie
-Obsługiwane G-kody: G0 G1 G2 G3 G4 G20 G21 G28 G30 G98 G80 G81
-Wymagany system operacyjny: WindowsXP, Vista, Windows 7

Pozostałe cechy programu:
1.Możliwość rozpoczęcia obróbki w dowolnym miejscu programu
2.Możliwość dokonywania przekształceń programu typu: skalowanie,obroty, przesuwanie. (przesuwanie także za pomocą myszki)
3.Możliwość rejestracji na dysku ścieżki narzędzia
4.Bardzo mała obciążalność systemu.

Instalacja. Program nie wymaga żadnej instalacji. Wystarczy folder z programem wyciągnąć z archiwum np na pulpit i gotowe (wyjąć z archiwum należy koniecznie). W katalogu GCODE jest kilka przykładów dla G-kodu i HPGL.

W załączniku także wstępna wersja manuala.

Czekam na wstępne opinie, wrażenia, spostrzeżenia...

=================================================
Mały film demonstracyjny programu ->

=================================================
Dodano 30.12.2010
Aktualny wygląd sterownika.

Obrazek
==================================================

Aktualną wersję programu można pobrać >TUTAJ<
Informacje o aktualnych zmianach >TUTAJ<
Ostatnio zmieniony 07 maja 2012, 13:21 przez cosimo, łącznie zmieniany 56 razy.



Tagi:


geosam
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 1
Posty: 12
Rejestracja: 07 kwie 2010, 05:31
Lokalizacja: gdynia

#2

Post napisał: geosam » 09 kwie 2010, 02:10

Witam!
Czy sterowanie ma być poprzez konwenter USB-LPT?


MateuszZ
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 1
Posty: 82
Rejestracja: 20 wrz 2009, 14:49
Lokalizacja: Łódź

#3

Post napisał: MateuszZ » 09 kwie 2010, 04:06

Jak rozumiem projekt bedzie zdecydowanie komercyjny ? :wink:


prokopcio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 13
Posty: 1035
Rejestracja: 11 sty 2005, 13:03
Lokalizacja: Grodków
Kontakt:

#4

Post napisał: prokopcio » 09 kwie 2010, 06:28

Witaj w klubie :) Patrząc na listę, widzę, że kolega cosimo bardzo słuszne ma podejście do sprawy "zbierając" w swoim projekcie dobre strony różnych rozwiązań i"pozbywając" się wad. Życzę wielu sukcesów i wytrwania - wiem z doświadczenia, że trzeba w takie projekty włożyć bardzo dużo czasu a jeszcze trudniejsze jest zaspokojenie potrzeb tak różnego klienta. Może jeszcze coś napisz o hardwarze. Co już działa, co w planach rozbudowy itp...


armand
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 3
Posty: 14
Rejestracja: 16 lis 2009, 23:24
Lokalizacja: W-wa

#5

Post napisał: armand » 09 kwie 2010, 08:25

"Posów ręczny" - jaką tak naprawdę osią steruję?? - nie widzę możliwości wyboru

Wartało by zrobić dwa "wyglądy" okna programu, drugie pod panel dotykowy, tanieją i są bardzo wygodne. Jak już koncert życzeń to możliwośc "wyrzucenia" do drugiego okna wizualizacji obróbki.

Awatar użytkownika

Autor tematu
cosimo
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 253
Posty: 552
Rejestracja: 21 maja 2008, 10:02
Lokalizacja: Damasławek

#6

Post napisał: cosimo » 09 kwie 2010, 10:27

Ad. MateuszZ &#8211; Projekt niestety komercyjny.

Ad. Prokopcio
Odnośnie hardwaru to sercem urządzenia jest Atmega644P taktowana 20MHz. (wybrana głównie ze względu na nieco większy RAM i częstotliwość zegara).

Od. &#8222;co już działa&#8221; &#8211; wszystko co jest wypisane na liście już działa. A do zrobienia jest jeszcze &#8216;Manual&#8217; i jakiś system aktualizacji softu w sterowniku.
Życzę wielu sukcesów i wytrwania - wiem z doświadczenia, że trzeba w takie projekty włożyć bardzo dużo czasu
Święte słowa! Chyba tylko dzięki swojej chorej ambicji dotrwałem do tego miejsca &#8211; drugi raz za ten temat bym się nie chwycił ;-)

Co do planów &#8211; widzisz kilka postów dalej kolega wymyślił już &#8222;ekran dotykowy&#8221; i pewnie trzeba będzie to kiedyś zrobić ;-) (a na poważnie to chyba dxf)

Ad. Armand
Posuw ręczny działa identycznie jak machu. Nawigacja klawiszami kursora oraz PageUp, PageDown. Z przyciśniętym Shiftem posuw ciągły z prędkością dojazdową, a z przyciśniętym &#8222;Ctrl&#8221; z połową prędkości dojazdowej. Można poruszać nawet wszystkimi osiami na raz. Jest też posuw przy pomocy kóła od myszki &#8211; otwiera się wtedy specjalne okienko gdzie klawiszami myszy wybierasz oś, a kółkiem kręcisz lewo-prawo jakbyś kręcił za śrubę &#8211; tylko lżej i ręce się nie brudzą ;-) Na ekranie nie dałem żadnych przycisków do nawigacji aby go nie zaśmiecać.


