Stół do nutoola
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 7
- Kontakt:
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 3
Witajcie koledzy mój stolik do 550
Krótki opis
profile 80x80x3 wypełnione kompozytem specjalnym (znaczy sie piaskiem
)
Stópki wkręcane regulowane wahliwe. 2 długie nakrętki zespawane stworzyły możliwość regulacji stópek. Nakrętki od góry zespawane są z blaszką żeby kompozyt nie wysypał się od góry przez nakrętki.
Profil pod tokarką to 160x80x8 mm hutniczy (wypełniony piaskiem). W profilu są wspawane 2 tuleje na przestrzał do mocowania śrub mocujących tokarkę. Śruby to M12x 160 mm (chyba).
Waga stolika to około 150 kg (90 kg piasku) . Koszt stali 300 zl

Planowana wana na wióry i system chłodziwa.
Krótki opis
profile 80x80x3 wypełnione kompozytem specjalnym (znaczy sie piaskiem

Stópki wkręcane regulowane wahliwe. 2 długie nakrętki zespawane stworzyły możliwość regulacji stópek. Nakrętki od góry zespawane są z blaszką żeby kompozyt nie wysypał się od góry przez nakrętki.
Profil pod tokarką to 160x80x8 mm hutniczy (wypełniony piaskiem). W profilu są wspawane 2 tuleje na przestrzał do mocowania śrub mocujących tokarkę. Śruby to M12x 160 mm (chyba).
Waga stolika to około 150 kg (90 kg piasku) . Koszt stali 300 zl

Planowana wana na wióry i system chłodziwa.
-
- Posty w temacie: 12
90kg piasku w te kilka profili się zmieściło? nie do pomyślenia 
Mi się podoba, tylko stópki dałbym większe, przemysłowe antywibracyjne.
No i widzę, że kolega ma nowego makteka, jak tam wałek Z1, długość taka jak trzeba?
PS. tylko żeby następstwem tego wpisu nie była seria tabliczek bhp z placu budowy

Mi się podoba, tylko stópki dałbym większe, przemysłowe antywibracyjne.
No i widzę, że kolega ma nowego makteka, jak tam wałek Z1, długość taka jak trzeba?
PS. tylko żeby następstwem tego wpisu nie była seria tabliczek bhp z placu budowy

-
- Posty w temacie: 5
- Kontakt:
hehe... mówcie co chcecie ale śmiesznie to wygląda. Maszynka zrobiła się mała
jednak ...
maszyna będzie pracować spokojnie gdyż masa ją utrzyma bez problemu.
Fajna konstrukcja. Podoba mi się. Można z boku dać skrzynkę , silnik 3F i regulacja na falowniku.
Pod maszynką można zrobić sporą wannę i mieć na podłodze czysto.

jednak ...
maszyna będzie pracować spokojnie gdyż masa ją utrzyma bez problemu.
Fajna konstrukcja. Podoba mi się. Można z boku dać skrzynkę , silnik 3F i regulacja na falowniku.
Pod maszynką można zrobić sporą wannę i mieć na podłodze czysto.
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)
-
Miałem kupić stópki antywibracyjne od Helmuta z Raichu. 100 zł od sztuki trochę osłabiło entuzjazm
. Stwierdziłem że należy wspierać polski przemysł i kupiłem za 6,5 od sztuki. Plastik wygląda na wytrzymały niestety właściwości antywibracyjne nie są najlepsze. Jednak wszystko gotowe, jeśli będę miał kaprys to wsadzę produkt KIPP-a na gwint M12. Nowe stópki podwoją wartość stolika. Wana będzie pod belką leżeć na kątownikach. Prześwit między łożem a profilem 160x80 będzie umieszczona blacha w kształcie odwróconego V. Taki namiot po którym wióry będą lecieć do wany( nie będą zbierać się na profilu). Co do wałka Z1 okazuje się że coś on krótkawy 

-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 9
-
Fajny pomysł niestety podłoga jest strasznie krzywa( kilka centymetrów różnicy) Stópki w moim przypadku muszą być wahliwe. Jeśli ktoś ma płaską podłogę to koszt/efekt zastosowania pomysłu z krążkami jest bardzo dobry.Adam Domański pisze:Kolego jeśli chodzi o wibroizolatory to zerknij na 5 str. tego tematu do posta kol. Romana (krążki hokejowe).
-
- Posty w temacie: 12
To popatrz na elementy zawieszeń do samochodów z poliuretanu, znajdziesz odpowiednie tuleje "placki" w dobrych cenach i właściwościach izolujących, sporo jest rozwiązań. Innym dobrym pomysłem to zastosowanie poduszek hydraulicznych z silników samochodowych, one też pięknie izolują drgania i są solidne, kupisz po 30 zł sztuka z używek.. np z omegi czy innego dziadostwa.