Jest jeszcze jedna kwestia: sterownik posiada dwa wolne wejścia do dowolnego wykorzystania. Myślałem aby dać tam START i PAUZA może być ?

Na załączonym zdjęciu prototyp
Obrazek


prokopcio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 13
Posty: 1035
Rejestracja: 11 sty 2005, 13:03
Lokalizacja: Grodków
Kontakt:

#7

Post napisał: prokopcio » 09 kwie 2010, 11:02

ładnie, ładnie... gratuluję - jak miałem problem z zakłóceniami to też dawałem opto na transmisji właśnie też z identyczną przetworniczką dc/dc 5V/5V (nie pomagało) i teraz mam kilka "prototypowych" sztuk izolowanych identycznie jak u Ciebie... W jakim języku programujesz ?

pozdrawiam.

Awatar użytkownika

Autor tematu
cosimo
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 253
Posty: 552
Rejestracja: 21 maja 2008, 10:02
Lokalizacja: Damasławek

#8

Post napisał: cosimo » 09 kwie 2010, 15:20

ładnie, ładnie... gratuluję - jak miałem problem z zakłóceniami to też dawałem opto na transmisji właśnie też z identyczną przetworniczką dc/dc 5V/5V (nie pomagało) i teraz mam kilka "prototypowych" sztuk izolowanych identycznie jak u Ciebie... W jakim języku programujesz ?
Temat zakłóceń wałkowaliśmy w Twoim wątku. Optoizolacja to jedno, ale bez dobrego kabla i ona nie pomoże. W swojej kolekcji kabli USB mam np. taki okaz, że wywala mi układ jak lampkę na biurku obok zapalę ;-) Mam też taki, na który nie mam już pomysłu co zrobić aby układ się wyłożył. Tak więc myślę, że jeżeli sterownik trafi kiedyś do sprzedaży to tylko w komplecie z dobrym kablem.
Co do programowania to soft na PC piszę w Lazarusie (pascal) a na avr-ka WinAVR. Całe oprogramowanie na procesorek jest w &#8216;C&#8217;

Jak już koncert życzeń to możliwość "wyrzucenia" do drugiego okna wizualizacji obróbki.
Mógłby kolega Armand tą myśl rozwinąć ?


armand
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 3
Posty: 14
Rejestracja: 16 lis 2009, 23:24
Lokalizacja: W-wa

#9

Post napisał: armand » 09 kwie 2010, 15:37

Prosze bardzo.
Chodzi o to że obszar w którym "rysowany" jest zakres stołu, trasa narzędzia, materiał, itd. jest oknem dzieckiem programu głównego. Można go więc zminimalizować, zmiejszyć, przesunać na drugi monitor, itd. Idąć dalej tym tropem to samo wypadało by zrobić w stosunku do paska dolnego.

Ciągnąc dalej koncert życzeń to programowane przyciski podobnie jak w EMC2 czy Machu może nie tak strasznie rozbudowane ale wykonanie zdefiniowanej (napisanej) przez użytkowniaka linii G-kodu było by miłe i pomocne. Trudno jest jednak przewidzieć przyzwyczajenia i wszystkie potrzeby użytkowników.

Awatar użytkownika

Autor tematu
cosimo
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 253
Posty: 552
Rejestracja: 21 maja 2008, 10:02
Lokalizacja: Damasławek

#10

Post napisał: cosimo » 09 kwie 2010, 17:01

Chodzi o to że obszar w którym "rysowany" jest zakres stołu, trasa narzędzia, materiał, itd. jest oknem dzieckiem programu głównego. Można go więc zminimalizować, zmiejszyć, przesunać na drugi monitor, itd. Idąć dalej tym tropem to samo wypadało by zrobić w stosunku do paska dolnego.
Zapytam wprost &#8211; dolny pasek nie mieści Ci się na ekranie?
Ciągnąc dalej koncert życzeń to programowane przyciski podobnie jak w EMC2 czy Machu może nie tak strasznie rozbudowane ale wykonanie zdefiniowanej (napisanej) przez użytkowniaka linii G-kodu było by miłe i pomocne.
O ile wystarczył by do tego (do tych skryptów) zestaw G-kodów oferowany przez program to czemu nie.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”